Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Ετοιμοι για τρίτο Μνημόνιο

Μερική αλλαγή κλίματος χθες στις σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές, μετά το τελεσίγραφο της Τρίτης ότι όλα τελειώνουν την Κυριακή θετικά ή αρνητικά.



Η Ελλάδα απέστειλε, μέσω του υπουργού Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτου, το αίτημα για χρηματοδότηση προς τον ESM και πλέον τρέχουν με ταχείς ρυθμούς οι εξελίξεις, προκειμένου να υπάρχει πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των «28» την Κυριακή, οριστική συμφωνία.

Από σήμερα αρχίζει η ουσιαστική «δουλειά» πάνω στην ελληνική πρόταση που αναμένεται να φτάσει στους θεσμούς εντός της ημέρας.

Χθες αμέσως μόλις έλαβε το σχετικό αίτημα της Ελλάδος ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ έστειλε τη σχετική επιστολή προς την Κομισιόν και την ΕΚΤ με την οποία τους ζητά να εκτιμήσουν το ελληνικό αίτημα για νέο δανειακό πρόγραμμα που ζήτησε η Αθήνα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι ένα από τα ζητήματα που θα εξεταστούν είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Λαγκάρντ-Μέρκελ
Η Κρ. Λαγκάρντ τόνισε χθες ότι θεωρεί «απαραίτητη» την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ώστε αυτό να καταστεί βιώσιμο. Πρόσθεσε δε ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να παραβιάσει τους κανόνες του όσον αφορά την Ελλάδα. Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκ. Μέρκελ σε δηλώσεις της από το Βελιγράδι επισήμανε ότι «η κατάσταση για την Ελλάδα δεν εξελίσσεται καλά» και σημείωσε ότι η θέση της χώρας υποδεικνύει ότι υπάρχει εκταταμένο πρόβλημα χρέους.

Σύμφωνα με την επιστολή του κ. Ντάισελμπλουμ, η οποία απευθύνεται στον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και στον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, οι δύο θεσμοί θα πρέπει:

α) να εκτιμήσουν την ύπαρξη κινδύνου για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα της Ευρωζώνης ως σύνολο καθώς και για τα κράτη - μέλη της,

β) να εκτιμήσουν, μαζί με το ΔΝΤ, αν το δημόσιο χρέος της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι βιώσιμο και,

γ) να εκτιμήσουν τις πραγματικές ή δυνητικές οικονομικές ανάγκες της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Η σύγκληση του Eurogroup δεν είναι απόλυτα σαφές το πότε θα συνεδριάσει, αν και επί του παρόντος η προγραμματισμένη του συνεδρίαση είναι για το Σάββατο, αν και υπάρχουν κάποιοι που λένε ότι εφόσον υπάρξει σαφής πρόοδος, είναι πιθανό η συνεδρίαση να έρθει πιο μπροστά και να γίνει σήμερα. Βέβαια υπάρχει ένα θολό τοπίο γύρω από το αν το νέο πρόγραμμα θα είναι εφάπαξ ή σε δύο δόσεις. Το πλέον πιθανό σενάριο, βάσει των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων, είναι ότι θα υπάρξει μία συμφωνία συνολική τώρα και εν συνεχεία η εφαρμογή της θα γίνει σε δύο φάσεις.

Η μία άμεσα, την επόμενη εβδομάδα και η άλλη το αργότερο έως τον Σεπτέμβριο. Με το πρώτο μέρος η Ελλάδα θα αναλαμβάνει μία σειρά δεσμεύσεων, που θα στηρίζονται στο σχέδιο Γιούνκερ, και θα λάβει χρηματοδότηση τόση, όση να μπορεί να καλύψει τις τρέχουσες χρηματοδοτικές της ανάγκες.

Οι άμεσες ανάγκες για την καταβολή δόσεων προς τους δανειστές το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου, μαζί με τη δόση προς το ΔΝΤ που εκκρεμεί ανέρχονται σε 10,4 δισ. Κατά συνέπεια το εμπροσθοβαρές δάνειο που θα πρέπει να λάβει η χώρα, προκειμένου να είναι απόλυτα συνεπής, όπως δεσμεύεται μέσω της επιστολής στον ESM ανέρχεται σε περίπου 10 δισ.

«Μοντέλο Κύπρου» για τις τράπεζες

Πληροφορία - βόμβα για τις ελληνικές τράπεζες, μετέδωσε αργά χθες το βράδυ το Reuters. Επικαλούμενο Ευρωπαίους αξιωματούχους, σημειώνει ότι ορισμένες από τις συστημικές τράπεζες ίσως χρειαστεί να κλείσουν ή να απορροφηθούν από πιο εύρωστους ανταγωνιστές στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του κλάδου που θα ακολουθήσει οποιοδήποτε πρόγραμμα διάσωσης της χώρας. «Η ελληνική οικονομία είναι διαλυμένη, αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες χρειάζονται μια επανεκκίνηση», δήλωσε ο αξιωματούχος, τονίζοντας ότι η Κύπρος θα μπορούσε να αποτελέσει μοντέλο.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ESM

«Αγαπητέ Πρόεδρε και Γενικέ Διευθυντή

Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας («η Δημοκρατία» ή «Ελλάδα»), με την παρούσα σας παρουσιάζω αίτημα για στήριξη σταθερότητας στο πλαίσιο των άρθρων 12 και 16 της Συνθήκης ESM δεδομένου του κινδύνου για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα της Ελλάδας ως κράτους- μέλους και της Eυρωζώνης στο σύνολό της.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα ζητά από τον ESM δανειακή διευκόλυνση («Δάνειο» ή «Πρόγραμμα») με περίοδο διαθεσιμότητας τριών ετών σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται στο Άρθρο 13 της Συνθήκης του ESM και του Άρθρου 2 στις Κατευθυντήριες Γραμμές των Δανείων. Το Δάνειο θα χρησιμοποιηθεί ώστε να εκπληρωθούν οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας και για να διασφαλιστεί η σταθερότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Σύμφωνα με τις αρχές αυτού του Mεσομακροπρόθεσμου Προγράμματος, η Δημοκρατία δεσμεύεται σε μια ολοκληρωμένη σειρά μεταρρυθμίσεων και μέτρων που θα εφαρμοστούν στους τομείς της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, της χρηματοοικονομικής σταθερότητας και της μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης.

Εντός του πλαισίου του Προγράμματος, προτείνουμε να εφαρμόσουμε άμεσα σειρά μέτρων, αρχής γενομένης ακόμα και από την αρχή της επόμενης εβδομάδας, συμπεριλαμβανομένων:

Μέτρων που σχετίζονται με τη φορολογική μεταρρύθμιση
Μέτρων που σχετίζονται με τις συντάξεις

Θα συμπεριλάβουμε επίσης επιπλέον ενέργειες που η Δημοκρατία θα αναλάβει ώστε να ενισχύσει και να εκσυγχρονίσει περαιτέρω την οικονομία της. Η ελληνική κυβέρνηση, το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 9 Ιουλίου, θα ορίσει λεπτομερώς τις προτάσεις της για μια ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη ατζέντα μεταρρυθμίσεων, ώστε να αξιολογηθεί από τους τρεις θεσμούς για να παρουσιαστεί στο Eurogroup.

Μαζί με τα ανωτέρω αποτελεί στόχο της ελληνικής κυβέρνησης μέχρι το τέλος του προγράμματος ή και νωρίτερα να αποκτήσει ξανά πλήρη πρόσβαση στις αγορές, ώστε να ανταποκριθεί στις μελλοντικές χρηματοδοτικές υποχρεώσεις της, αλλά και να αποκτήσει διατηρήσιμη οικονομική και χρηματοοικονομική κατάσταση.

Ως μέρος των ευρύτερων συζητήσεων που θα πραγματοποιηθούν η Ελλάδα καλωσορίζει τη δυνατότητα να υπάρξουν πιθανά μέτρα ώστε το χρέος προς τον επίσημο τομέα να καταστεί διατηρήσιμο και βιώσιμο μακροπρόθεσμα.

Η Ελλάδα δεσμεύεται να τηρήσει τις χρηματοοικονομικές της υποχρεώσεις απέναντι σε όλους τους πιστωτές της πλήρως και εγκαίρως.

Ελπίζουμε ότι τα κράτη-μέλη αντιλαμβάνονται το κατεπείγον του αιτήματός μας δεδομένων του εύθραυστου τραπεζικού συστήματος, της έλλειψης ρευστότητας, των επικείμενων υποχρεώσεων αλλά και της εκπεφρασμένης πρόθεσής μας να αποπληρώσουμε ληξιπρόθεσμες οφειλές στο ΔΝΤ και στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Επαναλαμβάνουμε τη δέσμευση της Ελλάδας να παραμείνει μέλος της Eυρωζώνης σεβόμενη τους κανόνες και τους κανονισμούς ως κράτος-μέλος. Αναμένουμε την ευνοϊκή και έγκαιρη εξέταση του αιτήματός μας.

Αυτή η επιστολή υπερισχύει της προηγούμενης με ημερομηνία 30 Ιουνίου


 
website counter
friend finderplentyoffish.com