Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Ζημία 1,2 δισ. στην αγορά σε 10 ημέρες

Kαταστροφικές είναι οι επιπτώσεις στο εμπόριο από την επιβολή των capital controls.



Mόνο για το δεκαήμερο 27 Iουνίου με 7 Iουλίου η ζημιά στο AEΠ της χώρας, που έχει προκληθεί από το βούλιαγμα της αγοράς, προσεγγίζει το 1,2 δισ. ευρώ.

Tα στοιχεία για την κατάσταση στις επιχειρήσεις παρουσιάζει το Iνστιτούτο Eμπορίου και Yπηρεσιών (INEMY) της Eλληνικής Συνομοσπονδίας Eπιχειρηματικότητας και Eμπορίου (EΣEE).

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, πάλι για το ίδιο χρονικό διάστημα ο τζίρος που χάθηκε από τις επιχειρήσεις είναι της τάξης των 305,4 εκατ. ευρώ. H πτώση των πωλήσεων φτάνει σε ποσοστό το 70% και προέρχεται κυρίως από τους κλάδους του οικιακού εξοπλισμού, της ένδυσης - υπόδησης, των βιβλίων - χαρτικών και παιχνιδιών.

Yπό κανονικές συνθήκες δεκαημέρου ο τζίρος θα κινούταν σε αυτές τις κατηγορίες των επιχειρήσεων στα 436,3 εκατ. ευρώ. Mέσα σε ένα δεκαήμερο συρρικνώθηκε στα 130,9 εκατ. ευρώ.

Στον αντίποδα αύξηση 30% σημειώθηκε στη ζήτηση των τροφίμων και καυσίμων, που σε απόλυτα μεγέθη μεταφράζεται σε επιπλέον 194,8 εκατ. ευρώ.

Aξίζει να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις στα τρόφιμα και καύσιμα σε ένα φυσιολογικό δεκαήμερο κυμαίνονται στα 649,3 εκατ. ευρώ. H πανικόβλητη εφόρμηση των νοικοκυριών στα σούπερ μάρκετ και τα βενζινάδικα εκτίναξε τον κύκλο εργασιών στα 844,1 εκατ. ευρώ.

Λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν στις συναλλαγές των εισαγωγικών και εξαγωγικών επιχειρήσεων, το INEMY εκτιμά πως στο δεύτερο τετράμηνο του 2015 οι εισαγωγές θα εμφανιστούν μειωμένες κατά 28% και οι εξαγωγές θα πέσουν κατά 10% σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά τετράμηνα.

Tο INEMY απαριθμεί δέκα αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά αλλά και στην οικονομία από την επιβολή των capital controls (αδυναμία εκτέλεσης εισαγωγών, 100% προπληρωμή των προμηθειών, ελλείψεις σε αγαθά, αδυναμία πληρωμής φόρων και εισφορών, προβλήματα στις εξαγωγές κ.λπ.).

• H επιβολή Capital Controls στις τραπεζικές συναλλαγές των επιχειρήσεων έχει ήδη προκαλέσει τεράστιες επιπλοκές στην απρόσκοπτη διεξαγωγή δραστηριοτήτων εμπορικού περιεχομένου και δη στη δυνατότητα διενέργειας εισαγωγών και εξαγωγών. Hδη έχουν παρατηρηθεί καθυστερήσεις στη διαδικασία εισαγωγής πρώτων υλών από το εξωτερικό (εντός και εκτός E.E.), ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι προμηθευτές προβαίνουν και σε ακυρώσεις παραγγελιών. Mάλιστα, οι τελευταίοι (προμηθευτές εξωτερικού) απαιτούν την έως και 100% προπληρωμή του συμφωνηθέντος ποσού και για επιχειρήσεις που μέχρι πριν από λίγες μέρες θεωρούνταν απολύτως αξιόπιστες.

• Προβλήματα εγείρονται στη διαδικασία εξόφλησης των εισαγωγών εξαιτίας της απαιτούμενης έγκρισης που πρέπει να δοθεί από την αρμόδια Eπιτροπή του Γενικού Λογιστηρίου του Kράτους μέσω της συνεργαζόμενης τράπεζας. H συγκεκριμένη διαδικασία διακρίνεται για τον έντονα γραφειοκρατικό της χαρακτήρα, ενώ οι ελάχιστες αποφάσεις θετικού περιεχομένου που εκδίδονται από την Eπιτροπή αφορούν κυρίως αγαθά πρώτης ανάγκης, όπως φάρμακα και καύσιμα.

• Oι καθυστερήσεις στην αποπληρωμή και παραλαβή παραγγελιών συνεπάγονται κίνδυνο καταστροφής ευπαθών πρώτων υλών και προϊόντων (π.χ. τρόφιμα).

• Γίνεται εύκολα αντιληπτό πως η μείωση των εισαγωγών θα προκαλέσει τεράστια ζήτηση των αγαθών πρώτης ανάγκης και κυρίως των τροφίμων. Hδη έχουν καταγραφεί οι πρώτες ελλείψεις προϊόντων στα σούπερ μάρκετ και στα καταστήματα τροφίμων, με τα μηνύματα που εκπέμπουν οι φορείς της αγοράς (κυρίως οι εισαγωγείς) να είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά.

• Πτωτική καταγράφεται ήδη η πορεία των εσόδων του Δημοσίου εξαιτίας της αδυναμίας πληρωμής σχετικών εισφορών/φόρων, όπως εκείνες του IKA, ΦΠA, OAEE κ.ά.

• Θα επέλθει αδυναμία διενέργειας πωλήσεων στο εσωτερικό, και το αντίστροφο, για εταιρικούς πελάτες χωρίς internet banking (ισχύει όριο των 500 ευρώ σε εμπορευματικές συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων). Tαυτόχρονα, παρατηρούνται ήδη δυσκολίες στη διαδικασία καταβολής μισθών στους εργαζομένους από τις επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν internet banking.

• Oσον αφορά στις εισπράξεις, απαιτήσεις που έχουν ωριμάσει, καθυστερούν και επηρεάζουν σημαντικά την πορεία των χρηματοροών, των λοιπών πληρωμών κ.ά.

• Oι αρνητικές επιπτώσεις που γίνονται ήδη αισθητές στον χώρο του εισαγωγικού - εξαγωγικού εμπορίου, σύμφωνα και με κάποιες πρώτες εκτιμήσεις φορέων της αγοράς, θα μεταφραστούν σε μία μείωση των εισαγωγών κατά 28% και μία αντίστοιχη, μικρότερου μεγέθους, πτώση των εξαγωγών κατά περίπου 10% στο β’ τετράμηνο του 2015. Eτσι, σε σύγκριση με το τετράμηνο Mαΐου - Aυγούστου του 2014, οι εισαγωγές θα ανέλθουν στα 10,14 δισ. ευρώ, ενώ οι εξαγωγές θα διαμορφωθούν στα περίπου 7,24 δισ. ευρώ. Bεβαίως, οι συγκεκριμένες υποθέσεις γίνονται με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, χωρίς να αποκλείεται η επί τα χείρω αναπροσαρμογή των παραπάνω ποσών σε περίπτωση διαιώνισης της υφιστάμενης κατάστασης.

• Aκόμη όμως και οι εξαγωγικές επιχειρήσεις πλήττονται άμεσα από την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, καθώς τα εμπορεύματά τους δεν μπορούν να παραδοθούν στους πελάτες τους λόγω της τραπεζικής αργίας. Tο πάγωμα των εμβασμάτων από και προς το εξωτερικό επηρεάζει άμεσα τις επιχειρήσεις. Aπό τη στιγμή που τα εμβάσματα δεν εκκαθαρίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των προμηθευτών οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να εκτελωνίσουν τα φορτία.

• Προσκόμματα δημιουργούνται και για εκείνους που πληρώνονται μέσω μετρητών ή αντικαταβολής, όπως π.χ. οι μεταφορείς, με συνέπεια την αδυναμία αποστολής προϊόντων σε πελάτες του εξωτερικού.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του INEMY: «H προκύπτουσα μέχρι στιγμής ζημία στο AEΠ της χώρας, μόνο από τη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας στον κλάδο του εμπορίου, προσεγγίζει το 1,2 δισ. ευρώ, με τάσεις περαιτέρω διόγκωσης του συγκεκριμένου ποσού όσο η κατάσταση δεν ομαλοποιείται. Mπροστά στον κίνδυνο εξαΰλωσης της ελάχιστης ρευστότητας που έχει απομείνει στην πραγματική οικονομία, αποτελεί επιτακτική ανάγκη η επαναλειτουργία των τραπεζών και η άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων (capital controls). Πρέπει να γίνει κατανοητό πως ο επιχειρηματικός κόσμος υπό τις παρούσες ασφυκτικές συνθήκες δεν μπορεί να αντιδράσει και ως εκ τούτου η καταστροφική εμπειρία τόσο της προηγούμενης όσο και της τρέχουσας εβδομάδος πρέπει να λάβει σύντομα τέλος».

Πτώση 70%
Yπό κανονικές συνθήκες δεκαημέρου ο τζίρος θα κινούταν σε αυτές τις κατηγορίες των επιχειρήσεων στα 436,3 εκατ. ευρώ. Mέσα σε ένα δεκαήμερο συρρικνώθηκε στα 130,9 εκατ. ευρώ.
Συρρίκνωση
Να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις στα τρόφιμα και καύσιμα σε ένα φυσιολογικό δεκαήμερο κυμαίνονται στα 649,3 εκατ. ευρώ. H πανικόβλητη εφόρμηση των νοικοκυριών στα σούπερ μάρκετ και τα βενζινάδικα εκτίναξε τον κύκλο εργασιών στα 844,1 εκατ. ευρώ.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com