Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΩΝ FT Αυτές είναι οι αλλαγές που ζητά ο Αλέξης Τσίπρας

Οι αλλαγές που ζητεί να γίνουν στην τελευταία πρόταση των δανειστών ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεν είναι μικρές και υπάρχει η πιθανότητα να απορριφθούν από τους πιστωτές της χώρας, αναφέρουν σε νέο δημοσίευμά τους οι Financial Times, επικαλούμενοι αξιωματούχους της Ευρωζώνης.



Σύμφωνα με τους FT, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης που συμμετέχουν στις συνομιλίες προειδοποίησαν ότι οι αλλαγές που ζητεί στην επιστολή του ο κ. Τσίπρας δεν είναι μικρές και ότι θα έχουν σημαντικό δημοσιονομικό αντίκτυπο και μπορεί να μη γίνουν δεκτές από τους πιστωτές.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι συντάκτες του άρθρου, η νέα επιστολή του Ελληνα πρωθυπουργού, η οποία κάνει σημαντικές υποχωρήσεις σε σχέση με την προηγούμενη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για να συμφωνηθεί ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης τις ερχόμενες ημέρες.

Στην επιστολή, όμως, του κ. Τσίπρα αναφέρεται ότι η Ελλάδα θα αποδεχθεί όλες τις μεταρρυθμίσεις σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ με μία σημαντική αλλαγή: να διατηρηθεί το ειδικό καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ για τα ελληνικά νησιά.

Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης σχολιάζουν ότι η διατήρηση αυτής της εξαίρεσης θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στα δημοσιονομικά και, το σημαντικότερο, διαιωνίζει την ύπαρξη ενός ιδιαίτερα περίπλοκου συστήματος ΦΠΑ, κάτι που συντελεί και στις εξαιρετικά χαμηλές εισπράξεις της χώρας από τον ΦΠΑ.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των συντάξεων, ο κ. Τσίπρας ζητεί οι μεταρρυθμίσεις που εγκρίθηκαν το 2012 να εφαρμοστούν αλλά με πιο χαλαρούς ρυθμούς, ενώ ζητεί το επίδομα αλληλεγγύης για τους χαμηλοσυνταξιούχους, το οποίο συμφωνεί να καταργηθεί σταδιακά μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019, να καταργηθεί αργότερα απ' ό,τι απαιτούν οι δανειστές.

Οπως υποστηρίζουν οι αξιωματούχοι, οι αλλαγές αυτές, συμπεριλαμβανομένης της περικοπής των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκατ. ευρώ το 2017 αντί φέτος, θα μπορούσαν να αυξήσουν σημαντικά το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com