«Μάχη» με στόχο την απόσυρση του μέτρου για επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση ετοιμάζονται να δώσουν ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, ΙΕΚ και κολέγια.
Μάλιστα, θα «επιστρατεύσουν» ακόμη και τους γονείς, συγκεντρώνοντας σε επιστολή διαμαρτυρίας, η οποία θα αποσταλεί προς τον πρωθυπουργό, όσο το δυνατόν περισσότερες υπογραφές κατά της εφαρμογής του μέτρου.
«Το μέτρο 'χτυπάει' τη μεσαία οικογένεια, τους ψηφοφόρους δηλαδή του ΣΥΡΙΖΑ. Οι επτά στους δέκα γονείς που επιλέγουν τα ιδιωτικά σχολεία για τη φοίτηση των παιδιών τους εργάζονται ως υπάλληλοι στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα ή είναι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν, ήδη, υποστεί σημαντικές πιέσεις λόγω της οικονομικής κρίσης και με δυσκολίες προσπαθούν να προσφέρουν το καλύτερο επίπεδο εκπαίδευσης στα παιδιά τους», τονίζουν στην «ΗτΣ» εκπρόσωποι της ιδιωτικής εκπαίδευσης, χαρακτηρίζοντας το μέτρο ως κοινωνικά άδικο, αλλά και οικονομικά ατελέσφορο, αφού -όπως εκτιμούν- όχι μόνο δεν θα δημιουργήσει έσοδα, αλλά αντίθετα θα έχει κόστος για το κράτος.
Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από το μέτρο αναμένονται έσοδα ύψους 240 εκατ. ευρώ για το 2016 και 168 εκατ. ευρώ για το 2015. Πρόκειται, άραγε, για μία ρεαλιστική πρόβλεψη;
Φ(α)ΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία, κύμα φυγής 20.000 μαθητών
Σύμφωνα με ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων, η επιβολή ΦΠΑ 23% θα έχει ως άμεση συνέπεια την αύξηση των διδάκτρων, στην οποία πολλές οικογένειες δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν.
Οι ίδιοι εκτιμούν, μάλιστα, ότι θα υπάρξει «κύμα φυγής» περί των 20.000 μαθητών, κυρίως από ιδιωτικά νηπιαγωγεία και μικρά ιδιωτικά σχολεία της γειτονιάς και της περιφέρειας, οι οποίοι θα στραφούν αναγκαστικά στη δημόσια εκπαίδευση αυξάνοντας, έτσι, το κόστος φοίτησης που επιβαρύνει το κράτος.
Την ίδια ώρα, θα χαθούν έσοδα για το κράτος, που προέρχονται από τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές, αφού πολλά ιδιωτικά σχολεία θα κλείσουν ή θα περιορίσουν τμήματα και θα «κόψουν» πρόσθετες παροχές, προχωρώντας σε απολύσεις προσωπικού.
Εάν επιβεβαιωθούν οι παραπάνω εκτιμήσεις ότι τα ιδιωτικά σχολεία θα χάσουν το 1/4 του μαθητικού πληθυσμού τους, τότε στην ανεργία θα οδηγηθούν τουλάχιστον 5.000 εκπαιδευτικοί, αλλά και διοικητικό και λοιπό προσωπικό, όπως οδηγοί σχολικών λεωφορείων και συνοδοί.
Στη Δικαιοσύνη
«Με την επιβολή ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων η κυβερνητική ιδεοληψία κατάφερε να περάσει ένα μέτρο που αντιτίθεται στο Σύνταγμα, στην 6η Ευρωπαϊκή Οδηγία, αλλά και στον κοινό νου. Αν εφαρμοστεί, μόνο προβλήματα μπορεί να επιφέρει σε εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και, βέβαια, στα δημοσιονομικά του κράτους, μιας και η όλη ενέργεια είναι οικονομικά αρνητική», τονίζει ο Σύνδεσμος Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων (ΣΙΕΙΕ), προσθέτοντας ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα νόμιμα μέσα προκειμένου να διασωθεί η ιδιωτική εκπαίδευση.
Σήμερα, ο ΣΙΕΙΕ θα πραγματοποιήσει κρίσιμη συνεδρίαση προκειμένου να καθορίσει τους τρόπους αντίδρασης. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο «τραπέζι» των συζητήσεων θα πέσουν διάφορες προτάσεις οι οποίες αφορούν από την επιβολή «λοκ άουτ» στα ιδιωτικά σχολεία μέχρι τη συλλογή υπογραφών από γονείς μαθητών. Παράλληλα, θεωρείται βέβαιο ότι οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών σχολείων θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη, βασιζόμενοι στο σκεπτικό ότι η απαλλαγή από τον ΦΠΑ των διδάκτρων σχολείων είναι ήδη θεσμοθετημένη από το 1977 με την 6η ευρωπαϊκή οδηγία (άρθρο 13, παρ. θ) και επαναλαμβάνεται αυτολεξεί στη νέα επικαιροποιημένη οδηγία του 2006 (άρθρο 131, παρ.θ, παρ.ι).
Προς αυτή την κατεύθυνση, ήδη ο τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ Θόδωρος Φορτσάκης και η ευρωβουλευτής του κόμματος Μαρία Σπυράκη απηύθυναν κοινή επιστολή στον αρμόδιο επίτροπο για θέματα Παιδείας Τιμπόρ Ναβράτσιτς, καθώς και στους υπουργούς Παιδείας των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε., με την οποία τους καλούν να ζητήσουν να μην επιβληθεί ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο μπορεί να στερήσει από τους Έλληνες μαθητές τη συμπληρωματική εκπαίδευση και την πρόσβαση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών. Παράλληλα, σύμφωνα με τους ίδιους, μια τέτοια ενέργεια μπορεί να προκαλέσει μείωση στα δημόσια έσοδα, ενώ υπάρχει κίνδυνος να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας από τον ιδιωτικό τομέα.
Σχολεία δύο «ταχυτήτων»
Την ίδια ώρα, υπό νομική διερεύνηση είναι εάν από το μέτρο της επιβολής ΦΠΑ εξαιρούνται, εκτός από τις υπηρεσίες προσχολικής αγωγής, οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί οργανισμοί μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Όπως αναφέρεται στη διάταξη, η απαλλαγή ισχύει για τους οργανισμούς μόνο εφόσον πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
Δεν έχουν ως σκοπό τη συστηματική επιδίωξη του κέρδους και τα ενδεχόμενα κέρδη τους δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διανέμονται, αλλά να διατίθενται για τη διατήρηση ή τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Η διοίκηση και διαχείριση των εν λόγω οργανισμών πρέπει να ασκείται ουσιαστικά χωρίς μισθό, από πρόσωπα που δεν έχουν, είτε αυτά τα ίδια είτε μέσω τρίτων προσώπων, άμεσο ή έμμεσο συμφέρον από τα αποτελέσματα της εκμετάλλευσης των σχετικών δραστηριοτήτων.
Οι τιμές τους πρέπει να είναι κατώτερες από αυτές που καθορίζονται για ανάλογες πράξεις εμπορικών επιχειρήσεων που υπόκεινται στον ΦΠΑ.
Η απαλλαγή δεν πρέπει να δημιουργεί κίνδυνο στρέβλωσης των όρων του ανταγωνισμού.
Σε περίπτωση που από την επιβολή ΦΠΑ εξαιρεθούν τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, τότε πολλές από τις μικρές και μεσαίες ιδιωτικές μονάδες, που έχουν συνήθως χαμηλά δίδακτρα και στις οποίες απευθύνονται γονείς από μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, θα οδηγηθούν σε κλείσιμο. «Εάν αυτό συμβεί, τότε στην αγορά θα μείνουν πέντε μεγάλα ιδιωτικά σχολεία και οι ταξικές διαφορές στην εκπαίδευση θα διευρυνθούν», τονίζουν εκπρόσωποι των σχολείων.
Θα «καλπάσει» η παραοικονομία
«Ο κλέψας, του κλέψαντος». Με αυτή τη φράση, απαντούν εκπρόσωποι της ιδιωτικής εκπαίδευσης στο ερώτημα πώς θα μπορέσουν, κυρίως οι μικρές μονάδες, να επιβιώσουν μπροστά στην επιβολή φορολόγησης 23%.
«Θα πρέπει η κυβέρνηση να βρει αντισταθμιστικά φορολογικά μέτρα, διότι διαφορετικά η παραοικονομία στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης θα «καλπάσει». Έχει αποδειχθεί ότι το κράτος δεν είναι αποδοτικό στη συλλογή του ΦΠΑ. Θα συμβεί, λοιπόν, στην ιδιωτική εκπαίδευση ό, τι και σε άλλους κλάδους. Κάποιες επιχειρήσεις θα επιλέξουν, αντί να βάλουν «λουκέτο», να λειτουργήσουν άνομα, χωρίς να αποδίδουν φόρους στο κράτος. Καλούμε τους γονείς να καταγγέλλουν αυτά τα περιστατικά διότι οδηγούν στη δυσφήμιση συνολικά του κλάδου», σημειώνουν εκπρόσωποι της ιδιωτικής εκπαίδευσης. «Πληγή» για την οικονομία αποτελεί το «μαύρο χρήμα» που διακινείται κυρίως μέσω των ιδιαίτερων μαθημάτων.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία PALMOS ANALYSIS για λογαριασμό του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αττικής, με τη συμμετοχή 500 γονέων, το 35% απάντησε ότι δεν λαμβάνει αποδείξεις για τα ιδιαίτερα μαθήματα που παρακολουθεί το παιδί του. Έτσι, από τα 280 εκατ. ευρώ τα οποία δαπανώνται ετησίως γι' αυτά, τουλάχιστον τα 182 εκατ. ευρώ δεν δηλώνονται και, άρα, δεν φορολογούνται.
Την ίδια ώρα, στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης ο κύκλος εργασιών ανέρχεται σε 450 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, με το 7% των γονέων να παραδέχεται ότι δεν κόβει αποδείξεις. Και στις δύο περιπτώσεις, βέβαια, εκτιμάται ότι το ποσοστό της φοροδιαφυγής είναι πολύ υψηλότερο...
Κυβερνητική ιδεοληψία και όχι πρόταση της τρόικας
Γράφει ο Χαράλαμπος Κυραϊλίδης προέδρος του Συνδέσμου Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων
Το κράτος θα χάσει από τα ιδιωτικά σχολεία φορολογικά έσοδα εκατοντάδων εκατ. ευρώ, ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία θα χάσουν εισφορές
«Τα ιδιωτικά σχολεία είναι θεσμοθετημένα ήδη από το Σύνταγμα της Τροιζήνας (1827). Σε αυτούς τους δύο αιώνες λειτουργίας τους, έχουν ξαναδεχθεί εχθρικές αντιμετωπίσεις, αλλά έχουν καταφέρει να σταθούν όρθια με ένα και μόνο κριτήριο: την ποιοτική προσφορά εκπαιδευτικών υπηρεσιών. Αυτό έχει αναγνωριστεί από τους γονείς που συνεχίζουν να εμπιστεύονται τα παιδιά τους στα ιδιωτικά σχολεία.
Όσον αφορά στη νέα νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, διότι περί πρωτοβουλίας της κυβέρνησης πρόκειται και όχι περί πρότασης της τρόικας, κάτι δεν πάει καλά με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών. Ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει να έχει έσοδα από το μέτρο, τελικά θα δημιουργήσει πολλαπλάσιο κόστος για το Δημόσιο. Εάν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι από τα ιδιωτικά σχολεία θα φύγουν 20.000 μαθητές, είναι μονόδρομος αυτοί να οδηγηθούν στα δημόσια σχολεία με αποτέλεσμα το κόστος φοίτησης να επιβαρύνει το κράτος.
Παράλληλα, το κράτος θα χάσει από τα ιδιωτικά σχολεία φορολογικά έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία θα χάσουν εισφορές γιατί αν φύγουν 20.000 μαθητές θα γίνουν περισσότερες από 5.000 απολύσεις εκπαιδευτικού και λοιπού προσωπικού που θα προσφύγει στο ταμείο ανεργίας. Άρα, αναρωτιόμαστε μήπως το θέμα δεν είναι οικονομικό, αλλά ιδεολογικό. Εστω και την τελευταία στιγμή καλούμε την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό, ως γονέα που έχει τα παιδιά του σε ιδιωτικό σχολείο, να επανεξετάσει το θέμα».
Το μέτρο είναι κοινωνικά άδικο και εξωφρενικό
Γράφει ο Γιάννης Βαφειαδάκης προέδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας (ΟΕΦΕ)
Τελικά το μέτρο θα οδηγήσει στην εκπαιδευτική παραοικονομία
«Το μέτρο της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση είναι κοινωνικά άδικο, διότι ειδικά σε ό,τι αφορά τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και τα κέντρα ξένων γλωσσών πλήττει τη φτωχή οικογένεια, η οποία απευθύνεται σε αυτά προκειμένου τα παιδιά της να μπορέσουν να δώσουν εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με ίσες πιθανότητες με τους πιο πλούσιους συμμαθητές τους και να έχουν, στο μέλλον, μια καλύτερη δουλειά με ένα πτυχίο και μια ξένη γλώσσα.
Επίσης, είναι εξωφρενικό το γεγονός ότι ο ΦΠΑ από 0%, που είναι σήμερα στις υπηρεσίες ιδιωτικής εκπαίδευσης, εκτοξεύεται στο 23%, καθώς δεν μπορεί να απορροφηθεί εξ ολοκλήρου ούτε από τις επιχειρήσεις, ούτε βεβαίως από τις οικογένειες που έχουν εξαντληθεί έπειτα από πέντε χρόνια οικονομικής κρίσης.
Εκτιμούμε δε, ότι τελικά το μέτρο θα οδηγήσει στην εκπαιδευτική παραοικονομία γιατί θα αναζητηθούν τρόποι να ξεπεραστεί η υπερβολική αύξηση των διδάκτρων. Επομένως, θα είναι οικονομικά ατελέσφορο.
Καλούμε την κυβέρνηση να βρει ισοδύναμο ή στην έσχατη περίπτωση να μειώσει τη φορολόγηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης στο ελάχιστο δυνατό και να αναβάλει την εφαρμογή της για ένα εύλογο χρονικό διάστημα, αφού τα δίδακτρα για τη νέα σχολική χρονιά έχουν ήδη καθοριστεί και πολλές οικογένειες, που έχουν κλείσει συμφωνίες με τις υπηρεσίες ιδιωτικής εκπαίδευσης, θα κληθούν εκ των υστέρων να ανταποκριθούν σε μια επιπλέον επιβάρυνση».
Χιλιάδες νέοι θα οδηγηθούν εκτός εκπαίδευσης
Γράφει ο Βασίλειος Δασκαλάκης προέδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κολεγίων
Ενώ τα δίδακτρα στα Κολέγια κυμαίνονται κατά μέσο όρο περί τις 7.000 ευρώ ετησίως, με την επι-βολή ΦΠΑ 23% θα ξεπεράσουν τα 8.600 ευρώ.
«Η απόφαση της κυβέρνησης για επιβολή ΦΠΑ 23% στις υπηρεσίες ιδιωτικής εκπαίδευσης θα καταστήσει την πλειονότητα των Κολεγίων μη βιώσιμα, ενώ θα προκαλέσει μεγάλη οικονομική επιβάρυνση των σπουδαστών και των οικογενειών τους. Κι αυτό, διότι θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των διδάκτρων, στην οποία πολλές οικογένειες σπουδαστών δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν. Για παράδειγμα, ενώ τα δίδακτρα στα Κολέγια κυμαίνονται κατά μέσο όρο περί τις 7.000 ευρώ ετησίως, με την επιβολή ΦΠΑ 23% θα ξεπεράσουν τα 8.600 ευρώ.
Προσωπικά, στο Κολέγιό μου θα προσπαθήσω να μειώσω το ποσό της επιβάρυνσης για τους γονείς, αφομοιώνοντας μεγάλο μέρος της φορολόγησης. Όμως, καθώς την τελευταία πενταετία λόγω της οικονομικής κρίσης δεν υπάρχει ούτε ένα Κολέγιο που να έχει κέρδη, ο μόνος τρόπος για να συμβεί αυτό είναι με μειώσεις μισθών ή με απολύσεις εργαζομένων. Παρά τη δυσχερή οικονομική συγκυρία, που είχε ως άμεση επίπτωση τη μείωση των εγγραφών νέων σπουδαστών, τα Κολέγια - μέλη του Συνδέσμου εξακολουθούν να απασχολούν σήμερα -ως εκπαιδευτικό, διοικητικό κ.λπ. προσωπικό- περισσότερα από 1.800 άτομα, ενώ οι απόφοιτοι που τα έχουν εμπιστευτεί για τις σπουδές τους ξεπερνούν τους 15.000. Τυχόν επιβολή αυτού του μέτρου, εν τέλει, θα ζημίωνε ανεπανόρθωτα έναν δυναμικό και εξωστρεφή κλάδο της ελληνικής οικονομίας, ενώ θα άφηνε εκτός εκπαίδευσης χιλιάδες νέους».