Παρασκευή 14 Αυγούστου 2015

Απαντούν με «λοκ άουτ» τα ιδιωτικά σχολεία για τον ΦΠΑ 23%

Με «λοκ άουτ» απαντούν οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων στην απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει συντελεστή ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα, ενώ ετοιμάζονται να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη αντιδρώντας στην εξαίρεση από το μέτρο ορισμένης κατηγορίας σχολείων.



Η διάταξη για την επιβολή ΦΠΑ 23% στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων περιλαμβάνεται στο νέο Μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση με τους δανειστές, ενώ από αυτήν εξαιρούνται τα μη κερδοσκοπικά σχολεία και τα σχολεία των πρεσβειών, καθώς και οι υπηρεσίες προσχολικής αγωγής, όπως είναι οι παιδικοί σταθμοί. Αποτέλεσμα είναι, όπως αναφέρει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών (ΟΙΕΛΕ) σε χθεσινή επιστολή της προς τον υπουργό Παιδείας, Αριστείδη Μπαλτά, από το μέτρο να πλήττονται κυρίως οι μικρές και μεσαίες ιδιωτικές σχολικές μονάδες που, συνήθως, έχουν ανταγωνιστικά δίδακτρα και στις οποίες απευθύνονται γονείς από μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.

«Πολλές από τις μονάδες αυτές οδηγούνται σε κλείσιμο, γεγονός που θα έχει οδυνηρές συνέπειες για χιλιάδες γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς που θα μείνουν άνεργοι», τονίζει η ΟΙΕΛΕ η οποία έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας και στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Μάλιστα, η ΟΙΕΛΕ προτείνει να εξαιρεθεί από τη φορολογική επιβάρυνση το βασικό πρόγραμμα των ιδιωτικών σχολείων, δηλαδή τα μαθήματα του ωρολόγιου προγράμματος τα οποία ορίζονται από το υπουργείο Παιδείας, έτσι ώστε η επιβολή ΦΠΑ 23% να αφορά μόνο τις πρόσθετες δραστηριότητες π.χ. αθλητικές ή καλλιτεχνικές που παρέχουν τα σχολεία. «Μ΄ αυτό τον τρόπο, θα μειωθούν σημαντικά οι φορολογικές επιβαρύνσεις στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια της γειτονιάς που με το προς ψήφιση καθεστώς θα αντιμετωπίσουν ζήτημα επιβίωσης, με αποτέλεσμα να βρεθούν στον δρόμο δεκάδες εκπαιδευτικοί και θα αποφευχθούν οι αλματώδεις αυξήσεις στα δίδακτρα», καταλήγει η ΟΙΕΛΕ.

Από την πλευρά του, ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολειών ετοιμάζεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να προσβάλει τη διάταξη, η οποία εξαιρεί από τη φορολόγηση ορισμένες κατηγορίες ιδιωτικών σχολείων, ενώ σε συνεδρίαση που θα πραγματοποιήσει εκτάκτως την ερχόμενη εβδομάδα θα εξετάσει ακόμη και την πρόταση για αναστολή λειτουργίας των ιδιωτικών σχολείων.

«Κανείς εχέφρων πολιτικός και καμία αρμόδια υπηρεσία δεν θα ήθελε, πιστεύουμε, να αναλάβει τη διαχείριση της δημοσιονομικής κρίσης που θα προκύψει από τις συνέπειες μιας τέτοιας καταστροφικής απόφασης: την κατάρρευση ενός κλάδου που απασχολεί περίπου 12.000 εκπαιδευτικούς και άλλους τόσους διοικητικούς υπαλλήλους για την εκπαίδευση περίπου 80.000 μαθητών», τονίζει χαρακτηριστικά ο Σύνδεσμος.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com