Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος

Η εικόνα του Χρηματιστηρίου στις τελευταίες συνεδριάσεις, μετά το ναυάγιο στο Eurogroup, αποτυπώνει την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά.



Η αβεβαιότητα επέστρεψε, οι επενδυτές Ελληνες και ξένοι, αισθάνονται ανασφάλεια για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, τα σύννεφα που έχουν μαζευτεί πάνω από τη χώρα προοιωνίζονται καταιγίδες.

Κι όμως, είναι το σκηνικό που είχε στηθεί και πριν δύο χρόνια, αλλά που αντιμετωπίζεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Η διαπραγμάτευση «σέρνεται», ο εφιάλτης του Grexit επανήλθε ως πραγματικό σενάριο ή ως μοχλός πίεσης, το ΔΝΤ, ο Σόιμπλε, ο Ντάισελμπλουμ μπαίνουν ξανά ως πρωταγωνιστές σε ένα ακόμη νεοελληνικό δράμα.

Η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι στις 5 Δεκεμβρίου θα έκλειναν όλα τα μέτωπα. Είτε με δική της ευθύνης, είτε επειδή οι δανειστές ζητούν εξωπραγματικά μέτρα είτε γιατί δεν έγινε σωστή ανάλυση των οικονομικών δεδομένων και των ισορροπιών, η διαπραγμάτευση είναι ανοικτή.

Κι όσο περνά ο χρόνος τόσο μεγαλώνει ο λογαριασμός. Από το Μαξίμου αποκλείουν τα σενάριο πρόωρων εκλογών και είναι ακόμη αισιόδοξοι ότι μπορεί να χάθηκε χρόνος αλλά δεν χάθηκε το παιχνίδι. Αν και απομένουν ουσιαστικά τρεις κρίσιμες εβδομάδες μέχρι το επόμενο Eurogroup, μπορούν να υπάρξουν θετικές εξελίξεις και η οικονομία να προλάβει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αλλά και τις πολιτικές αναταράξεις που θα έρθουν λόγω των εκλογών στην Ευρώπη.

Ωστόσο, απαιτείται έξυπνη διαχείριση της νέας κρίσης που προέκυψε και το κυριότερο: Να μη χαθεί άλλος χρόνος. Οσο η οικονομία θα βρίσκεται σε διαρκή εκκρεμότητα τόσο η αγορά θα στενάζει. Οι επιχειρηματίες κρούουν εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου. Η παρατεταμένη διαπραγμάτευση το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει είναι να επαναφέρει τα εφιαλτικά σενάρια. Κι αυτό δεν το θέλει κανείς.

Προτού να είναι αργά, λοιπόν, ας κλείσει ο έντιμος συμβιβασμός της κυβέρνησης με τους δανειστές, αλλιώς το 2017 ίσως να γίνει το χειρότερο έτος της κρίσης.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com