Αυξημένο παρουσιάζεται το ενδιαφέρον για τους εκτυπωτές τριών διαστάσεων που απευθύνονται σε καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις με την αμερικανική αγορά να είναι αυτή που οδηγεί τις εξελίξεις στη συγκεκριμένη κατηγορία προϊόντων.
Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία από την εταιρεία ερευνών Context, το α' τρίμηνο του 2015 οι πωλήσεις 3D εκτυπωτών με τιμή κάτω από τα 5000 δολάρια σε παγκόσμιο επίπεδο παρουσίασαν αύξηση 24% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, αλλά το ποσοστό της αύξησης ήταν 114% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι η συγκεκριμένη κατηγορία υπερδιπλασιάστηκε μέσα σε διάστημα 12 μηνών, δείγμα της δυναμικής που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται.
Μείωση τιμών
Οι 3D εκτυπωτές θεωρούνται ως μία κατηγορία προϊόντων που απευθύνεται κυρίως σε μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά αυτό πλέον έχει αρχίσει να αλλάζει καθώς το κόστος απόκτησης ενός τρισδιάστατου εκτυπωτή έχει μειωθεί σημαντικά. Τα μοντέλα με τιμή γύρω στα 1500 ? 2000 ευρώ είναι αρκετά και μπορείτε να βρείτε ένα τέτοιο ακόμη και στην Ελλάδα, αλλά σταδιακά οι τιμές έχουν πέσει ακόμη περισσότερο.
Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο 3D εκτυπωτής της εταιρείας Μ3D με την επωνυμία ?Micro?, το κόστος πώλησης του οποίου είναι στα 299 δολάρια. Ο συγκεκριμένος εκτυπωτής προωθήθηκε μέσα από το Kickstarter, τη γνωστή πλατφόρμα κοινωνικής χρηματοδότησης (crowd-funding) και οι παραγγελίες που έγιναν έφθασαν στις 10.800. Μάλιστα, η παράδοση αυτών των εκτυπωτών μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2015 ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους της ανόδου στις πωλήσεις.
Τα μερίδια
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Context, η μεγαλύτερη αγορά για προσιτούς 3D εκτυπωτές παραμένει αυτή της βορείου Αμερικής. Το 63% των πωλήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο πραγματοποιούνται σε Ηνωμένες Πολιτείες και Καναδά, ενώ δεύτερη περιοχή του πλανήτη σε πωλήσεις είναι η Δυτική Ευρώπη με 20%, ενώ τα νούμερα στον υπόλοιπο κόσμο είναι αρκετά μικρά.Όσον αφορά τις πέντε μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου είναι η XYZPrinting με τη σειρά Da Vinci, η 3D Systems με τα μοντέλα Cube και Cubify, η προαναφερθείσα M3D, η Stratasys με το MakerBot και η Ultimaker. Όπως φαίνεται, δεν υπάρχει κάποιο από τα γνωστά ονόματα του τεχνολογικού κλάδου, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι κανείς από τους μεγάλους ?παίκτες? δεν έχει ανακοινώσει πλάνα για είσοδο στην αγορά των τρισδιάστατων εκτυπώσεων.
Με δεδομένο, όμως, ότι η συγκεκριμένη αγορά αρχίζει να παρουσιάζει σημαντική δυναμική, τότε μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε να γίνουν κάποιες κινήσεις στο προσεχές μέλλον. Συνήθως, σε αυτές τις περιπτώσεις η είσοδος των μεγάλων ?παικτών? γίνεται μέσω εξαγορών, οπότε μένει να δούμε ποιος θα κάνει την πρώτη κίνηση.
Στο εξωτερικό, οι 3D εκτυπωτές αυτής της κατηγορίας χρησιμοποιούνται κυρίως από μικρομεσαίες επιχειρήσεις που θέλουν να δημιουργούν τρισδιάστατα ομοιώματα των προϊόντων για να τα επιδεικνύουν. Επίσης, αρκετοί είναι και οι ιδιώτες που έχουν και την οικονομική δυνατότητα που θέλουν να -πειραματιστούν- με διάφορες ιδέες τους και να δουν πόσο λειτουργικές είναι.
Ελληνική αγορά
Στην Ελλάδα, αν και υπάρχουν εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες που σχετίζονται με 3D εκτυπώσεις, όπως είναι η B3D και η Drawlab, προς το παρόν οι πωλήσεις τρισδιάστατων εκτυπωτών κινούνται σε μάλλον χαμηλά επίπεδα. Η περίπτωση να βρείτε κάποιον 3D εκτυπωτή σε φυσικό κατάστημα είναι αρκετά δύσκολη, αλλά υπάρχουν αρκετές επιλογές αν ψάξετε σε online ελληνικά καταστήματα.
Πάντως, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, θα χρειαστεί να περιμένετε μερικές ημέρες καθώς είναι ελάχιστα τα μοντέλα που βρίσκονται στις αποθήκες των καταστημάτων, τα οποία θα χρειαστεί να κάνουν παραγγελία από το εξωτερικό. Τουλάχιστον, υπάρχουν μοντέλα 3D εκτυπωτών που ξεκινούν λίγο πάνω από τα 400 ευρώ και φθάνουν μέχρι τα 4300 ευρώ, ανάλογα με τις δυνατότητες και τα τεχνικά χαρακτηριστικά που προσφέρουν.