Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015

Αλ. Τσίπρας: Η λαϊκή εντολή εξήντλησε τα όριά της

«Ένας κύκλος έκλεισε - Αποφάσισα την παραίτηση της κυβέρνησης. Η λαϊκή εντολή που πήρα στις 25 Γενάρη εξήντλησε τα όριά της - Εσείς με την ψήφο σας θα αποφανθείτε εάν η συμφωνία που πετύχαμε παρέχει τα εχέγγυα για να βγούμε απ' τα μνημόνια» είπε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του για τις πρόωρες εκλογές που θα γίνουν στις 20 Σεπτεμβρίου.



«Σήμερα η δύσκολη φάση των διαπραγματεύσεων τελειώνει οριστικά με την επικύρωση της συμφωνίας και την εκταμίευση της πρώτης δόσης», επεσήμανε στην αρχή της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας.

Με την ψήφο του ο ελληνικός λαός, είπε ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει ποιός και πως θα εκπροσωπήσει τη χώρα , ποιός και πως θα διαπραγματευθεί το χρέος, ποιός και πως θα δημιουργήσει τις προυποθέσεις για να ανακάμψει η οικονομία.

Ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά στις προσπάθειες που κατέβαλλε για την επίτευξη της συμφωνίας τονίζοντας ότι χωρίς την λαική αποφασιστικότητα, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, οι δανειστές θα είχαν επιβάλλει πλήρως την βούλησή τους και θα μας είχαν οδηγήσει στην καταστροφή. Με την εκταμίευση της πρώτης δόσης είπε ο πρωθυπουργός, αυτή η περίοδος έκλεισε , η οικονομία θα αναπνεύσει και οι τράπεζες θα βρουν τον κανονικό τους ρυθμό

Ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση δεν πέτυχε την συμφωνία που προσδοκούσε, ότι έγιναν υποχωρήσεις, αλλά όπως είπε είναι μια συμφωνία που στους δεδομένους συντριπτικούς συσχετισμούς και με βάση όσα κληρονόμησε η κυβέρνησή τους, είναι ότι καλύτερο μπορούσε να γίνει. Είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε την συμφωνία, αλλά, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας θα δώσουμε μάχη για να περιορίσουμε τις συνέπειες



Τώρα, είπε ο κ. Τσίπρας αισθάνομαι την ηθική και πολιτική υποχρέωση να αφήσω στην δική σας κρίση όσα έπραξα, και τα σωστά και τα λάθη και τις παραλείψεις και τα θετικά και με την ψήφο σας θα κρίνετε όσαν έγιναν. Στο σημείο αυτό άφησε αιχμές για την στάση της Αριστερής Πλατφόρμας λέγοντας ότι με την θέση τους για ιδεολογική συνέπεια, θέλουν μνημόνιο με δραχμή και τους κατηγόρησε ότι μετέτρεψαν σε μειοψηφία , την κυβερνητική πλειοψηφία.



Επίσης ζήτησε από τον ελληνική λαό, να κρίνει και εκείνους από το παλιό πολιτικό σύστημα που με την σχέση τους με τα κέντρα διαπλοκής καλούσαν την κυβέρνηση να βάλει την υπογραφή της κάτω από οποιαδήποτε συμφωνία τονίζοντας ότι "επαφίεμαι στην κρίση σας με την συνείδησή μου ήσυχη".

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση έδωσε ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής, δήλωσε ότι έχει μπροστά του δύσκολες μάχες για καταπολέμηση της διαφθοράς, της διαπλοκής, την φοροδιαφυγή και την αλλαγή του κράτους, πράγματα που όπως είπε απαιτούν καθαρή εντολή και ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση.

Τώρα που ο δύσκολος κύκλος έφτασε στο τέλος του αισθάνομαι την υποχρέωση να θέσω στην κρίση του λαού τα όσα έκανα. Σε λίγο πάω στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και υποβάλλω την παραίτηση την δική μου και της κυβέρνησης μου. Τον λόγο έχει πάλι ο κυρίαρχος λαός.

Τα όρια της εντολής που πήρα τα εξάντλησα. Τώρα ο λαός θα αποφανθεί για όσα έγιναν και ποιος μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα και να προχωρήσει με σίγουρο βηματισμό τη χώρα στις μεταρρυθμίσεις που έγιναν.

Ο κ. Τσίπρας έκανε επίθεση τόσο στην Αριστερή Πλατφόρμα όσο και στην αντιπολίτευση, ενώ συμπλήρωσε: «Είμαι ήσυχος με τη συνείδησή μου για όσα έπραξα. Υπήρξαν οριακές καταστάσεις αλλά κάναμε την υπόθεση της Ελλάδας παγκόσμια υπόθεση. Η Ευρώπη δεν είναι πλέον η ίδια.»

Συνάντηση με το Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Την παραίτηση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο υπέβαλλε ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας και του ζήτησε να προχωρήσει τις διαδικασίες για την διενέργεια πρόωρων εκλογών.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προχωρήσει στον ορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, ενώ υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν οι προυποθέσεις για τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com