Η ανακοίνωση των στοιχείων για την πορεία του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το πρώτο εξάμηνο του έτους από την ΕΛΣΤΑΤ συνιστά ένα θετικό στοιχείο για την πορεία της οικονομίας δίδοντας ενδείξεις ότι ο ρυθμός μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ, αν και αρνητικός για το 2015, θα είναι καλύτερος του αναμενόμενου.
Είναι σημαντικό ότι το δεύτερο τρίμηνο του έτους παρουσιάζεται σταθεροποίηση του ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές σε ετήσια βάση, γεγονός που έχει συμβεί μόνο άλλη μία φορά (τρίτο τρίμηνο του 2014) τα τελευταία 21 τρίμηνα.
Παράλληλα, το ΑΕΠ σε σταθερές τιμές στο δεύτερο τρίμηνο του 2015 παρουσιάζει αύξηση της τάξεως του 1,4%, περίπου στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν στο δεύτερο εξάμηνο του 2014, παρά τη συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση με τους εταίρους σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Βασικό στοιχείο που προσδιόρισε τις ανωτέρω εξελίξεις στη σχέση ανάμεσα στο ονομαστικό και το πραγματικό ΑΕΠ είναι η επιτάχυνση της αποπληθωριστικής διαδικασίας την τελευταία διετία και ιδιαίτερα το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο 2015, που σε μεγάλο βαθμό συνδέεται με την αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου.
Το ύψος της υφεσιακής διαταραχής του 2015 θα εξαρτηθεί εν τέλει από το μέγεθος των επιπτώσεων από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων και την αύξηση των φορολογικών συντελεστών σε ένα ευρύ φάσμα αγαθών και υπηρεσιών. Εν τούτοις, η επίτευξη της συμφωνίας εντός του Αυγούστου, μόλις δύο μήνες μετά το shock της επιβολής ελέγχου κεφαλαίων, αποκαθιστά σε σημαντικό βαθμό την εμπιστοσύνη, διαμορφώνοντας ένα σχετικά πιο ευσταθές περιβάλλον τόσο για την ιδιωτική κατανάλωση όσο και την επιχειρηματική πρωτοβουλία.
Από την άλλη πλευρά, η ανακοίνωση από την Τράπεζα της Ελλάδος των στοιχείων για τις εξωτερικές συναλλαγές της χώρας επιβεβαιώνει την άποψη ότι το παραγωγικό μοντέλο της χώρας προσαρμόζεται με σχετικά αργό ρυθμό, αφού παρατηρείται αδυναμία περαιτέρω αυξήσεως των εξαγωγών αγαθών.
Ωστόσο, η πτωτική πορεία των εισαγωγών ως αποτέλεσμα κυρίως της μειώσεως των εισοδημάτων κατά τα τελευταία χρόνια δεικνύει μία προσαρμογή των καταναλωτικών επιλογών στις νέες συνθήκες. Παρατηρείται έτσι περιορισμός του ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο το πρώτο εξάμηνο 2015, λόγω και της πτώσεως των τιμών των καυσίμων. Η αύξηση των εισπράξεων από τον τουρισμό και τη ναυτιλία επιβεβαιώνει πως συνεχίζουν να αποτελούν τους στυλοβάτες του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της χώρας.
Συνολικά, το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών επιδεινώθηκε το πρώτο εξάμηνο 2015 σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο 2014. Συγκεκριμένα, κατέγραψε έλλειμμα ύψους 1,7 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο 2015, έναντι ελλείμματος 1,35 δισ. ευρώ στο ανάλογο διάστημα του 2014. Συμπεριλαμβανομένων των μειωμένων σε σχέση με πέρυσι κεφαλαιακών μεταβιβάσεων το έλλειμμα του ΙΤΣ ανήλθε σε 1,1 δισ. από πλεόνασμα 0,5 δισ. το αντίστοιχο διάστημα του 2014.
Εξωτερικές Συναλλαγές: Διευρύνθηκε το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών (ΙΤΣ) στο πρώτο εξάμηνο του 2015, πρωτίστως εξαιτίας της επιδείνωσης των ισοζυγίων των πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων και δευτερευόντως του περιορισμού του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών. Αντίθετα, το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αμβλύνθηκε σημαντικά στο διάστημα αυτό, εξέλιξη που αποδίδεται στη σημαντική ελάττωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο καυσίμων, αλλά και των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων.