Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Ανεπαρκές το «πακέτο Γιούνκερ», διχασμένη η Ε.Ε. για το μεταναστευτικό

«Μήνα τον μήνα, η Ευρώπη κάνει πολύ λίγα, πολύ καθυστερημένα», παρά το γεγονός ότι «η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με τη χειρότερη προσφυγική κρίση που γνώρισε ο κόσμος μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».



Αυτό διαπίστωναν προχθές, σε κοινό τους άρθρο, 13 γνωστές ευρωπαϊκές εφημερίδες από ισάριθμες χώρες, καλώντας τις ηγεσίες της Ε.Ε. και των «28» να αναλάβουν επιτέλους δράση, προτού να είναι πολύ αργά -σημειώνοντας, παράλληλα, ότι η μέχρι σήμερα αρνητική στάση τους «αποκαλύπτει επίσης μια σοβαρή πολιτική κρίση» στους κόλπους της Ευρώπης.

Οι υπογράφοντες δεν έχουν άδικο στις διαπιστώσεις τους. Ακόμη και το φιλόδοξο «πακέτο Γιούνκερ», που παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο της Κομισιόν την περασμένη Τετάρτη στην Ευρωβουλή και εγκρίθηκε από τα μέλη της με ευρεία πλειοψηφία, κρίνεται τουλάχιστον ανεπαρκές με βάση την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει δημιοργηθεί. Αρκεί, μόνο, να σημειωθεί ότι προβλέπει την «αναλογική» μετεγκατάσταση 160.000 συνολικά προσφύγων, όταν ο αριθμός όσων έχουν διαβεί από τις αρχές του έτους τη Μεσόγειο έχει ξεπεράσει τις 350.000, εκ των οποίων τουλάχιστον 200.000 αφορούν μόνο την Ελλάδα! Μάλιστα, όπως προβλέπει η αρμόδια υπηρεσία του ΟΗΕ, το 2016 εκτιμάται ότι η εικόνα θα είναι ίδια ή και ακόμη χειρότερη, καθώς δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα ρεαλιστικό σενάριο τερματισμού του εμφυλίου και των συγκρούσεων στη Συρία, το Ιράκ και άλλες χώρες.
Ανεπαρκές το «πακέτο Γιούνκερ», διχασμένη η Ε.Ε. για το μεταναστευτικό

«Φρούρια»
Η αλήθεια δε είναι ότι ακόμη και αυτό το ανεπαρκές σχέδιο δεν γίνεται αποδεκτό από αρκετές χώρες-μέλη της Ε.Ε., που είτε θεωρούν ότι το κύμα των προσφύγων δεν είναι δικό τους πρόβλημα είτε τάσσονται υπέρ της μετατροπής της Ευρώπης σε φρούριο, που θα παραμένει ερμητικά κλειστό στα εκατομμύρια των ανθρώπων οι οποίοι προσπαθούν να ξεφύγουν από τους πολέμους, τις διώξεις και τη φτώχεια που μαστίζει τη γειτονιά της ηπείρου μας -ακόμη κι αν αυτό συνεπάγεται μεγάλες απώλειες και χιλιάδες επιπλέον θανάτους.

Πρακτικά, αυτό που συμβαίνει είναι ο ένας να προσπαθεί να πετάξει στον άλλο την «καυτή πατάτα» του προσφυγικού, παίζοντας ταυτόχρονα επικοινωνιακά παιχνίδια για εσωτερική κατανάλωση ή να επιχειρούν να αποκομίσουν ίδια οφέλη από την εισροή προσφύγων και μεταναστών -κάτι που ισχύει πρωτίστως για τη Γερμανία.

Ακόμη κι έτσι, όμως, αυτό το «πακέτο» μπορεί να προσφέρει μια προσωρινή ανακούφιση στις χιλιάδες των ανθρώπων που προσπαθούν με κάθε μέσο και θανάσιμους κινδύνους να φτάσουν στην ευρωπαϊκή «γη της επαγγελίας». Γι' αυτό και η η UNHCR κάλεσε χθες τους Ευρωπαίους ηγέτες να υλοποιήσουν χωρίς καθυστέρηση τα μέτρα αυτά, δίνοντας μάλιστα ιδιαίτερη έμφαση στη μέριμνα και προστασία των παιδιών, καθώς ο αριθμός όσων έχει φτάσει φέτος στην Ευρώπη ζητώντας άσυλο ξεπέρασε ήδη τις 100.000. Οι «28» θα έχουν την ευκαιρία να δώσουν δείγμα γραφής για τις προθέσεις τους τη Δευτέρα, κατά τη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ε.Ε.

Τα οφέλη που επιδιώκει τώρα η Αγκ. Μέρκελ

Η Γερμανία, ως κράτος, δεν διακρίνεται από το χάρισμα της γενναιοδωρίας -με άλλα λόγια, για οτιδήποτε προσφέρει, απαιτεί ή προσδοκά περίπου «ισοδύναμα» ανταλλάγματα. Η περίπτωση του προσφυγικού δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση και η Άγκελα Μέρκελ το διεμήνυσε και χθες, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σαφήνεια: «Όταν διευκολύνουμε την εκπαίδευση και την ενσωμάτωση, οι άνθρωποι που βρήκαν καταφύγιο στη χώρα μας, για παράδειγμα από τη Συρία, θα μπορέσουν να μας δώσουν πίσω πολλά», είπε χαρακτηριστικά η καγκελάριος, η οποία δεν χάνει ευκαιρία να βγάζει... selfie με πρόσφυγες και απολαμβάνει την εικόνα της... Μητέρας Τερέζας που της αποδίδουν αρκετά ΜΜΕ, καθώς πρωταγωνιστεί στην προσπάθεια να ανοίξουν λίγο περισσότερο τα σύνορα της Ευρώπης.

Την εικόνα της «καλής Γερμανίας» σε σύγκριση με τους «κακούς εταίρους» ενίσχυσαν και δύο Σοσιαλδημοκράτες -ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και ο πρόεδρος της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς, οι οποίοι επέκριναν τον «εγωισμό» που επιδεικνύουν αρκετές χώρες-μέλη. Ο πρώτος, μάλιστα, προχώρησε ακόμη παραπέρα και ισχυρίστηκε πως ένας από τους λόγους που επιτρέπουν στη Γερμανία να υποδέχεται περισσότερους πρόσφυγες είναι η ισχυρή της οικονομία, κάτι που αποδεικνύει πόσο ορθή είναι η «συνταγή» του Βερολίνου -την οποία, κατά συνέπεια, οφείλουν να υιοθετήσουν όλοι, χωρίς πολλές αντιρρήσεις.

Εκπαίδευση
Ο πρόεδρος του SPD δεν σταμάτησε εκεί. «Εάν καταφέρουμε να εκπαιδεύσουμε γρήγορα όσους φτάνουν στη χώρα μας και τους εντάξουμε στην αγορά, τότε θα επιλύσουμε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουν να κάνουν με το οικονομικό μέλλον της χώρας μας: το έλλειμμα ειδικευμένου εργατικού δυναμικού», είπε μιλώντας στην Μπούντεσταγκ την Πέμπτη. Υπάρχει κανείς που δεν καταλαβαίνει;

 
website counter
friend finderplentyoffish.com