Αισιοδοξία ότι μετά τις επικείμενες πρόωρες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα δεν θα υπάρξει απόκλιση από το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, καθώς, όπως είπε, οι σχετικοί νόμοι έχουν ψηφιστεί και από την μέχρι τώρα αντιπολίτευση στην ελληνική Βουλή, εξέφρασε ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ, μιλώντας στην έκτακτη Ολομέλεια της αυστριακής Βουλής, όπου υπεραμύνθηκε της πρόσφατης συναίνεσης της Αυστρίας στο νέο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα.
Σημειώνοντας ότι η Αθήνα έχει συνειδητοποιήσει πως πρόκειται «για κάτι σαν μια τελευταία ευκαιρία», επισήμανε ότι θα υπάρχουν διαρκείς έλεγχοι ως προς την εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, ώστε να διαπιστώνεται εάν διασφαλίζεται η σταθερότητα των τραπεζών και εάν υλοποιείται ο εκσυγχρονισμός του κράτους και της δημόσιας διοίκησης, για να μπορέσει, όπως τόνισε, η Ελλάδα να εξέλθει με τις δικές της δυνάμεις από τη δύσκολη κατάσταση.
Ο ίδιος θεωρεί ότι αυτό είναι δυνατό και ο στόχος είναι η Ελλάδα να βρεθεί σε τροχιά ανάπτυξης μέσα σε τρία χρόνια, ώστε το κράτος να είναι σε θέση να δώσει και πάλι ώθηση στην οικονομία και να μπορεί να επιστρέψει στις χρηματαγορές.
«Πράσινο φως» για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα είχε δώσει στις 18 Αυγούστου η αυστριακή Βουλή και συγκεκριμένα η αρμόδια για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας υποεπιτροπή της, καθώς δεν απαιτούνταν ψηφοφορία στην ολομέλειά της, στην οποία απλώς έγινε συζήτηση επί της απόφασης κατά τη έκτακτη συνεδρίασή της.
Υπέρ της πρότασης στην υποεπιτροπή -με την υπερψήφιση της οποίας είχε εξουσιοδοτηθεί ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών να συναινέσει στο τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα- είχαν ταχθεί τα δύο κόμματα του αυστριακού κυβερνητικού συνασπισμού, Σοσιαλδημοκρατικό και συντηρητικό Λαϊκό.
Την πρόταση καταψήφισαν και τα τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης, το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, οι Πράσινοι, το νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) και η «Ομάδα Στρόναχ» του αυστροκαναδού πολυεκατομμυριούχου επιχειρηματία Φρανκ Στρόναχ.