Μικρότερες συντάξεις έως και 100 ευρώ θα λαμβάνουν όσοι εργαζόμενοι είχαν μεγάλες μειώσεις αποδοχών την τελευταία πενταετία και «βγαίνουν» στη σύνταξη ακόμη και με 35 έτη ασφάλισης.
Οι «κρυφές» μειώσεις προκύπτουν από την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων (χορήγηση τμήματος βασικής και αναλογικής σύνταξης, με βάση το ν. 3863/10, για τον χρόνο ασφάλισης από την 1/1/2011 και μετά) και τις μεγάλες ανατροπές που έχουν γίνει, τα τελευταία χρόνια της κρίσης, στις εργασιακές σχέσεις με τις αναγκαστικές μειώσεις των μισθών και την επικράτηση των «ευέλικτων» συμβάσεων μερικής και «εκ περιτροπής» απασχόλησης.
Σύμφωνα με τα παραδείγματα που δίνει στην «Ημερησία» ο δικηγόρος και εκδότης του περιοδικού «Νομοθεσία ΙΚΑ» Δ. Μπούρλος, οι μειώσεις κυμαίνονται από 3% έως και 9%, ανάλογα με το ύψος των «νέων» αποδοχών της... τελευταίας πενταετίας και τα συνολικά έτη ασφάλισης.
Εργαζόμενος για 35 έτη που είχε μέσο μισθό 1.800 ευρώ έως το 2010 και τα τελευταία πέντε έτη νέο μισθό 1.400 ευρώ, εφόσον συνταξιοδοτηθεί θα λάβει σύνταξη 1.173 ευρώ, αντί των 1.212 ευρώ που θα ελάμβανε με το προηγούμενο καθεστώς (καλύτερη πενταετία της τελευταίας δεκαετίας), δηλαδή 39 ευρώ λιγότερα τον μήνα και σε ποσοστό -3,22%. Αν ο ίδιος εργαζόμενος, τα τελευταία πέντε έτη, εργάστηκε με μισθό 700 ευρώ, η σύνταξη διαμορφώνεται στα 1.126,85 ευρώ, δηλαδή -85,15 ευρώ λιγότερα (ποσοστό -7%). Αν, τέλος, υποχρεώθηκε να εργαστεί με μερική απασχόληση και μισθό 412 ευρώ, θα λάβει σύνταξη 1.107 ευρώ ή 104 ευρώ λιγότερα (-8,5%) σε σχέση με τη σύνταξη που θα είχε με βάση το προηγούμενο καθεστώς.
Εργαζόμενος για 35 έτη με συντάξιμο μισθό 1.400 ευρώ για τα πρώτα 30 έτη (έως το 2010) και 412 ευρώ, λόγω μερικής απασχόλησης, από το 2011 έως τα τέλη του 2015, θα λάβει σύνταξη 890 ευρώ αντί 955,50 με το προηγούμενο τρόπο υπολογισμού, δηλαδή 65,5 ευρώ λιγότερα το μήνα (-7%). Εργαζόμενος που συνταξιοδοτείται με 25ετία με αντίστοιχες αποδοχές στα ίδια χρονικά διαστήματα, με το προηγούμενο τρόπο υπολογισμού θα ελάμβανε σύνταξη 614,25 ευρώ ενώ με το νέο θα λάβει 570 ευρώ, 43,25 ευρώ λιγότερα (σε ποσοστό -7%).
«Κλειδί» το ποσοστό αναπλήρωσης
«Κλειδί» για τη διαμόρφωση του ύψους των συντάξεων θα είναι, πάντως, το νέο ποσοστό αναπλήρωσης του μισθού που αναμένεται να καθορίσει εντός του Νοεμβρίου η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του Ασφαλιστικού με βάση τις αναλογιστικές μελέτες για τη βιωσιμότητα του νέου συστήματος. Τα ποσά των νέων συντάξεων θα είναι ακόμη χαμηλότερα σε σχέση με τα παραπάνω ενδεικτικά παραδείγματα εφόσον, όπως όλα δείχνουν, οριστεί νέο ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης πολύ πιο κάτω από το 70% - 80% για την κύρια σύνταξη που προβλέπεται για τα χρόνια ασφάλισης τα οποία έχουν διανυθεί έως το 2010 σύμφωνα με τις διατηρούμενες (προς το παρόν) καταστατικές διατάξεις των Ταμείων.
Στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν ότι, εφόσον διατηρηθεί η αυτοτέλεια της επικουρικής ασφάλισης -και η πρόβλεψη για τη συμπλήρωση του εισοδήματος των μελλοντικών συνταξιούχων από τις επικουρικές συντάξεις- το ποσοστό αναπλήρωσης από την εθνική και την αναλογική κύρια σύνταξη μπορεί να μην υπερβαίνει ούτε το... 50%.
Απλοποίηση
Δεδομένη είναι η απόφαση για την απλοποίηση τόσο του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων όσο και των εισφορών επί των αποδοχών με το νέο σύστημα. Ο υπουργός Γ. Κατρούγκαλος έχει «υιοθετήσει» και εξετάζει τις προτάσεις που περιλαμβάνονται στο πόρισμα της επιτροπής «σοφών» για το νέο Ασφαλιστικό, οι οποίες προβλέπουν τη θέσπιση 2 έως 3 κατηγοριών ασφάλισης, αντί των 1.000 διαφορετικών που ισχύουν σήμερα στο ΙΚΑ (ανάλογα με το είδος της επιχείρησης, τους καλυπτόμενους κινδύνους, το είδος της εργασίας, την ιδιότητα - κατηγορία του ασφαλισμένου κ.ά.), την ασφάλιση με τον μήνα (αντί με την... ημέρα) και την εξομοίωση του καθεστώτος ασφάλισης των μερικώς απασχολουμένων με τους πλήρως απασχολούμενους.