«Παράθυρο» ευκαιρίας για περισσότερη δημοσιονομική ευελιξία, υπό το βάρος της προσφυγικής κρίσης, άνοιξε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Όπως δήλωσε ο Β. Σόιμπλε, «η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης προέχει του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού», εκτιμώντας πάντως πως η Γερμανία θα αποφύγει νέο δανεισμό για τρίτη διαδοχική χρονιά το 2016.
Το μεγάλο ερώτημα είναι πως και εάν τελικά η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί από τη νέα τάση στην Ευρώπη, με δεδομένα: Τον έντονο ρόλο που διαδραματίζει στο Προσφυγικό, εκ των πραγμάτων η χώρα, η οποία όμως βρίσκεται σε ειδικό καθεστώς χρηματοδότησης και ελέγχου, εξαιτίας του οποίου ορισμένες πληροφορίες ήθελαν μια πιο ευνοϊκή δημοσιονομική αντιμετώπιση, εξαιτίας του Προσφυγικού, να καθυστερεί.
Στο πλαίσιο αυτό η τήρηση των συμφωνηθέντων με τους Θεσμούς τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, με πρώτο σταθμό τη δεύτερη λίστα των προαπαιτούμενων και επόμενο την πρώτη αξιολόγηση λαμβάνει μια ακόμη διάσταση.
Και αυτό επειδή σε συνθήκες γενικότερης ανοχής στην τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων, θετικά δείγματα γραφής από την Ελλάδα στο κρίσιμο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, θα μπορούσαν να διευκολύνουν και τη χώρα, υπό προϋποθέσεις. Άλλωστε το συγκεκριμένο ντιμπέιτ στην Ευρωπαϊκή Ένωση διευρύνεται με δεδομένη την έξαρση της προσφυγικής κρίσης αλλά και τις ευρύτερες δυσμενείς εξελίξεις των τελευταίων ημερών.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, το θέμα ειδικά για την Ελλάδα παραμένει σύνθετο, αφού η χώρα διεκδικεί μια γενναία αναδιάρθρωση του χρέους της τον επόμενο χρόνο, η οποία συνδέεται με την προώθηση ιδιαίτερα δύσκολων μεταρρυθμίσεων, όπως το ασφαλιστικό και την επιβολή νέων φορολογικών μέτρων, σε ένα εύθραυστο πολιτικό περιβάλλον. Σχετικές ερωτήσεις, για την αντιμετώπιση του κόστους της προσφυγικής κρίσης και τη δυναμική δημοσιονομικής ευελιξίας, κατέθεσαν χθες, προς την κυβέρνηση και την Κομισιόν, ο Γ. Κουμουτσάκος, βουλευτής της ΝΔ και τομεάρχης Εξωτερικών και η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μ. Σπυράκη, αντιστοίχως.
Με αφορμή τη δήλωση του προέδρου της Κομισιόν Ζ. Κλ. Γιούνκερ για ελαστικότητα στους προϋπολογισμούς των Συμφώνων Σταθερότητας για τα κράτη μέλη που επιβαρύνονται σημαντικά από την υποδοχή προσφύγων, ζητούν ενημέρωση και διευκρινίσεις για την προετοιμασία και της θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και τις πληροφορίες που θέλουν την Ελλάδα να εξαιρείται, αρχικά, από αυτή τη ρύθμιση.