Δέκα βιομηχανικές επιχειρήσεις ανά περιφέρεια, που είτε έχουν κλείσει είτε δεν λειτουργούν, αλλά διαθέτουν αξιοποιήσιμες κτιριακές και μηχανολογικές εγκαταστάσεις και εντάσσονται σε κλάδους με ευνοϊκές προοπτικές ζήτησε η υφυπουργός Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη να της παρουσιάσουν οι Περιφερειάρχες της χώρας.
Το θέμα τέθηκε στη σύσκεψη που είχε η κ. Τζάκρη με τους εκπροσώπους των Περιφερειαρχών, προκειμένου να διερευνηθούν οι δυνατότητες παρεμβάσεων προς την κατεύθυνση της γρήγορης επανεκκίνησης των δραστηριοτήτων τους με τη στήριξη της πολιτείας.
Το βασικό σχέδιο του υπουργείου είναι σε τέτοιες αργούσες (πτωχευμένες ή μη) επιχειρήσεις να εξεταστεί η δυνατότητα γρήγορης εκ νέου αδειοδότησης και με διαδικασίες fast track, σε συνεργασία με το Enterprise Greece να ετοιμαστούν επενδυτικές προτάσεις προς Έλληνες και ξένους επενδυτές, για όσες από αυτές μπορούν να αποτελέσουν βιώσιμες επιχειρηματικές μονάδες.
Από τα στοιχεία για τις επιδόσεις των κλάδων της μεταποίησης που επεξεργάστηκε το ΚΕΠΕ για το υπουργείο, προκύπτει ότι σε ένα σημαντικό αριθμό κλάδων παρατηρήθηκε:
Αύξηση μεριδίων κατά την περίοδο της κρίσης 2008-2014 στα προϊόντα διύλισης πετρελαίου κ.ά., στα φαρμακευτικά και τα παρασκευάσματα, στα βασικά μέταλλα, τα μηχανήματα και είδη εξοπλισμού, καθώς και την επισκευή και εγκατάσταση μηχανημάτων και εξοπλισμού.
Αύξηση των μεριδίων προ της κρίσης και διατήρησης ή περίπου διατήρησής τους κατά τη διάρκεια της κρίσης στα Τρόφιμα - Ποτά - Καπνός, Χαρτοποιία και χάρτινα προϊόντα, εκτυπώσεις και αναπαραγωγή προεγγεγραμένων μέσων, χημικές ουσίες και προϊόντα, μεταλλικά προϊόντα με εξαίρεση τα μηχανήματα και τα είδη εξοπλισμού, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ηλεκτρονικά και οπτικά προϊόντα, λοιπός εξοπλισμός μεταφορών.