Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Ο ΑΡΝΗΤΙΚΟΣ ΡΥΘΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 0,7% «ΣΚΙΑ» ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ 2016

Πέριξ του 0,7% διαμορφώθηκε, τελικά, η ύφεση σε μέσα επίπεδα, το 2015.



Μεγαλύτερη, δηλαδή, από τη στασιμότητα που ήταν η τελευταία εκτίμηση της κυβέρνησης και της Κομισιόν, αλλά σαφώς μικρότερη από τις εκτιμήσεις που είχαν αρχικά διατυπωθεί. Ωστόσο το ότι η οικονομία παρουσίασε και πέρσι ύφεση, ενώ και φέτος εκτιμάται πως το ελληνικό ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 0,7% με βάση τις τρέχουσες εκτιμήσεις, αποτελεί βασική παράμετρο στις συζητήσεις με τους Θεσμούς για τον προσδιορισμό του δημοσιονομικού κενού, φέτος, αλλά και τα επόμενα χρόνια.

Όπως αποτυπώνουν πάντως τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή η οικονομία δέχθηκε πλήγμα στο τρίτο τρίμηνο του έτους, από τις παρατεταμένες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους Θεσμούς και την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων στα τέλη Ιουνίου.

Σύμφωνα με τις δυσμενέστερες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς:

1 Το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 1,9% στο τέταρτο τρίμηνο του 2015 σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014, έναντι μείωσης 1,9% που είχε καταγραφεί στο τρίτο τρίμηνο. Στο πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του 2015 το ΑΕΠ είχε σημειώσει αύξηση 0,3% και 0,8% σε ετήσια βάση. Οι επιδόσεις αυτές διαμορφώνουν περίπου στο 0,7% (και συγκεκριμένα στο 0,675%) την ύφεση σε μέσα επίπεδα πέρσι.

2 Σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2015 το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,6% στο τέταρτο τρίμηνο, έναντι πτώσης 1,4% που είχε σημειωθεί στο τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το δεύτερο.

Τα στοιχεία αυτά μαζί με τα τελευταία δεδομένα για την πορεία του προϋπολογισμού εξετάζονται από τους δανειστές, σε τεχνικό επίπεδο, ώστε να διαμορφωθεί μια βάση συζήτησης για το δημοσιονομικό κενό της φετινής χρονιάς και να αποφασιστεί μέσω των διαπραγματεύσεων εάν απαιτούνται πρόσθετα μέτρα φέτος, ή όχι.

Πληροφορίες το τελευταίο διάστημα έφεραν τους Θεσμούς να κάνουν λόγο για ανάγκη νέων μέτρων της τάξης του 1% του ΑΕΠ φέτος, ενώ προχθές το ΔΝΤ έκανε αναφορά στην ανάγκη λήψης μέτρων έως και 5% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com