Θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα το 2016 και το 2017 ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ φέτος και 1,75% το 2017, ήταν το σαφές μήνυμα που έστειλε η Κομισιόν, εν μέσω μάλιστα της διαπραγμάτευσης των Θεσμών με την κυβέρνηση.
Αναγνώρισε πάντως πως η ελληνική οικονομία παρουσίασε μεγαλύτερη αντοχή το 2015 σε σχέση με τις προσδοκίες, παρά το σοκ της επιβολής των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Αναμένει δε ισχυρότερες δημοσιονομικές επιδόσεις και ανάπτυξη έως το δεύτερο εξάμηνο του 2016 αν και συνολικά για τη φετινή χρονιά, «βλέπει» ύφεση 0,7% σε μέσα επίπεδα. Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών περιορίστηκε να δηλώσει πως κανείς δεν του έχει ζητήσει, προς το παρόν, νέα μέτρα στο πλαίσιο των συναντήσεων με τους εκπροσώπους των Θεσμών. Οι προβλέψεις δείχνουν τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας υποστήριξε ο αρμόδιος επίτροπος Π. Μοσκοβισί, χαρακτηρίζοντας θετική εξέλιξη το ότι η ύφεση φέτος αναμένεται να είναι ηπιότερη από την αρχική εκτίμηση. Προειδοποίησε πάντως πως οι βελτιωμένες προβλέψεις δεν πρέπει να ανακόψουν τις προσπάθειες, καθώς η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων παραμένει το κλειδί, ενώ δεν έκρυψε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία από τυχόν αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης. Σύμφωνα με την Κομισιόν:
[1] Tο 2015 η οικονομία παρέμεινε στάσιμη (0%) έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ύφεση, ενώ το πρωτογενές έλειμμα θα αποδειχθεί πως κινήθηκε κοντά στο στόχο του 0,25% του ΑΕΠ.
[2] Αναμένεται ύφεση 0,7%, σε μέσα επίπεδα φέτος. Ωστόσο στο δεύτερο εξάμηνο αναμένεται ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας που θα υποστηρίξει με τη σειρά της μια δυναμική ανάκαμψη με ανάπτυξη 2,7% το 2017. Θετική για την ανάπτυξη θα μπορούσε να είναι η δημιουργία εντονότερου κλίματος εμπιστοσύνης εφόσον υπάρξει πιο δυναμική υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και πιο γρήγορη άρση των capital controls. Αντίθετα, πιθανή αποτυχία στην πλήρη υλοποίηση του προγράμματος και αβεβαιότητα θα υπονόμευαν τις προοπτικές.
[3] Παρά το ότι οι προβλέψεις για την ύφεση το 2016 είναι βελτιωμένες σε σχέση με προγενέστερες, εκτιμά πως για να επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, πέραν δηλαδή των μέτρων 1,1% ΑΕΠ που ενσωματώνει ο προϋπολογισμός του 2016.
[4] Για το 2016 βλέπει αρνητικά ρίσκα για τον προϋπολογισμό, που σχετίζονται με την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος και τις καθυστερήσεις στην εξειδίκευση και στην εφαρμογή των μέτρων. Κάνει πάντως λόγο για πιθανή θετική επίπτωση στον προϋπολογισμό αν αποδώσει η μεταρρύθμιση της φορολογικής διοίκησης, που δεν ενσωματώνεται στις τρέχουσες εκτιμήσεις και λόγω της ανθεκτικότητας της οικονομίας.
[5] Προβλέπει μείωση της ανεργίας στο 24% φέτος από 25,1% πέρισυ και περαιτέρω υποχώρησή της στο 22,8% το 2017. Προβλέπει άνοδο του χρέους στο 185% του ΑΕΠ από 179% του ΑΕΠ πέρσι.