Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Τελείωσαν οι ψευδαισθήσεις, δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις

To αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται η ελληνική οικονομία αν δεν ολοκληρωθεί εγκαίρως η αξιολόγηση και δεν υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας



«Μία καθυστέρηση της πρώτης αξιολόγησης θα παρατείνει την υφεσιακή ροπή της οικονομίας και θα εντείνει το κλίμα αβεβαιότητας ως προς το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας», αναφέρει, επαναλαμβάνοντας ότι οι ψευδαισθήσεις τέλειωσαν, καθώς όλοι συνειδητοποιούμε ότι δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις για την έξοδο από την κρίση.

Ο Σύνδεσμος καλεί την πολιτική ηγεσία να δράσει άμεσα, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα. Τα ανοίγματα της οικονομίας είναι τέτοια που μπορεί να γίνουν απαγορευτικά σε λίγους μήνες και η μη κάλυψή τους να οδηγήσει σε στάση πληρωμών και σε περαιτέρω φτωχοποίηση του πληθυσμού.

Σοβαρότατος είναι και ο κίνδυνος από την αποεπένδυση, τονίζει ο κ. Φέσσας, επικαλούμενος στοιχεία από πρόσφατες έρευνες του ΣΕΒ. Η υπερφορολόγηση των συνεπών επιχειρήσεων σε συνδυασμό με το κλίμα αβεβαιότητας και τη συνεχή παραμέληση των μέτρων εκείνων, όπως η απλοποίηση της αδειοδότησης, ο περιορισμός της γραφειοκρατίας κ.λπ. που θα μπορούσαν να κινητοποιήσουν επενδύσεις υποσκάπτουν τα ίδια τα θεμέλια της οικονομίας. Τα αντικίνητρα συσσωρεύονται, οδηγώντας σε μία οικονομία χαμηλής παραγωγικότητας και χαμηλών αμοιβών και σε ένα κράτος δυσλειτουργικό και ανήμπορο.

Η χώρα δείχνει σαν να έχει εμπλακεί στα γρανάζια μίας αλλόκοτης πολιτικής διελκυστίνδας. Τα αντικίνητρα αφθονούν, ομάδες πίεσης επιδιώκουν ίδια πολιτικά συμφέροντα και διαδοχικές κυβερνήσεις δια πράξεων ή παραλείψεων συναινούν προς ίδιο πολιτικό όφελος. Και αυτά γίνονται σε ένα πλαίσιο απαλλοτρίωσης του όποιου πλούτου και εισοδήματος δημιουργούν οι εργαζόμενοι και οι επιχειρήσεις στον ιδιωτικό τομέα. Όμως η κατάσταση αυτή έχει ημερομηνία λήξης, καθώς τα πλεονάσματα και οι αποταμιεύσεις δεν επενδύονται στη χώρα αλλά φεύγουν στο εξωτερικό. Η ανεργία και η ανέχεια γιγαντώνονται με τους νέους να μη βλέπουν μέλλον στη χώρα μας, τους ηλικιωμένους ανήμπορους να αντιδράσουν στη φτωχοποίηση από τις περικοπές στις συντάξεις και πολλούς εργαζόμενους να δουλεύουν σε κλάδους χαμηλής προστιθέμενης αξίας και πενιχρών αμοιβών, με κακές εργασιακές συνθήκες.

Πολλές μικρές επιχειρήσεις φοροδιαφεύγουν για να επιβιώσουν, αφού δεν έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση και ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν εξαιρετικά υψηλή φορολογία. Η δε παραγωγικότητά τους συνεχώς μειώνεται, αφού δεν γίνονται επενδύσεις.

Το 2014 το έλλειμμα των επενδύσεων στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 5,7% του ΑΕΠ ή σε περίπου 10 δισ. ευρώ τον χρόνο σε σχέση με τον μέσο όρο στην Ε.Ε. Το μεγαλύτερο έλλειμμα επενδύσεων, -476 εκατ. ευρώ παρουσιάζεται στα δίκτυα (Ενέργεια, Νερό) και ακολουθούν τα Τρόφιμα-Ποτά ( -187 εκατ. ευρώ).

Η υπερφορολόγηση των συνεπών επιχειρήσεων σε συνδυασμό με το κλίμα αβεβαιότητας και τη συνεχή παραμέληση των μέτρων που θα μπορούσαν να κινητοποιήσουν επενδύσεις υποσκάπτουν τα ίδια τα θεμέλια της οικονομίας

Πολλές μικρές επιχειρήσεις φοροδιαφεύγουν για να επιβιώσουν, αφού δεν έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση και ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν εξαιρετικά υψηλή φορολογία

 
website counter
friend finderplentyoffish.com