Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Οι Ελληνες μαθαίνουν τώρα και τις χρεωστικές

Νέες συνήθειες αποκτούν οι Έλληνες καταναλωτές καθώς τα capital controls έδωσαν την πρώτη ώθηση για να ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν περισσότερο τις κάρτες τους προκειμένου να πραγματοποιήσουν τις συναλλαγές τους, ενώ, τώρα, οι εξαγγελίες του υπουργείου Οικονομικών για σύνδεση της χρήσης των καρτών για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου δίνουν την επιπλέον ώθηση, με αποτέλεσμα η ανοδική πορεία στη χρήση του πλαστικού χρήματος να συνεχίζεται.



Η αύξηση που υπήρξε στη χρήση των καρτών ήταν αρκετά εντυπωσιακή την περασμένη χρονιά, ιδίως όσον αφορά στο β' εξάμηνο του 2015 όταν και τέθηκαν σε ισχύ τα capital controls, σύμφωνα τουλάχιστον με τα στοιχεία που ανακοίνωσε για τις κάρτες της η Visa, αν και εκτιμάται ότι και τα αντίστοιχα νούμερα για τις κάρτες Mastercard κινούνται σε ανάλογα επίπεδα.
Οι Ελληνες μαθαίνουν τώρα και τις χρεωστικές

Όμως, αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι οι Έλληνες καταναλωτές έχουν ξεκινήσει να αντιμετωπίζουν με διαφορετική οπτική τις κάρτες που έχουν στο πορτοφόλι τους.

Μέχρι και το 2014, οι Έλληνες χρησιμοποιούσαν κατά κύριο λόγο την πιστωτική κάρτα τους και για συναλλαγές μεγάλης αξίας. Αυτό δείχνει πλέον να έχει αλλάξει με τον αριθμό των συναλλαγών με χρεωστικές κάρτες να έχει φθάσει στα ίδια επίπεδα με εκείνον για τις συναλλαγές με πιστωτικές. Για παράδειγμα, το 2015 με χρεωστικές κάρτες Visa πραγματοποιήθηκαν 37 εκατ. συναλλαγές με χρεωστικές και επίσης 37 εκατ. με πιστωτικές κάρτες.

Βέβαια, τα capital controls ήταν εκείνα που «εκτόξευσαν» τη χρήση των χρεωστικών, καθώς πολλοί Έλληνες δεν είχαν άλλη επιλογή για να πραγματοποιήσουν αγορές προϊόντων και υπηρεσιών. Δεν είναι τυχαίο ότι συνολικά το 2015 η αξία των συναλλαγών με όλες τις μορφές καρτών Visa αυξήθηκε κατά 25% στα 4,7 δισ. ευρώ, αλλά στο β' εξάμηνο το ποσοστό αύξησης ήταν στο 80%. Στις χρεωστικές, η συνολική αύξηση της αξίας συναλλαγών ήταν στο +83% στα 2,2 δισ. ευρώ και του αριθμού συναλλαγών ήταν στο +85% στα 37 εκατ.

Όμως, στο β' εξάμηνο η αξία των συναλλαγών με χρεωστική κάρτα αυξήθηκε κατά 265% και του αριθμού κατά 300%.

Για κάθε συναλλαγή
Η διαφορά που υπάρχει στην ποσοστιαία αύξηση της αξίας των συναλλαγών και του αριθμού των συναλλαγών δείχνει ότι οι Έλληνες έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν τις κάρτες τους και για μικρότερης αξίας συναλλαγές. Σημειώνεται ότι για το σύνολο της χρονιάς και για όλες τις κάρτες Visa η αύξηση στον αριθμό των συναλλαγών ήταν της τάξεως του 32% (76 εκατομμύρια) όταν το αντίστοιχο ποσοστό για την αξία ήταν στο 25%.

Την αλλαγή όσον αφορά στη χρήση και για μικρής αξίας συναλλαγές δείχνει και το γεγονός ότι ο μέσος όρος των συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα Visa έφθασε στις 9 για το σύνολο του 2015, παρουσιάζοντας αύξηση 114%. Παράλληλα, ενώ η αξία των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες παρέμεινε περίπου στα ίδια επίπεδα υπήρξε μία διόλου ευκαταφρόνητη αύξηση 13% στον μέσο αριθμό των συναλλαγών ανά κάρτα που έφθασε στις 26.

Πάντως, όσοι ανέμεναν κόπωση των καταναλωτών και επιστροφή στη χρήση των μετρητών δεν δείχνουν να επιβεβαιώνονται. Η πορεία παραμένει ανοδική και το 2016 σύμφωνα τουλάχιστον με όσα ανέφερε πρόσφατα ο γενικός διευθυντής της Visa Europe για Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο, Νίκος Καμπανόπουλος. Σε αυτό τη συνεχιζόμενη αύξηση ενδέχεται να παίζει ρόλο και η διατυπωμένη πρόθεση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να συνδέσει τη χρήση των καρτών με το «χτίσιμο» του αφορολόγητου.

Τερματικά

Στις 230.000 έφθασαν τα POS

Το έντονο ενδιαφέρον των καταναλωτών για τις συναλλαγές με κάρτες έχει ως αποτέλεσμα τη σταθερή αύξηση και του αριθμού των σημείων που γίνονται αποδεκτές οι ηλεκτρονικές συναλλαγές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ανθρώπων της Visa, o αριθμός των ενεργών POS, όπως αποκαλούνται τα τερματικά, ανέρχονται στα επίπεδα περίπου των 230.000, ενώ ο αριθμός των επιχειρήσεων που δέχονται συναλλαγές με κάρτες κινείται περίπου στις 140.000 -150.000. Η αύξηση είναι σημαντικά αν αναλογιστεί κανείς ότι πριν τα capital controls τα ενεργά POS ήταν περίπου στις 150.000, ενώ στο τέλος Οκτωβρίου η εκτίμηση έκανε λόγο για 180.000 - 190.000.

Όμως, ο συνδυασμός του ενδιαφέροντος από τους εμπόρους με τις προσφορές και τον ανταγωνισμό των τραπεζών έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση στον αριθμό των εγκατεστημένων POS. Η ανοδική τάση είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες καθώς τερματικό προμηθεύονται πλέον και μικρές επιχειρήσεις λιανικής αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες. Επίσης, η διάθεση στην ελληνική αγορά των mobile POS (mPOS), ήτοι μικρού μεγέθους τερματικές συσκευές για την αποδοχή συναλλαγών που χρειάζονται σύνδεση με smartphone ή tablet αναμένεται να βοηθήσουν στην περαιτέρω διεύρυνση του αριθμού των επιχειρήσεων που δέχονται κάρτες.

Ανέπαφες συναλλαγές
Σημειωτέον πως πλέον όλα τα POS που εγκαθίστανται προσφέρουν και τη δυνατότητα για ανέπαφες συναλλαγές, όπου ο καταναλωτής περνά απλά την κάρτα του πάνω από το μηχάνημα. Σύμφωνα με τη Visa, τα τερματικά που υποστηρίζουν ανέπαφες συναλλαγές έχουν ανέλθει στις 90.000. Από την άλλη πλευρά, όμως, ο αριθμός των ανέπαφων συναλλαγών παραμένει ακόμη σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενδεχομένως γιατί οι καταναλωτές δεν γνωρίζουν πώς να πραγματοποιήσουν μία συναλλαγή αυτού του είδους. Η αύξηση των POS για ανέπαφες θα κάνει πιο εύκολη και τη χρήση των smartphones για διεκπεραίωση συναλλαγών και θα πρέπει να σημειωθεί ότι φέτος αναμένεται να έχουμε αρκετά νέες υπηρεσίες από τις ελληνικές τράπεζες όσον αφορά στον συγκεκριμένο τομέα.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com