Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ Ο ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ

Μπροστά σε μεγάλα διλήμματα θα βρεθεί τις προσεχείς ημέρες η κυβέρνηση καθώς θα κληθεί να αντιμετωπίσει μείζονα προβλήματα, εντός και εκτός συνόρων, τα οποία το τελευταίο διάστημα διογκώθηκαν επικίνδυνα.



Μπροστά στα αδιέξοδα που διαμορφώνονται στα μέτωπα του ασφαλιστικού, του αγροτικού, της αξιολόγησης και του προσφυγικού, ο Αλ. Τσίπρας επιχειρεί να βρει συμμάχους και να διασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα που έχει ανάγκη η χώρα και η οικονομία. Εφαρμόζοντας τακτική μαστίγιου και καρότου το Μαξίμου φαίνεται αποφασισμένο αφενός να στείλει μηνύματα καλών προθέσεων για συνεργασία και συνεννόηση προς όλες τις κατευθύνσεις και αφετέρου να ξεκαθαρίσει ότι υπάρχουν όρια υποχωρήσεων και συμβιβασμών, τα οποία και υπαγορεύονται από τις συμφωνίες που έχουν γίνει. Στο πλαίσιο αυτό εξάλλου εντάσσονται οι διαρκείς προσκλήσεις διαλόγου προς τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες για το ασφαλιστικό, αλλά όχι από μηδενική βάση και σίγουρα όχι εις βάρος άλλων κοινωνικών ομάδων. Στην ίδια λογική και τα μηνύματα του πρωθυπουργού προς τους δανειστές για γρήγορη και χωρίς κωλυσιεργίες ολοκλήρωση της αξιολόγησης, από τη στιγμή που η χώρα μας υλοποιεί τις μνημονιακές της υποχρεώσεις, αλλά και προς τους Ευρωπαίους να αναλάβουν τις δικές τους ευθύνες στο προσφυγικό, με παράλληλη δέσμευση της χώρας μας για έγκαιρη υλοποίηση των hotspots.

Σύμμαχοι
Συμμάχους στα δύσκολα θα αναζητήσει ο Αλ. Τσίπρας, πρωτευόντως στην Ευρώπη. Ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της προσεχούς Πέμπτης και με ορατό τον κίνδυνο κλεισίματος των συνόρων -κάτι που έχουν παραδεχθεί κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης- ο πρωθυπουργός προσβλέπει να δημιουργήσει τις κατάλληλες συμμαχίες ώστε να πείσει ότι η χώρα μας έχει ανταποκριθεί σε όλες τις υποχρεώσεις της και για τον λόγο αυτό αδίκως βρίσκεται στο στόχαστρο της κριτική των Ευρωπαίων.
Κυβέρνηση... εν καμίνω αναζητά διεξόδους

Ήδη στη συνάντηση που είχε στο Λονδίνο με τη Γερμανίδα καγκελάριο, αν και βασικό ζήτημα στην ατζέντα ήταν το προσφυγικό, ο Αλ. Τσίπρας είχε φροντίσει να θέσει επί τάπητος και την πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος, αναδεικνύοντας μάλιστα τις διαφωνίες που υπάρχουν στους κόλπους των δανειστών, ως κύριες αιτίες για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Με βάση τον προγραμματισμό που υπάρχει στο κυβερνητικό επιτελείο ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις Βρυξέλλες μία μέρα πριν από τη Σύνοδο, δηλαδή στις 17 του μήνα, προκειμένου να έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Το ραντεβού επιβεβαίωσε χθες επισήμως η εκπρόσωπος της Κομισιόν. Οι δυο τους θεωρείται σίγουρο ότι θα συζητήσουν εκτός από την προσφυγική κρίση και την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Αν και αρχικώς υπήρχαν πληροφορίες για συνάντηση του πρωθυπουργού πριν από τη Σύνοδο και με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρ. Ολάντ, τελικώς αυτές δεν επιβεβαιώθηκαν. Άλλωστε έχει καταστεί σαφές ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν συμμερίζονται την επιδίωξη της ελληνικής πλευράς να βρεθεί λύση δια της? πολιτικής οδού, στα αδιέξοδα της διαπραγμάτευσης, προκειμένου να ολοκληρωθεί εγκαίρως η αξιολόγηση και να ανοίξει η πολυπόθητη συζήτηση για το χρέος. Όπως και στο παρελθόν πλην της στήριξης στα λόγια, οι Ευρωπαίοι παρέπεμπαν πάντοτε το θέμα στις συζητήσεις που διεξάγονταν σε επίπεδο Θεσμών.

Σε κάθε περίπτωση τον προβληματισμό του Μαξίμου εντείνει η σεναριολογία περί συνάρτησης της πορείας του ελληνικού προγράμματος και της εφαρμογής των όρων του μνημονίου, με πιέσεις για υποχωρήσεις στο προσφυγικό και στα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχει καμία σύνδεση των δύο θεμάτων, αν και δημοσιεύματα στον ευρωπαϊκό Τύπο επαναφέρουν καθημερινά τις σχετικές πληροφορίες, φέρνοντας στο προσκήνιο για ακόμη μια φορά τις φωνές ακραίων κύκλων της Ευρώπης.

Εσωτερικό μέτωπο
Ιδιαίτερα δύσκολη στον χειρισμό της είναι και η κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό της χώρας, καθώς η προώθηση επώδυνων μεταρρυθμίσεων, με σημαντικότερη το ασφαλιστικό, έχουν προκαλέσει ρήγμα στις σχέσεις του κυβερνώντος κόμματος με μεγάλα τμήματα της κοινωνίας, πολλά από τα οποία είχαν ταχθεί στο πλευρό του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές, δίνοντας έτσι και τη νίκη. Το μέτωπο με τους αγρότες φαίνεται πως απασχολεί περισσότερο το Μαξίμου, αφενός γιατί εμφανίζεται ανθεκτικό εδώ και μέρες χωρίς καμία πρόθεση υποχώρησης και ανταπόκρισης στις προκλήσεις διαλόγου και αφετέρου γιατί οι αποκλεισμοί δρόμων με τρακτέρ και η απόβαση στο κέντρο της Αθήνας, δημιουργούν εικόνα χάους και φόβους ότι η κατάσταση μπορεί εύκολα να οδηγηθεί εκτός ελέγχου. Τα περιορισμένα περιθώρια βελτιώσεων τόσο προς τους αγρότες όσο και τους ελεύθερους επαγγελματίες -όπως διεφάνη και από την ομιλία του πρωθυπουργού που απέκλεισε συζήτηση από μηδενική βάση- μειώνουν τις ελπίδες για εκτόνωση της κατάστασης και εντείνουν τον προβληματισμό στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Στο κενό εξάλλου φάνηκε να πέφτουν και οι εκκλήσεις του Μαξίμου προς τους αγρότες να «απομονώσουν» τις ακραίες φωνές στους κόλπους τους, που επιχειρούν να εκμεταλλευτούν πολιτικά τον αγώνα τους. Κατόπιν αυτών, το ενδιαφέρον του Μαξίμου εστιάζεται πλέον στις αντοχές που θα επιδείξει το αγροτικό κίνημα, ελπίζοντας σε σταδιακή αποδυνάμωση των κινητοποιήσεων. Σε πρώτη φάση πάντως η αγωνία της κυβέρνησης εστιάζεται αποκλειστικά στην αποτελεσματική διαχείριση του σχεδίου «πολιορκίας» της Αθήνας από τους αγρότες.

ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΔΙΑΨΕΥΣΕΙΣ
Ηρωική έξοδος και πρόωρες κάλπες;

Η εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται εντός και εκτός Ελλάδας ήταν φυσικό να αναζωπυρώσει με ιδιαίτερη ένταση τη συζήτηση περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση, την περασμένη εβδομάδα αναγκάσθηκε δύο φορές, μία εσπευσμένα από την Τεχεράνη όπου βρισκόταν για επίσημη επίσκεψη ο πρωθυπουργός και μία από την επίσημη ενημέρωση της Όλγας Γεροβασίλη, να βάλει φρένο τα σχετικά σενάρια. Και μπορεί τη συζήτηση τυπικά να άνοιξε η «απειλή» του Π. Καμμένου για κάλπες σε περίπτωση οι δανειστές επιμείνουν σε παράλογες απαιτήσεις, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες ο προβληματισμός για το αν οι πρόωρες εκλογές αποτελούν «λύση» και «διέξοδο» για την κυβέρνηση, είχε κατ’ επανάληψη τεθεί από αρκετά στελέχη στις τελευταίες συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων.

Η διαρκώς ογκούμενη κοινωνική πίεση με την οποία έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -κυρίως εκείνοι που εκλέγονται στην Περιφέρεια- έχει κάνει πολλούς να συζητούν ανοιχτά για το ενδεχόμενο προσφυγής στον λαό, κάνοντας λόγο ακόμη και για «ηρωική έξοδο». Η αναταραχή πάντως που προκάλεσε και μόνο το άκουσμα των σχετικών πληροφοριών στο πεδίο της οικονομίας, με το μίνι κραχ στο Χρηματιστήριο, ανάγκασαν την κυβέρνηση να κλείσει κατηγορηματικά τη συζήτηση. Μένει να φανεί ωστόσο, αν η απόφαση αυτή είναι οριστική...


 
website counter
friend finderplentyoffish.com