Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΝ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ, ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΝ ΗΡΩΙΚΗ ΕΞΟΔΟ ΤΣΙΠΡΑ

Επιθετική, υψηλών τόνων, αντιπολιτευτική τακτική, με αιχμή το ασφαλιστικό και το φορολογικό, σχεδιάζει ο Κυρ. Μητσοτάκης απορρίπτοντας, ταυτόχρονα, τα σενάρια για πρόωρες εκλογές και προκρίνοντας λύσεις (σε περίπτωση κυβερνητικού αδιεξόδου) από την παρούσα Βουλή υπό την προϋπόθεση της αποχώρησης του Αλ. Τσίπρα από την πρωθυπουργία, αν και όπως τονίζουν στη Λ. Συγγρού «προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο».


Ο πρόεδρος της ΝΔ με το αίτημά του για την απόσυρση του ασφαλιστικού έδωσε ένα πρώτο στίγμα της αντιπολιτευτικής τακτικής που θα ακολουθήσει το αμέσως προσεχές διάστημα, αφού όπως συχνά υπογραμμίζει «ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε αδιέξοδο» και «πρέπει εκείνος να βρει λύσεις στα προβλήματα που δημιούργησε».

Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, μετά την απόρριψη του αιτήματός του για την απόσυρση του ασφαλιστικού και την έναρξη διαλόγου με όλους κοινωνικούς φορείς, επισημαίνουν ότι «η κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα τεράστιο πολιτικό αδιέξοδο», καθώς «έχει απέναντί της την καθολική αντίδραση της κοινωνίας». Μεταρρυθμίσεις, τονίζουν «χωρίς έστω μια ελάχιστη βάση συζήτησης και αποδοχής, με όλη την κοινωνία απέναντι δεν μπορούν να γίνουν».

Ταυτόχρονα κύκλοι της Λ. Συγγρού, απαντώντας στην επισήμανση του πρωθυπουργού ότι μια ενδεχόμενη απόσυρση των προτάσεων της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό θα οδηγήσει σε μεγάλη καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων της αξιολόγησης, επικαλούνται πληροφορίες που φέρουν τους δανειστές να απορρίπτουν το κυβερνητικό σχέδιο και τονίζουν πως «έτσι κι αλλιώς θα αναγκαστεί το Μαξίμου να αναπροσαρμόσει τις προτάσεις του». Ενας σύντομος διάλογος με τους επαγγελματικούς φορείς, προσθέτουν «πάνω σε κοστολογημένα και πραγματικά στοιχεία δεν θα επιβαρύνει χρονικά τις διαπραγματεύσεις».

Η πρόταση της κυβέρνησης, υπογραμμίζουν οι ίδιοι, «έγινε μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης του ασφαλιστικού» και υποστηρίζουν ότι για να υπάρξει λύση θα πρέπει κατ΄ αρχάς να εκτονωθεί η κατάσταση «και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν η κυβέρνηση ξεκινήσει έναν ειλικρινή διάλογο με την κοινωνία».

ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΛΑΪΚΙΣΤΙΚΕΣ ΤΑΚΤΙΚΕΣ
Στη ΝΔ επισημαίνουν επίσης ότι σε αυτή την κρίσιμη φάση θα πρέπει όλα τα κόμματα «να μείνουν μακριά από ψηφοθηρικές λογικές και λαϊκίστικες τακτικές» και σε αυτή τη λογική σημειώνουν κινήθηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης ζητώντας από τους αγρότες να μην κλείσουν τους δρόμους, αλλά και να μην κατέβουν με τρακτέρ στην Αθήνα αν και, όπως λένε, είναι λογικά πολλά από τα αιτήματά τους.

Η ΝΔ, καταλήγουν, θα επιμείνει στην απόσυρση του ασφαλιστικού και θα εναντιωθεί σε κάθε αύξηση της ήδη βαριάς φορολογίας και σημειώνουν ότι κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συζήτησης στην Βουλή ο κ. Μητσοτάκης κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις από τις οποίες καμία δεν έχει υιοθετηθεί.

Στελέχη της ΝΔ επισημαίνουν, ταυτόχρονα, ότι παρά τα αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει το Μαξίμου θα πρέπει να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές και υποστηρίζουν πως «αν η κυβέρνηση δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον ρόλο της και στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, οφείλει να παραιτηθεί και να αναζητηθούν λύσεις, μέσω των συνταγματικών προβλέψεων». Δηλαδή μέσω των διερευνητικών εντολών οι οποίες, όπως υποστηρίζουν «μπορούν να καταλήξουν στο σχηματισμό μιας άλλης κυβέρνησης ευρείας αποδοχής, χωρίς τον κ. Τσίπρα στην πρωθυπουργία».

Παρά ταύτα στη Λ. Συγγρού προετοιμάζονται και για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, καθώς δεν αποκλείουν ο πρωθυπουργός «να επιχειρήσει ηρωική έξοδο» αν ενταθούν οι κινητοποιήσεις και οι πιέσεις των κοινωνικών ομάδων και διαπιστώσει ότι η διαπραγμάτευση με τους δανειστές καταλήξει σε μέτρα που δεν μπορεί να τα υλοποιήσει η κυβέρνηση και δεν θα τα «αντέξει» η κυβερνητική πλειοψηφία.

ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΙ...
Στη Λ. Συγγρού αν και ακούνε τον πρωθυπουργό και υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη να αποκηρύσσουν τις εκλογές, εμφανίζονται ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί αφού όπως λένε «ο κ. Τσίπρας και το καλοκαίρι διαβεβαίωνε τους πάντες ότι δεν πρόκειται να κάνει εκλογές, αλλά σταθμίζοντας μόνο το κομματικό του συμφέρον προκήρυξε εκλογές τον Σεπτέμβριο».

Επισημαίνουν, μάλιστα, τη δήλωση του Κυρ. Μητσοτάκη τη Δευτέρα πως «η Νέα Δημοκρατία, όποτε και να γίνουν εκλογές και έτοιμη θα είναι και θα κερδίσει», ενώ εμφανίζονται να μην ανησυχούν για την κίνηση του Τ. Μπαλτάκου να δημιουργήσει ένα ακραιφνώς δεξιό κόμμα, έσπευσαν μάλιστα να απαξιώσουν τις προσπάθειες αυτές, ταυτίζοντας τον πρώην γραμματέα των κυβερνήσεων του Αντ. Σαμαρά με τη Χρυσή Αυγή. Στη Λ. Συγγρού, μάλιστα, φαίνεται ότι έχουν ήδη διαβεβαιώσεις ότι ο πρώην αρχηγός ΓΕΝ, Φρ. Φραγκούλης, τον οποίο ο κ. Μπαλτάκος ανέφερε ως τον εν δυνάμει επικεφαλής του νέου υπερδεξιού φορέα, δεν ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε ένα τέτοιο εγχείρημα και πολύ περισσότερο να συνεργαστεί με τον Τ. Μπαλτάκο.

ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
«Κτίζει» ευρωπαϊκό προφίλ

Την ερχόμενη Τρίτη ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, προκειμένου να πάρει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο περιθώριο της οποίας θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει αρχηγούς κρατών και αξιωματούχους της Ε.Ε. για τις θέσεις της ΝΔ, τόσο για το μεταναστευτικό πρόβλημα όσο και τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές. Κατά τη διάρκεια της τριήμερης παραμονής του στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της ΝΔ αναμένεται να συναντηθεί με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Αγκ. Μέρκελ, τον Ζ.Κ. Γιούνκερ, τον Π. Μοσκοβισί, τον Δημ. Αβραμόπουλο, τον Μ. Σουλτς, καθώς επίσης με τους Μ. Ραχόι, Π. Κοέλιο, Μ. Βέμπερ, Ζ. Ντολ, Γκι Φέρχοφσταντ, Γ. Κατάινεν και την Κ. Κρέτσου .


 
website counter
friend finderplentyoffish.com