Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

«Κλειδί» η αξιολόγηση για να αλλάξει σελίδα η χώρα

«Ψήφο εμπιστοσύνης» στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και στην ικανότητά της να υπερβεί την κρίση έδωσαν δέκα κορυφαίοι ξένοι επενδυτές, μεταξύ των οποίων ο Prem Watsa, ο Wilbur Ross και ο γκουρού των hedge funds John Paulson κατά τις επαφές που είχαν με την ελληνική κυβέρνηση, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) και Έλληνες επιχειρηματίες.



Στο επίκεντρο της συνάντησης, όπως ανακοίνωσε το Γραφείο του πρωθυπουργού βρέθηκε η πορεία της πρώτης αξιολόγησης, ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της κυβέρνησης, και οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για δημιουργία φιλικού επενδυτικού κλίματος. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους επενδυτές σχετικά με τις κυβερνητικές θέσεις και πρωτοβουλίες, προκειμένου να επιβληθεί σταθερό φορολογικό σύστημα, να αντιμετωπιστούν η γραφειοκρατία και η διαφθορά, και να πολλαπλασιαστούν οι επενδυτικές ευκαιρίες μέσα από την εδραίωση της πολιτικής σταθερότητας.

Ο διεθνούς φήμης Καναδός μεγαλοεπενδυτής Prem Watsa, ο οποίος έχει επενδύσει στην Eurobank και στην Grivalia εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου χαρακτήρισε πολύ γόνιμη τη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό και τόνισε πως οι εκπρόσωποι των διεθνών funds εξέφρασαν στον Αλέξη Τσίπρα την αισιοδοξία τους, «για τον μακροπρόθεσμο ρόλο της Ελλάδας μέσα στη ζώνη του ευρώ» και επιβεβαίωσαν τη στήριξή τους στις προοπτικές της χώρας.

Ο κ. Watsa υπογράμμισε πως η εταιρεία του, η Fairfax, διακρίνει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, θέτοντας ωστόσο ως προϋπόθεση την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες, όπως είπε, «θα εφαρμόζονται με συνέπεια και μέσα σε ένα περιβάλλον κοινωνικής και οικονομικής σταθερότητας».

Η αναφορά του κ. Watsa στις μεταρρυθμίσεις μόνο τυχαία δεν ήταν, καθώς τόσο οι εγχώριοι όσο και οι ξένοις επενδυτές θεωρούν «κλειδί» για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας την άμεση υλοποίησή τους. Και αυτό γιατί χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν πρόκειται να κλείσει και η περίφημη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από τους Θεσμούς, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για τη χρηματοδότηση της χώρας και θα καθησυχάσει τους φόβους που εκφράζονται και πάλι για τη βούληση της κυβέρνησης να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επενδυτές δεν έκρυψαν το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που έχει δεσμευθεί να φέρει σε πέρας η κυβέρνηση, καθώς εκτιμούν πως υπάρχουν ευκαιρίες.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν οι κ.κ. Prem Watsa (Fairfax Financial Holdings Ltd), John Paulson (Paulson & Co), Stephen Johnson (Wilbur Ross & Co), Jonathan Haick (Brookfield Capital Partners Ltd), Samir Parekh (Capital Research & Management Company), Ben Watsa ( Lissom Investments), Lawrence Chin (Mackenzie Cundill), Jamie Lowry (Schroder’s Investment Management), Daniel Pozen (Wellington Management Company), Νικόλαος Καραμούζης και Φωκίων Καραβίας (Eurobank).

Από την πλευρά της κυβέρνησης, παρόντες ήταν ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Κοινή διαπίστωση ήταν ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα είναι αλλαγή σελίδας για την Ελλάδα.

Σε ανάλογο μήκος, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, κινήθηκαν και οι συζητήσεις των διεθνών επενδυτών με τον διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα και τους Έλληνες επιχειρηματίες, οι οποίοι θεωρούν πως τέτοιου είδους πρωτοβουλίες στέλνουν θετικό σήμα στις διεθνείς αγορές, σχετικά με τη δυνατότητα της χώρας να προσελκύσει επενδύσεις και αλλάζουν προς το καλύτερο το κλίμα για την Ελλάδα.

Αύξηση καταθέσεων

Στο μεταξύ, θετικά νέα έρχονται και από το «μέτωπο» των καταθέσεων, καθώς σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε χθες η ΤτΕ οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες τον περασμένο Δεκέμβριο αυξήθηκαν κατά 2,5 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2015 και ανήλθαν σε 123,38 δισ. ευρώ έναντι 120,90 δισ. ευρώ (ποσοστιαία άνοδος περίπου 2%). Να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο οι καταθέσεις υποχώρησαν, ενώ τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο αυξήθηκαν, ενώ από τον Δεκέμβριο του 2014 έως τον Ιούλιο του 2015 οι εκροές από τις ελληνικές τράπεζες ανήλθαν σε περίπου 42 δισ. ευρώ. Κατά το ίδιο διάστημα, η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν θετική κατά 210 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 458 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com