Σε συνεχείς αξιολογήσεις θα παραμείνουν και κατά το τρέχον έτος οι ελληνικές τράπεζες μολονότι δεν συμμετέχουν στα σημαντικά stress tests της Ευρωζώνης λόγω της υψηλής κεφαλαιοποίησής τους που αποκτήθηκε από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, οι οποίες διενεργήθηκαν το 2015.
Ωστόσο τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα με εκπροσώπους τους παρακολουθούν στενά τη σχετική διαδικασία, αφού αυτή δεν περιλαμβάνει μόνον την άσκηση προσομοίωσης αλλά και τα κριτήρια της αξιολόγησης, δηλαδή του λεγόμενου κατά την ΕΚΤ evaluation.
Aυτά τα κριτήρια αφορούν κρίσιμους τομείς για την πορεία των τραπεζών όπως, κόκκινα δάνεια, η εκτέλεση των αναθεωρημένων πλάνων των πιστωτικών ιδρυμάτων, η αξιολόγηση της διακυβέρνησής τους, οι δείκτες τους.
Επιτελεία των τραπεζών βρέθηκαν στη Φρανκφούρτη την περασμένη εβδομάδα που οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες ήταν παρούσες για να μάθουν τις λεπτομέρειες των stress tests. Συγχρόνως τα πιστωτικά ιδρύματα διενεργούν και τακτικές συναντήσεις με τους ελεγκτές τους περίπου μία φορά το μήνα, προκειμένου να υπάρχει σταθερή παρακολούθηση της προαναφερόμενης διαδικασίας ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα αναθεωρημένα πλάνα που έχουν κατατεθεί στον SSM.
Εθνικές αρχές
Τριάντα εννέα τράπεζες της Ευρωζώνης θα συμμετέχουν στα stress tests που θα διενεργήσει το 2016 η EBA σε συνεργασία με τις εθνικές αρχές και την ΕΚΤ. Ειδικότερα, στη διαδικασία των stress tests θα υποβληθούν συνολικά 53 τράπεζες των χωρών της Ε.Ε.
Με βάση τα κριτήρια που έχει θέσει η EBA, αυτές οι τράπεζες καλύπτουν το 70% των συνολικών τραπεζικών ενεργητικών που βρίσκονται υπό τον άμεσο έλεγχο της ΕΚΤ. Οι 19 χώρες που υπόκεινται στην τραπεζική εποπτεία της ΕΚΤ θα έχουν ενιαία αντιμετώπιση κατά τον υπολογισμό των κεφαλαιακών αναγκών και όχι η κάθε χώρα ξεχωριστά.
Η διαδικασία των τεστ αντοχής βρίσκεται λίγο πριν από την έναρξη και αναμένεται η ανακοίνωση από την ΕΚΤ της τελικής μεθοδολογίας και των σχετικών σεναρίων. Τα αποτελέσματα των stress tests θα ανακοινωθούν στην αρχή του τρίτου τριμήνου του επόμενου έτους.
Ανάμεσα στη λίστα με τις τράπεζες που θα περάσουν τα τεστ αντοχής της EBA συγκαταλέγονται οι: Deutsche Bank AG, Commerzbank AG, Banco Santander S.A., BNP Paribas, Credit Agricole Group, Societe Generale, Allied Irish Banks plc, Unicredit SpA, Intesa Sanpaolo SpA, Banca Monte dei Paschi di Siena SpA, Banco Popolare - Societa Cooperativa, Barclays Plc, The Royal Bank of Scotland Group Public Limited Company, Lloyds Banking Group Plc, Nordea Bank group κ.ά.
Μολονότι όπως προαναφέρθηκε οι ελληνικές τράπεζες δεν μετέχουν σε αυτά τα stress tests το θέμα δείχνει να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αυτό διότι οι αυξήσεις κεφαλαίου στις οποίες πιθανότατα θα προβούν κάποιες από τις παραπάνω τράπεζες ενδέχεται να επανεκκινήσει σε μεγάλο βαθμό το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον κλάδο, που στην παρούσα φάση δεν είναι ορατό.
Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που οι ασκήσεις αυτές διενεργούνται υπό το βάρος της σχετικής κοινοτικής οδηγίας η οποία αφορά στο bail in των τραπεζών. Βεβαίως σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, το ενδιαφέρον αυτό είναι άμεσα συνυφασμένο με την πορεία της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.
«Κόκκινα» δάνεια
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν να επιλύσουν μία σειρά από εξαιρετικά κρίσιμα projects με κυριότερο πάντως εκείνο των «κόκκινων» δανείων. Τα «κόκκινα» δάνεια για τις ελληνικές τράπεζες αποτελεί μία πιεστική παράμετρο προκειμένου να διατηρηθεί στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα η κεφαλαιακή τους επάρκεια. Ηδη ολοκληρώνεται το σχετικό θεσμικό πλαίσιο που συμπεριλαμβάνει και την πράξη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για τη δημιουργία εταιριών διαχείρισης των npl’s . Από αυστηρό έλεγχο θα περνούν όλοι οι εμπλεκόμενοι με τις συγκεκριμένες εταιρείες οι οποίες πάντως αναμένεται να λύσουν σε σημαντικό βαθμό το γόρδιο δεσμό των «κόκκινων» δανείων πράττοντας πολλά από αυτά που τα πιστωτικά ιδρύματα και λόγω θεσμικού πλαισίου και λόγω κοινωνικών αγκυλώσεων δυσκολεύονται να πράξουν. Οι εταιρείες αυτές αναμένεται να απευθυνθούν κυρίως σε ιδιώτες οι οποίοι είναι και οι δανειολήπτες. Στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης εκτιμάται πως ένα μέρος των δανείων αυτών θα μπορέσουν να αποπληρωθούν. Από την άλλη πλευρά οι τράπεζες δεν σκοπεύουν να εκχωρήσουν στις συγκεκριμένες εταιρείες δάνεια τα οποία έχουν τη δυνατότητα να τα διαπραγματευθούν οι ίδιες αποκομίζοντας σημαντικό τμήμα υπεραξιών από τη συγκεκριμένη διαπραγμάτευση.
Ισολογισμοί
Πάντως το ζητούμενο τόσο για τις τράπεζες όσο και για τον SSM είναι να καθαρίσουν οι ισολογισμοί των πιστωτικών ιδρυμάτων σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια που εκτιμάται πως εκπροσωπούν πλέον κοντά στο μισό του χαρτοφυλακίου των χορηγήσεων των τραπεζών.
Είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους τα πιστωτικά ιδρύματα εξαιρετικά δύσκολα μπορούν να διαθέσουν πόρους για νέες χορηγήσεις.
Όταν το θέμα των «κόκκινων» δανείων λήξει, οι τράπεζες αναμένεται να έχουν το πεδίο καθαρό προκειμένου σταδιακά να επανέλθουν στην κερδοφορία.
Τα πιστωτικά ιδρύματα σημειώνεται πως επιταχύνουν τις διαδικασίες προς πάσα κατεύθυνση με στόχο να προχωρήσουν στην πώληση δραστηριοτήτων ξένων με την τραπεζική όπως επίσης και στην αναθεώρηση των δραστηριοτήτων τους στο εξωτερικό. Πρόσφατη εξέλιξη στο πεδίο αυτό εκτός της πώλησης της FInansbank αποτελεί η πώληση της συμμετοχή της Alpha Bank στο Hilton όπου αναμένεται να υπάρξει σημαντικό ενδιαφέρον.