Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Ετοιμα έως το τέλος του μήνα όλα τα Hotspots

Λίγο πριν από το τέλος του μήνα αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα κέντρα καταγραφής και τα κέντρα φιλοξενίας, τα οποία αποτελούν δέσμευση της χώρα μας προς στην Ε.Ε.



Οπως ανακοίνωσαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το θέμα των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Ελλάδα έναντι της Ε.Ε:

Τα τέσσερα από τα πέντε κέντρα καταγραφής προσφύγων σε Λέρο, Σάμο, Χίο και Λέσβο και το ένα κέντρο επαναπροώθησης στον Σχιστό είναι έτοιμα.

Το κέντρο καταγραφής στην Κω θα είναι έτοιμο σε πέντε ημέρες.

Στη Σάμο, που λειτουργεί το κέντρο καταγραφής, θα είναι έτοιμο στις 23 του μηνός, λόγω επέκτασης των εγκαταστάσεων.

Διαβατά
Το κέντρο επαναπροώθησης των προσφύγων στα Διαβατά δεν θα αντικατασταθεί, αλλά θα επεκταθεί με κατάλληλη διαμόρφωση του χώρου του ΟΛΘ.
Ετοιμα έως το τέλος του μήνα όλα τα Hotspots

Τόσο ο κ. Καμμένος όσο και ο κ. Μουζάλας συνεχάρησαν τις Ένοπλες Δυνάμεις για την «πολύ μεγάλη βοήθειά τους» στην ολοκλήρωση των εργασιών. «Οι δυσκολίες καλύφθηκαν από τις Ένοπλες Δυνάμεις», ανέφερε ο κ. Μουζάλας και σχολίασε ότι η ολοκλήρωση των εργασιών στα πέντε συν δύο κέντρα «είναι προς το δικό μας συμφέρον, καθώς μας δίνει τη δυνατότητα να αναγνωριστεί ότι η χώρα μας δεν είναι ξέφραγο αμπέλι και από την άλλη πλευρά ότι η κυβέρνηση εξετάζει το θέμα των προσφύγων με ανθρωπιστικό χαρακτήρα, ώστε οι πρόσφυγες να ζουν με αξιοπρέπεια και να έχουν τα δικαιώματά τους».

Ο κ. Μουζάλας επανέλαβε τους φόβους του για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο θέμα της επιστροφής των προσώπων -μεταναστών και προσφύγων- στην Τουρκία.

Παρεμβαίνοντας ο κ. Καμμένος επανέλαβε ότι η δράση της νατοϊκής αρμάδας αφορά μόνο την επίβλεψη, επιτήρηση και ενημέρωση των αρμοδίων αρχών για τον απόπλου βαρκών με μετανάστες ή πρόσφυγες από τα παράλια, ώστε οι ακτοφυλακές να συμμορφώνονται με τη συμφωνία που επετεύχθη στην πρόσφατη σύνοδο των υπουργών Άμυνας των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του ο κ. Μουζάλας χαρακτήρισε λάθος τις θέσεις που διατυπώνουν αξιωματούχοι τεσσάρων χωρών για κλείσιμο των συνόρων. Απέδωσε δε τη στάση τους στο κλίμα ξενοφοβίας από το οποίο διακατέχονται και οδηγούνται σε παραλήρημα, στοχοποιώντας την Ελλάδα που έχει το ηθικό πλεονέκτημα. «Όλοι είμαστε ενωμένοι, ακόμη και η αντιπολίτευση, απέναντι στο θέμα του κλεισίματος των συνόρων», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας αναφερόμενος στη μείωση των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών τις τελευταίες ημέρες (από 2.500 ανθρώπους προχθές, μόλις 250 χθες και κανένας σήμερα), παρατήρησε ότι «η μείωση αυτή στηρίζει την άποψή μας ότι η Τουρκία παίζει ρόλο-κλειδί και μπορεί να ρυθμίσει τις μεταναστευτικές ροές.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com