Κυριακή 10 Απριλίου 2016

Ο ασυμβίβαστος συνθέτης Θωμάς Μπακαλάκος Φιλοξενούμενος του Κώστα Πρατσινάκη Μόνο για μία βραδιά, Την Κυριακή 17 Απριλίου, Στο ΞΕΦΩΤΟ

40 χρόνια δημιουργικής παρουσίας στην ελληνική μουσική σκηνή. Μιας πορείας γεμάτης νότες, μουσικής παράδοσης, πίστης στα μεγάλα ιδεώδη και αξιών. Αυτή την λαμπρή διαδρομή του Θωμά Μπακαλάκου, τιμούμε στο ΞΕΦΩΤΟ την Κυριακή 17 Απριλίου όπου ο διακεκριμένος συνθέτης θα εμφανιστεί μόνο για μία βραδιά, φιλοξενούμενος του Κώστα Πρατσινάκη.



Τραγούδια, λόγια και έμπνευση
Αλήθεια, τι να πρωτοδιαλέξει κάποιος από μια αστείρευτη παραγωγή εμπνευσμένων τραγουδιών εδώ και 40 χρόνια; Το εγχείρημα, δύσκολο και απαιτητικό, «άξιζε όμως πέρα για πέρα την προσπάθεια» θα παραδεχτεί ο Κώστας Πρατσινάκης που επιμελήθηκε το πρόγραμμα και είναι ο βασικός ερμηνευτής των χαρακτηριστικών τραγουδιών του συνθέτη. Μαζί του, τραγούδια θα ερμηνεύσουν και….

«Εν αρχή ην ο λόγος»
Η βραδιά θα ξεκινήσει με μια αναδρομή από τον ίδιο τον Θωμά Μπακαλάκο στην πορεία του στο χώρο της σύγχρονης λόγιας ελληνικής μουσικής όπου δραστηριοποιείται τα τελευταία είκοσι χρόνια. Θα μιλήσει ο ίδιος ο συνθέτης για την πρωτότυπη μουσική του πρόταση που αφορά στη σύνθεση έργων σύγχρονης μουσικής- χαρακτηριστικά ελληνικής- και για τα έργα που συνέθεσε σε εφαρμογή της πρότασής του.
Θα αναφερθεί στο κείμενο εργασίας ως προϋπόθεση σχεδιασμού και σύνθεσης ενός μουσικού έργου αλλά και στην αξιοποίηση της ελληνικής μουσικής γλώσσας ως εργαλείου έκφρασης του συνθέτη. Θα μιλήσει ακόμη για τη μουσική νουβέλα. Του νέου αυτού είδους μουσικού έργου, αποτέλεσμα μετάλλαξης ενός δημοτικού τραγουδιού, που συνιστά ένα νέο μουσικό δρόμο εμπλουτισμού της μουσικής μας παράδοσης.
Θα μιλήσει ακόμη για το ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΟΛΎΤΕΧΝΟ σύνθεσης της μουσικής νουβέλας, η οποία σε συνδυασμό με το δημοτικό τραγούδι ως αφετηρία, εμπνέουν νέα είδη έργων στη λογοτεχνία και τα εικαστικά, όπως το μουσικό ποίημα, το μουσικό δοκίμιο, το μουσικό πίνακα και το μουσικό χαρακτικό.
Θα εστιάσει τέλος, στις επτά συλλογές με πέντε μουσικές νουβέλες η κάθε μία , κάτω από το γενικό τίτλο «Μεταλλάξεις Ελληνικά-Μια ελεγεία στην Ελληνίδα επαρχία» αλλά και στις «Μεταλλάξεις Θεσσαλικά», την πρώτη ολοκληρωμένη συλλογή μεταλλάξεων. Ειδική μνεία θα κάνει στο συνδυασμό δωδεκάφθογγου και τονικότητας στη σύνθεση. Σε εφαρμογή των παραπάνω θα παρουσιάσει σε ειδική προβολή αποσπάσματα έργων του.
Ξεχωριστή στιγμή της βραδιάς, η παρουσίαση του νέου του δίσκου, ο οποίος περιλαμβάνει τρία κουαρτέτα εγχόρδων, ηχογραφημένα από το περίφημο New Hellenic Quartet του μεγάλου Έλληνα σολίστα Γιώργου Δεμερτζή.

Οι Κυριακές στο ΞΕΦΩΤΟ, έχουν άλλον αέρα… Κι αρχίζουν από…νωρίς. Εκεί, γύρω στις 8.30μμ
ΞΕΦΩΤΟ. Συνήθεια…ασυνήθιστη!

Ώρα έναρξης: 20.30,
Είσοδος 10€ με ποτό

Κρατήσεις: 6931091534 & 2314015911 Υπεύθ. Τύπου, Χριστίνα Τσόρμπα
Ξέφωτο, Λυκούργου 5, Λαδάδικα



 
website counter
friend finderplentyoffish.com