Οι τρόποι επιτάχυνσης της απορρόφησης κονδυλίων από το πακέτο Γιούνκερ ήταν κατά βάση το αντικείμενο της συζήτησης που είχαν ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδιος για την Απασχόληση, την Ανάπτυξη, τις Επενδύσεις και την Ανταγωνιστικότητα Γίρκι Κατάινεν με τους Ελληνες τραπεζίτες και τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα.
Στο γεύμα συμμετείχαν από την πλευρά της Alpha Bank οι κ. Βασ. Ράπανος πρόεδρος και Αρ. Θεοδωρίδης εντεταλμένος σύμβουλος και γενικός διευθυντής, από την Εθνική Τράπεζα η κ. Λ. Κατσέλη πρόεδρος, από τη Eurobank οι κ. Ν. Καραμούζης πρόεδρος και Κ. Βασιλείου γενικός διευθυντής και από την Τράπεζα Πειραιώς ο κ. Απ. Ταμβακάκης αντιπρόεδρος.
Ο κ. Κατάινεν αναφέρθηκε στο προφίλ του πακέτου Γιούνκερ ύψους 82 δισ. ευρώ, εκ των οποίων πανευρωπαϊκά έχουν εγκριθεί έργα 11 δισ. ευρώ, ενώ έχουν εκταμιευθεί 5,5 δισ. ευρώ. Ας σημειωθεί πως σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, κανένα έργο δεν έχει ενταχθεί και καμία χρηματοδότηση δεν έχει αποσπαστεί.
Ο κ. Κατάινεν σημείωσε πως σε ό,τι αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αυτές θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν μέσα από πλατφόρμες, στοιχείο το οποίο κάνει απαραίτητη την παρουσία των τραπεζών.
Μάλιστα αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Γαλλίας όπου δημιουργήθηκε πλατφόρμα μέσα από την οποία επιτεύχθηκε η ενεργειακή αναβάθμιση 40.000 νοικοκυριών.
Ως μεγαλύτερες επενδύσεις οι οποίες πρέπει και μπορούν να κινηθούν μόνον μέσα από την ιδιωτική πρωτοβουλία προσδιόρισε τον τουρισμό και την ενέργεια, ενώ ιδιαίτερη μνεία έγινε στην πρωτογενή παραγωγή (αγροτική οικονομία).
Αναπόφευφκτα η συζήτηση ήρθε και σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση. Εκεί ωστόσο ο επίτροπος δεν θέλησε να μιλήσει σημειώνοντας πως θα επιθυμούσε η διαπραγμάτευση να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν, ωστόσο δεν πραγματοποίησε καμία πολιτική τοποθέτηση.
«Κόκκινα» δάνεια
Νωρίτερα, στην ομιλία του στο συνέδριο «Info Day», ο κ. Κατάινεν έκανε αναφορά στα κόκκινα δάνεια, δηλώντας ότι το πακέτο Γιούνκερ, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ) «έχει ζήτηση στην Ευρώπη επειδή προσφέρει ένα προϊόν που δεν το έχει η αγορά, τη χρηματοδότηση κεφαλαίων κινδύνου.
Στην Ελλάδα τα κόκκινα δάνεια επηρεάζουν αρνητικά τη δυνατότητα μόχλευσης και το ΕΤΣΕ κλείνει αυτό το χάσμα», είπε. Συνολικά στην Ε.Ε. από το ΕΤΣΕ χρηματοδοτούνται περισσότερες από 136.000 επιχειρήσεις και έχουν συναφθεί 16 συμφωνίες ανάμεσα στο Ταμείο και σε εμπορικές τράπεζες.
Το «Info Day» με αντικείμενο την αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ, διοργανώθηκε χθες στην Αθήνα από την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Ο υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης στην ομιλία του αναφέρθηκε στα 42 έργα, συνολικού προυπολογισμού 5,4 δισ. ευρώ που έχουν επιλεγεί από το υπουργείο Οικονομίας για ένταξη στο πακέτο Γιούνκερ. Τα προεπιλεγέντα έργα, άλλα με συμμετοχή του δημοσίου και άλλα αμιγώς ιδιωτικά, αφορούν στους τομείς της Ενέργειας, των Υποδομών, του Τουρισμού, των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας, της Ερευνας-Ανάπτυξης και Καινοτομίας και των ιδιωτικών βιομηχανικών επενδύσεων. Ήδη έχει ξεκινήσει η αποστολή των έργων αυτών προς ανάρτηση στην ειδική ευρωπαϊκή πύλη (πλατφόρμα), ενώ όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρίτσης εντός των επόμενων ημερών το υπουργείο θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία που θα προβλέπει την υπαγωγή στις διαδικασίες ταχείας αδειοδότησης (fast track) των επενδυτικών προτάσεων που προορίζονται για το πακέτο Γιούνκερ.
«Είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε την υποστήριξή μας ως κυβέρνηση», δήλωσε η υφυπουργός Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη. «Το ΕΤΣΕ εγγυάται το ρίσκο της χώρας, είναι το οξυγόνο που χρειάζεται η ελληνική οικονομία», πρόσθεσε.
Τέλος, ο επικεφαλής του γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα Πάνος Καρβούνης χαρακτήρισε «ανάσα για την Ελλάδα» την αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ.Εν τω μεταξύ μέσα στην εβδομάδα τη χώρα αναμένεται να επισκεφρούν οι Επίτροποι Στυλιανίδης αρμόδιος για την ανθρωπιστική κρίση, Τίσεν αρμόδιος για την απασχόληση και Ναβράσιξ αρμόδιος για θέματα πολιτισμού και παιδείας.