Μειωμένα έως και 45% θα είναι τα μερίσματα που θα καταβάλει το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων στα τέλη Ιουνίου σε περίπου 285.000 συνταξιούχους του Δημοσίου, ενώ 15.000 θα χάσουν οριστικά τη συγκεκριμένη παροχή λόγω των νέων προϋποθέσεων που τίθενται σε εφαρμογή αναδρομικά από την 1/1/2016 στο πλαίσιο του ν. 4387/16, ο οποίος επιβάλλει ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.
Το «σήμα» για το αναδρομικό «κούρεμα» των μερισμάτων, την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού τους και την παρακράτηση, σε ισόποσες δόσεις έως τα τέλη του 2016, όσων επιπλέον ποσών έχουν εισπράξει οι συνταξιούχοι δίνει εγκύκλιος του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλου. Σύμφωνα με τη διοίκηση του Ταμείου, οι περικοπές (που αρχικά υπολογιζόταν ότι δεν θα υπερβούν το 40%), θα είναι, τελικά, της τάξης του 35% έως και 45%.
ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΑΛΛΑΓΕΣ
Με βάση το νέο ασφαλιστικό νόμο και την εγκύκλιο που εκδόθηκε χθες, οι βασικές αλλαγές στα μερίσματα έχουν ως εξής:
[1] Επιβάλλεται νέος τρόπος υπολογισμού του μερίσματος για όλους τους μερισματούχους, σε πλήρη αντιστοιχία με όσα έχουν καταβάλει ως εισφορές. Ο ετήσιος συντελεστής αναπλήρωσης για το 2016 καθορίζεται σε 0,215% και προβλέπεται η αναπροσαρμογή του, εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου κάθε έτους και μέχρι 15/1, με απόφαση του προέδρου του Δ.Σ. του Ταμείου.
[2] Μειώνονται, από την 1/1/2016, τα καταβαλλόμενα μερίσματα, ανάλογα με την ημερομηνία εξόδου του μερισματούχου από την υπηρεσία. Τα υπερβάλλοντα ποσά μερισμάτων που έχουν καταβληθεί έως την έναρξη ισχύος των νέων διατάξεων, λόγω της εφαρμογής της αναπροσαρμογής από την 1.1.2016 και εφεξής, παρακρατούνται σε ισόποσες δόσεις από τα μερίσματα που θα καταβληθούν στους δικαιούχους κατά τους μήνες Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο έτους 2016 (το Ταμείο είχε ζητήσει 3 δόσεις).
[3] Καταργείται από τις 12 Μαΐου του 2016 το κατώτατο μέρισμα που δινόταν αν δεν είχαν καταβληθεί οι προβλεπόμενες εισφορές.
[4] Συνταξιούχοι που δεν έχουν συμπληρώσει το ελάχιστο όριο συμμετοχής στο ΜΤΠΥ μπορούν να λάβουν τις εισφορές που είχαν πληρώσει εφόσον είχαν τουλάχιστον τρία έτη ασφάλισης και λαμβάνουν κύρια σύνταξη.
[5] Καταργούνται οι διατάξεις με τις οποίες προβλεπόταν σε περιπτώσεις άγαμου μετόχου, το δικαίωμα σε μέρισμα, να μεταβιβάζεται στους γονείς καθώς και στους ορφανούς από πατέρα, αδελφούς αυτού και στις ενήλικες άγαμες θυγατέρες.
Ταυτόχρονα, τίθεται νέο ηλικιακό όριο για τον χήρο ή τη χήρα (αν έχουν συμπληρώσει το 52ο έτος της ηλικίας τους δικαιούνται μέρισμα για μία τριετία και στη συνέχεια η καταβολή του μερίσματος, αναστέλλεται μέχρι την συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας. Ετσι, από την 1η Ιουνίου θα κοπεί το μέρισμα σε όσους δεν πληρούν τα νέα κριτήρια.