Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Εκπτώσεις έως 50% στα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων

Με εκπτώσεις στα δίδακτρα που φθάνουν έως το 50% για το δεύτερο παιδί της οικογένειας, προσφορές υπηρεσιών π.χ. μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας για την εισαγωγή των μαθητών της Γ' Λυκείου στα ΑΕΙ, αλλά και ευκολίες πληρωμής προσπαθούν οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων της χώρας να περιορίσουν το «κύμα» φυγής των μαθητών τους.



Η οικονομική κρίση έχει αφήσει έντονα τα σημάδια της στον κλάδο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, αφού μέσα σε έξι χρόνια ο αριθμός του μαθητικού πληθυσμού μειώθηκε κατά 18,3% και διαμορφώθηκε σε 67.000 το 2014 έναντι 82.000 το 2009.

Η εικόνα για το επίπεδο των εγγραφών κατά τη νέα σχολική χρονιά (2016-2017) θα ξεκαθαρίσει λίγο πριν από την έναρξη των μαθημάτων, τον Σεπτέμβριο, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο ιδιωτικά σχολεία να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις προκειμένου να επιβιώσουν, ακόμη όμως και να βάλουν «λουκέτο», όπως συνέβη πέρυσι στο Μιχαλοπούλειο, ένα από τα ιστορικά ιδιωτικά εκπαιδευτήρια του Πειραιά που λειτουργούσε από το 1931.
Εκπτώσεις έως 50% στα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων

Την ίδια ώρα, σοβαρά προβλήματα λειτουργίας αντιμετωπίζουν περίπου 400 ιδιωτικοί βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί της χώρας, αφού για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ κατά την τρέχουσα χρονιά δεν έχουν, μέχρι σήμερα, εισπράξει από τους εθνικούς πόρους ούτε ένα ευρώ.

Ειδικότερα, παρότι τα δίδακτρα στα ιδιωτικά σχολεία είναι «παγωμένα» από το 2010 λόγω της οικονομικής κρίσης -ο μέσος όρος διδάκτρων στα ιδιωτικά σχολεία είναι 4.500-5.000 ευρώ ετησίως- οι σχολάρχες προχωρούν σε μειώσεις, π.χ. κατά 10%-15% σε όλες τις τάξεις με εφάπαξ καταβολή των διδάκτρων ή έως 50% για το δεύτερο παιδί της οικογένειας προκειμένου να περιορίσουν το «κύμα» φυγής των μαθητών, αλλά και τις επισφάλειες λόγω της μη καταβολής των διδάκτρων που έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.
Εκπτώσεις έως 50% στα δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων

Την ίδια ώρα, προσφέρουν ευκολίες πληρωμής με την καταβολή των διδάκτρων σε δόσεις, ενώ γίνονται ειδικές συμφωνίες με γονείς που είναι άνεργοι. Επίσης, διαδεδομένη είναι η πρακτική ιδιωτικά σχολεία να εντάσσουν πλέον στα δίδακτρα υπηρεσίες οι οποίες μέχρι σήμερα χρεώνονταν ξεχωριστά, όπως είναι τα μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας στο Λύκειο για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η φύλαξη των μαθητών μετά την ολοκλήρωση του σχολικού προγράμματος και η σίτισή τους.

«Θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να κρατήσουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τα οποία τόσα χρόνια έχουν κάνει τα ιδιωτικά σχολεία να ξεχωρίζουν και να έχουν την αποδοχή της ελληνικής κοινωνίας, αντιμετωπίζοντας από τη μία την οικονομική κρίση και από την άλλη την εχθρική συμπεριφορά του υπουργείου Παιδείας απέναντι στην ιδιωτική εκπαίδευση», τονίζει στην «ΗτΣ» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων κ. Χαράλαμπος Κυραϊλίδης.

«SOS» από τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς
«Η ιδιωτική πρωτοβουλία τραβάει το ‘κάρο’ μπροστά και το κράτος αντιστέκεται. Το πάει πίσω», δηλώνει, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών (ΠΟΣΙΠΣ) κ. Γιώργος Σταθόπουλος, αναλύοντας στην «ΗτΣ» τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Τα τελευταία χρόνια έκλεισαν 580 νόμιμοι ιδιωτικοί βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί εξαιτίας του αθέμιτου ανταγωνισμού από ανεξέλεγκτες επιχειρήσεις, όπως «εργαστήρια» ή παιδότοποι που λειτουργούν χωρίς στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας και υγιεινής.

«Η παρανομία οργιάζει στις προσχολικές ηλικίες», σημειώνει ο κ. Σταθόπουλος, προσθέτοντας ότι «οι γονείς εγκλωβίζονται στο χαμηλό κόστος των διδάκτρων που τους προσφέρουν ως δόλωμα, αγνοώντας το σύνολο των αυθαιρεσιών που εγκυμονούν πολλαπλούς κινδύνους και για τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών τους και για την παιδαγωγική τους αρτιότητα διότι κανείς δεν φρόντισε να τους ενημερώσει».

Εξάλλου, αντί να λειτουργήσει ως «μάννα εξ ουρανού», επιπλέον προβλήματα έχει επιφέρει η συμμετοχή των νόμιμων ιδιωτικών βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών στη δράση του ΕΣΠΑ. Είναι ενδεικτικό ότι, μέχρι σήμερα, δεν έχουν εισπράξει από τους εθνικούς πόρους ούτε ένα ευρώ, με αποτέλεσμα περίπου 400 επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας αφού οφείλουν μισθούς στους εργαζόμενους, ενοίκια, ασφαλιστικές εισφορές, φόρους, λογαριασμούς στις ΔΕΚΟ, προμηθευτές κ.ά.

Η τρέχουσα χρονιά φθάνει στο τέλος και δεν ακούγεται απολύτως τίποτα για τη νέα (2016-17), ενώ με υπόλοιπο προϋπολογισμού για τα επόμενα τέσσερα χρόνια 80.000.000 ευρώ κανείς δεν γνωρίζει αν το πρόγραμμα θα συνεχιστεί...


 
website counter
friend finderplentyoffish.com