Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Εξετάσεις μόνο σε τέσσερα ή πέντε «κύρια» μαθήματα -μεταξύ των οποίων θα είναι τα Νέα Ελληνικά και τα Μαθηματικά- αντί 13 εξεταζομένων μαθημάτων σήμερα- θα δίνουν από τη νέα σχολική χρονιά (2016-17) οι μαθητές των Γυμνασίων.



Στα υπόλοιπα «δευτερεύοντα» μαθήματα οι εξετάσεις θα καταργηθούν και θα εφαρμοστεί σύστημα «περιγραφικής αξιολόγησης» κατά τη διάρκεια της χρονιάς που θα κρίνει ποιοτικά στοιχεία και δεξιότητες των μαθητών, όπως προσοχή, κατανόηση, προφορική και γραπτή έκφραση, συνεργατικότητα κ.ά. Το σύστημα «περιγραφικής αξιολόγησης» θα εφαρμοστεί πιλοτικά τη νέα σχολική χρονιά και στόχος είναι από την επόμενη (2017-18) να γενικευθεί σε όλα τα μαθήματα.

Νέο πρόγραμμα
Παράλληλα, το ωρολόγιο πρόγραμμα στα Γυμνάσια θα μειωθεί κατά τρεις ώρες εβδομαδιαίως (από 35 που είναι σήμερα σε 32). Σύμφωνα με πληροφορίες, ο χρόνος διδασκαλίας θα περικοπεί στα Αρχαία Ελληνικά κατά μία ώρα, στην Ερευνητική Εργασία (project) κατά μία ώρα στην Α΄ και τη Β΄ τάξη και κατά δύο ώρες στη Γ΄ τάξη, ενώ αναζητάται η τρίτη ώρα που θα κοπεί από το πρόγραμμα της Α΄ και Β΄ τάξης. Παράλληλα, το υπουργείο έχει ήδη αποφασίσει να καταργήσει το τρίωρο των εργαστηρίων Φυσικής και Πληροφορικής, εξοικονομώντας -σύμφωνα με εκτιμήσεις- περί τις 600 θέσεις εκπαιδευτικών.

Τις αλλαγές που θα ισχύσουν στα Γυμνάσια από τον Σεπτέμβριο ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης χθες στους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), ανοίγοντας νέο «μέτωπο» αντιδράσεων.

«Είμαστε κάθετα αντίθετοι στη δημιουργία δύο κατηγοριών μαθημάτων και, κατά συνέπεια, δύο κατηγοριών εκπαιδευτικών. Εάν αυτό ισχύσει, τότε θα έχουμε 'ανθρωποφαγία' στα σχολεία», τόνισε χαρακτηριστικά στην «ΗτΣ» το μέλος του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ, Νικηφόρος Κωνσταντίνου. Υποστήριξε δε, πως «η μείωση του ωρολόγιου προγράμματος κατά τρεις ώρες δεν αποφασίστηκε με παιδαγωγικά κριτήρια, αλλά στη βάση της εξοικονόμησης εκπαιδευτικού προσωπικού», αφού το υπουργείο δεν έχει ακόμη παρουσιάσει τεκμηριωμένη πρόταση για τα μαθήματα στα οποία θα πρέπει να περιοριστεί ο χρόνος διδασκαλίας.

Στο πλαίσιο των αλλαγών, θα μειωθεί επίσης η διδακτέα ύλη σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου με την άρση επικαλύψεων και την αφαίρεση όσων ενοτήτων κριθούν ως λιγότερο αναγκαίες, ώστε να βρίσκεται σε αντιστοιχία με τον διαθέσιμο διδακτικό χρόνο. Εξάλλου, στόχος είναι το σχολικό έτος να ολοκληρώνεται στο τέλος και όχι στα μέσα Μαΐου όπως συμβαίνει σήμερα.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com