Απάτες με κονδύλια της ΕΕ, ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ, διαπίστωσε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) στον περυσινό προϋπολογισμό της ΕΕ.
Οι περισσότερες υποψίες για απάτες διαπιστώθηκαν στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία. Στην ετήσια έκθεση, που ανακοίνωσε σήμερα, η OLAF κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένα ποσό 888 εκατ. ευρώ διατέθηκε πιθανότατα σε απατεώνες το 2015 έναντι 901 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο ποσό του προηγούμενου έτους. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 0,6% του κοινοτικού προϋπολογισμού, ο οποίος εστιάζει σε δαπάνες για επιδοτήσεις αγροτών και για τις φτωχές περιοχές της ΕΕ.
Μεταξύ των παραδειγμάτων ερευνών που έκανε η OLAF, για τις σχεδόν 1.400 καταγγελίες που έγιναν, ήταν και σχετικά με μία δαπάνη 1,3 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό μίας μονάδας ψύξης λαχανικών στη Βουλγαρία, που είναι η φτωχότερη χώρα της ΕΕ. Όταν οι ελεγκτές ερεύνησαν την υπόθεση, διαπίστωσαν ότι ο ιδιοκτήτης της μονάδας ήταν τα ίδιο πρόσωπο με τον προμηθευτή του εξοπλισμού, που διόγκωσε την τιμή του. Σε μία άλλη περίπτωση απάτης, οι εισαγωγείς ηλιακών πάνελ από την Κίνα χρησιμοποίησαν πλαστά έγγραφα, αλλάζοντας την προέλευση των πάνελ, προκειμένου να αποφύγουν την πληρωμή πολύ υψηλών δασμών.
Ο Γενικός Διευθυντής της OLAF Τζιοβάνι Κέσλερ δήλωσε ότι δεν πιστεύει πως υπάρχει εκτεταμένη διαφθορά και ότι μία απότομη αύξηση στις απάτες που διαπιστώθηκαν μετά το 2013 δείχνει ότι η υπηρεσία κάνει ότι πρέπει για να ενθαρρύνει τους πολίτες να αναφέρουν θέματα που τους ανησυχούν.
Πέρυσι, τα κράτη - μέλη της ΕΕ ανέκτησαν το ποσό των 187 εκατ. ευρώ δια της δικαστικής οδού και το επέστρεψαν στις Βρυξέλλες, ποσό που είναι 10% μικρότερο από το 2014. Ο Κέσλερ τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μία εισαγγελίας της ΕΕ, η οποία θα είχε μεγαλύτερες εξουσίες έρευνας από την OLAF. Οι κυβερνήσεις έχουν αντιταχθεί, ωστόσο, στην ιδέα αυτή. Ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΕ διαμαρτύρονται ότι οι εθνικές Αρχές μπορεί να μην έχουν ζήλο να κυνηγήσουν όσους κάνουν απάτες κατά του προϋπολογισμού της ΕΕ και ότι γενικά μπορεί να μην είναι προσεκτικές στη σωστή διανομή των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Μόνο οι μισές περίπου από τις συστάσεις της OLAF για δίωξη οδήγησαν στην απαγγελία κατηγοριών από τις εθνικές δικαστικές αρχές τα τελευταία χρόνια.