Οριακά, μεγαλύτερη, σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, ήταν τελικά η ύφεση στο πρώτο τρίμηνο του έτους:
Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,5% το πρώτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2015, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για ύφεση 0,4%, με την πτώση του ΑΕΠ να αποδίδεται στον περιορισμό της κατανάλωσης και των καθαρών εξαγωγών.
Σε ετήσια βάση, δηλαδή στο πρώτο τρίμηνο του 2016 σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2015, το ελληνικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν μειώθηκε 1,4% σε σχέση με τη μείωση 1,3% που είχε καταγραφεί στις προηγούμενες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, με διψήφια ποσοστά πτώσης στις εξαγωγές και τις εισαγωγές. Σε τριμηνιαία βάση, δηλαδή σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2015:
[1] Η κατανάλωση μειώθηκε κατά 0,5%, με την κατανάλωση των νοικοκυριών να υποχωρεί κατά 0,4%.
[2] Οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 3,3%.
[3] Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 0,3%.
[4] Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου υποχώρησαν 6,8%, αλλά ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου αυξήθηκε 7,5%, εξέλιξη που αναλυτές αποδίδουν στη σταδιακή αναπλήρωση των αποθεμάτων.
Σε ετήσια βάση, δηλαδή στο πρώτο τρίμηνο του 2016 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015:
[1] H κατανάλωση μειώθηκε κατά 1,3%.
[2] Οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 11,7%.
[3] Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 12,8%.
[4] Ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου μειώθηκε κατά 2,7%.
Η κυβέρνηση επιδιώκει επιστροφή της οικονομίας σε ανάπτυξη, σε τριμηνιαία βάση, μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του έτους ενώ η Κομισιόν αναμένει πως φέτος, σε μέσα επίπεδα θα υπάρξει ανάπτυξη 0,3% η οποία θα επιταχυνθεί ουσιαστικά στο 2,7% το 2017.
Όπως εκτιμά μερίδα αναλυτών η συμφωνία για την αξιολόγηση, εφόσον τελικά όλα εξελιθούν ομαλά και βάσει χρονοδιαγράμματος, μπορεί να δημιουργήσει κάποια περιθώρια για να βελτιωθεί η δυναμική του ελληνικού ΑΕΠ από το τρίτο τρίμηνο και μετά. Σε αυτό θα μπορούσε να συμβάλει ο τουρισμός, ενδεχόμενη χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων αλλά και η, έστω σταδιακή, εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τρίτους, μέσω της δόσης των 10,3 δισ. ευρώ τους επόμενους μήνες.
Το μεγάλο ερώτημα βέβαια είναι εάν όλες αυτές οι παρεμβάσεις θα μπορέσουν να λειτουργήσουν, σε ικανοποιητικό βαθμό, ως αντιστάθμισμα στα υφεσιακά μέτρα που έχουν ληφθεί ως προαπαιτούμενα για την επίτευξη της συμφωνίας με τους Θεσμούς.