Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ Σχέδιο για ελάφρυνση του χρέους σε τρία στάδια

Το σχέδιο του για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους σε τρία στάδια, ξεδιπλώνει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) επιχειρώντας να στείλει, πιο ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές για την επάρκεια του «οδικού χάρτη» στον οποίο κατέληξαν Ευρωζώνη και ΔΝΤ.



Ο ESM επιχειρεί να στείλει μήνυμα ότι υπάρχουν, πια, πολλές ασφαλιστικές δικλίδες για το ελληνικό χρέος, οι οποίες καταλήγουν μάλιστα και στο, μόνιμου χαρακτήρα, μηχανισμό του «κόφτη» χρέους, που θα ενεργοποιείται μακροπρόθεσμα, εάν απαιτηθεί. Αποκαλύπτει πως μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα θα εξεταστούν μέτρα όπως η χρήση 19,6 δισ. ευρώ για μερική αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ ή και διμερών δανείων από το πρώτο πακέτο στήριξης, επέκταση της μέσης διάρκειας ωρίμανσης των δανείων, επιβολή πλαφόν και αναβολή στην πληρωμή τόκων.

Σχετικά δε με τον ρόλο του ΔΝΤ, περιορίζεται να παραπέμψει στις αποφάσεις του Eurogroup για το θέμα, όπου κυριαρχούν δύο στοιχεία: Η δέσμευση του Ταμείου να εγκρίνει χρηματοδότηση έως τα τέλη του 2016 βασισμένη όμως και σε ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που θα κάνει το ίδιο το Ταμείο, θέτοντας προφανώς και τις δικές του παραμέτρους. Σύμφωνα με έγγραφο που ανήρτησε ο ESM στη διαδικτυακή του σελίδα:

[1] Βραχυπρόθεσμα, δήλαδή έως το 2018 θα ληφθούν μέτρα που θα περιλαμβάνουν, εξομάλυνση στο προφίλ εξόφλησης των δανείων από τον προκάτοχο του ESM, τον EFSF. Ορισμένες δανειακές λήξεις σε αυτή την κατηγορία ίσως επεκταθούν ως το μάξιμουμ της μέσης ωρίμασης των 32,5 ετών. Θα γίνουν κινήσεις ώστε να περιοριστεί το επιτοκιακό ρίσκο, με διάφορα εργαλεία ώστε να μεταβληθεί η δομή του υφιστάμενου χρέους, χωρίς όμως να αυξηθεί το κόστος για άλλα κράτη ? μέλη. Παράλληλα θα παραιτηθεί, το 2017, από την αύξηση του περιθωρίου κατά 200 μονάδες βάσης στα επιτόκια για τα δάνεια που αφορούσαν την επαναγορά χρέους, που έγινε το 2012 με χρηματοδότηση του EFSF.

[2] Μεσοπρόθεσμα, προτείνει:

Να χρησιμοποιηθούν ανεκμετάλλευτα κεφάλαια 19,6 δισ. ευρώ από το τρίτο πρόγραμμα που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, για την μερική πρόωρη αποπληρωμή διμερών δανείων από χώρες της Ευρωζώνης ή δανείων από το ΔΝΤ. Τα δάνεια του ESM είναι πολύ πιο φθηνά από τα δάνεια του ΔΝΤ και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ωρίμασης.
Επιστροφή κερδών από τα ελληνικά ομόλογα στο πλαίσιο των προγραμμάτων SMP και ANFA. Ο ESM διαθέτει σε ξεχωριστό λογαριασμό περίπου 1,8 δισ. ευρώ κερδών από ελληνικά ομόλογα που αγοράστηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος SMP το 2014. Το ποσό αυτό και τα εναπομείναντα κέρδη από τα προγράμματα SMP και ANFA από το 2017 και έπειτα θα μείνουν στον ESM ως «μαξιλάρι» για τη μείωση των μελλοντικών ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών για την Ελλάδα. Οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης (εξαιρουμένης της ΤτΕ) θα συγκεντρώσουν περίπου 3,5 δισ. ευρώ σε κέρδη από την κατοχή ελληνικών ομολόγων μεταξύ 2017 - 2026.
Περαιτέρω αναδιάταξη των δανείων του EFSF (παραμένουν 130,9 δισ. ευρώ προς αποπληρωμή), όπως παράταση των ωριμάνσεων, αναδιάταξη στο σχέδιο αποπληρωμής, επιβολή πλαφόν και αναβολή στις πληρωμές τόκων.
Κατάργηση της αύξησης του επιτοκιακού περιθωρίου που σχετίζεται με την επαναγορά το 2018.

[3] Στα μακροπρόθεσμα μέτρα, εντάσσεται ο προληπτικός μηχανισμός για το χρέος που θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, για να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, εάν υλοποιηθεί το αρνητικό σενάριο για την οικονομία. Εδώ θα μπορούσε να υπάρξει περαιτέρω, αυτόματη αναδιάταξη στα δάνεια του EFSF, επιβολή πλαφόν και αναβολή στις πληρωμές τόκων. Στόχος να παραμείνουν οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας κάτω από το 15% του ΑΕΠ πιθανόν έως το 2038 σύμφωνα με εκτιμήσεις της Αθήνας και κάτω από 20% μακροπρόθεσμα.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com