Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Δύσκολη «εξίσωση» η... συναίνεση για αλλαγή του εκλογικού νόμου

Σε μάλλον δύσκολη «εξίσωση» αναμένεται να εξελιχθεί η προσπάθεια που ξεκινά ο Αλ. Τσίπρας προκειμένου να αναζητήσει συναινέσεις μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης και να εξασφαλίσει πλειοψηφία τουλάχιστον 200 ψήφων για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, ώστε αυτός να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.



Τα κόμματα της αντιπολίτευσης είτε απορρίπτουν κάθε συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου (όπως η ΝΔ) είτε θέτουν προϋποθέσεις κατά το δοκούν για να συναινέσουν σε αλλαγές επί το αναλογικότερον του εκλογικού συστήματος, με αποτέλεσμα η αναζήτηση των «διακοσίων» να καθίσταται προβληματική για τον πρωθυπουργό.

Η τελική πρόταση του κυβερνώντος κόμματος για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, αναμένεται να διαμορφωθεί στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το προσεχές Σαββατοκύριακο και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα κινηθεί σε πιο αναλογικό σύστημα, με στόχο να πετύχει τις μέγιστες δυνατές συμμαχίες με τα μικρότερα κόμματα. Ωστόσο παραμένει ασαφές αν τελικώς θα υιοθετηθεί η πλήρης κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών ή -όπως προτείνει ο υπουργός Εσωτερικών για να αποφεύγεται η ακυβερνησία- αν θα υπάρξει μείωσή του και ταυτόχρονα σύνδεσή του με συγκεκριμένο ποσοστό που θα πρέπει να συγκεντρώνει κάποιο κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων ώστε να το λάβει. Το πιθανότερο, πάντως, σε ό,τι αφορά το κατώτατο όριο, είναι να διατηρηθεί το όριο του 3%, για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή, παρότι ο πρόεδρος της Βουλής άφησε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο για μείωση και αυτού.

Η κυβερνητική πρόταση που θα παρουσιαστεί πάντως, θα είναι κοινή πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, όπως δήλωσε και ο Π. Καμμένος που συναντήθηκε χθες με τον πρωθυπουργό. Συγκεκριμένα, όπως είπε, τα δύο κόμματα θα δουν πού συγκλίνουν οι θέσεις τους και θα καταλήξουν σε μια κοινή, κυβερνητική πρόταση, εκφράζοντας την ελπίδα ότι μπορεί να βρεθεί μια κοινή συνισταμένη και με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς -πλην του Κυρ. Μητσοτάκη. Ο Π. Καμμένος εμφανίστηκε κατηγορηματικός στην ανάγκη διατήρησης του πλαφόν 3% για την είσοδο στη Βουλή, ενώ για το θέμα του μπόνους είπε ότι «δεν μπορεί να παραμείνει με κανέναν τρόπο στους 50 βουλευτές», προσθέτοντας πως θα μπορούσε να μειωθεί αρκετά, ώστε «να μην προσβάλει την αναλογικότητα της ψήφου, αλλά να δίνει τη δυνατότητα συνεργασιών».

Τα δύσκολα
Μετά τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού και του υπουργού Αμυνας, από αύριο ξεκινούν τα... δύσκολα για τον Αλ. Τσίπρα, καθώς στις 12 το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον Δημ. Κουτσούμπα, τέσσερις ώρες αργότερα με τη Φ. Γεννηματά και στις 6 το απόγευμα με τον Κυρ. Μητσοτάκη, ενώ ο κύκλος των επαφών θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή, με τον Βασ. Λεβέντη να περνά την πόρτα του Μαξίμου στις 10 το πρωί και να ακολουθεί δύο ώρες αργότερα Στ. Θεοδωράκη και λίγο πολύ γνωρίζουμε πλέον με ποιες θέσεις θα προσέλθουν στις συζητήσεις αυτές οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης.

Η Φ. Γεννηματά τονίζει ότι «η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, για να χρησιμοποιείται ως άλλη μια κίνηση αποπροσανατολισμού και αντιπερισπασμού από τον κ. Τσίπρα», στο εσωτερικό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ωστόσο παραμένει ασαφές τι είδους αλλαγές θα μπορούσαν αποδεχθούν. Το ΠΑΣΟΚ προκρίνει τη μείωση του μπόνους, στο επίπεδο των 25-30 εδρών, υπό την προϋπόθεση ότι το πρώτο κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων θα λάβει ποσοστό 40%. Αντίθετα η ΔΗΜΑΡ τάσσεται υπέρ της απλής αναλογικής, αν και πολλά στελέχη αφήνουν να εννοηθεί ότι δεν θα τα «χαλάσουν» στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και δεν βρίσκεται μακριά από τη δική τους λογική η πρόταση του ΠΑΣΟΚ.

Το ΚΚΕ, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα καταψηφίσει την κυβερνητική πρόταση, καθώς τάσσεται παραδοσιακά υπέρ της απλής και άδολης αναλογικής και όπως ο Δημ. Κουτσούμπας «δεν υφίσταται απλή αναλογική χωρίς την κατάργηση του ορίου του 3% για να μπει ένα κόμμα στη Βουλή».

Ταυτόχρονα ο κ. Κουτσούμπας τάχθηκε και κατά της κατάτμησης των μεγάλων περιφερειών, υποστηρίζοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση, οι βουλευτές των μικρότερων κομμάτων θα εκλέγονται τυχαία από εκλογικές καραμπόλες.

Ο Στ. Θεοδωράκης θα προσέλθει στο Μαξίμου με την πρόταση εκλογικού νόμου που έχει καταθέσει το Ποτάμι, ενώ στη Σεβαστουπόλεως υποστηρίζουν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να χρησιμοποιήσει το εκλογικό σύστημα για να υπηρετήσει τις κομματικές του σκοπιμότητες» και τονίζουν πως «δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Δεν πρόκειται να παίξουμε μικροκομματικά παιχνίδια». Η πρόταση του Ποταμιού συνοψίζεται στη μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 255, εκ των οποίων οι 140 θα εκλέγονται σε μονοεδρικές περιφέρειες με σταυρό από ενιαία λίστα υποψηφίων, οι 110 με λίστα σε ευρείες περιφέρειες και 5 θα εκλέγονται από την ομογένεια. Για το μπόνους, προτείνει μία έδρα για κάθε 2% των ψήφων και διατήρηση του ορίου του 3% για είσοδο στη Βουλή.

Ο Βασ. Λεβέντης, τέλος, τάσσεται υπέρ της απλής και άδολη αναλογικής, διατήρηση του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή, ενώ, όπως δήλωσε, δεν πρόκειται να δεχθεί το οποιοδήποτε μπόνους για το πρώτο κόμμα.

Ηχηρό «όχι» από τον Κ. Μητσοτάκη

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, ανεξάρτητα ποια θα είναι η τελική κυβερνητική πρόταση, αναμένεται να πει όχι σε κάθε σενάριο αλλαγής του σημερινού εκλογικού νόμου, με μοναδική εξαίρεση την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. «Ο κ. Τσίπρας θα χάσει με τον ίδιο εκλογικό νόμο με τον οποίο κέρδισε δύο φορές», λένε στη Λ. Συγγρού και υπογραμμίζουν ότι «η κυβέρνηση ξέρει ότι θα χάσει τις εκλογές και επιδιώκουν να "φρενάρουν" την αυτοδυναμία της ΝΔ». Η ΝΔ θα πει «όχι» σε οποιοδήποτε σύστημα απλής αναλογικής ή ακόμη και ενός αναλογικότερου νόμου, αφού, όπως λένε, αυτό θα οδηγήσει σε ακυβερνησία και «η χώρα έχει ανάγκη από μια βιώσιμη και ισχυρή κυβέρνηση». Αντιθέτως ο κ. Μητσοτάκης προτίθεται να συζητήσει το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης και θα επιδιώξει να υπάρξει μια συμφωνία για τα άρθρα και τις διατάξεις που θα πρέπει να αλλάξουν.

Με τον ίδιο νόμο
«Ο κ. Τσίπρας θα χάσει με τον ίδιο εκλογικό νόμο με τον οποίο κέρδισε δύο φορές», λένε στη Λ. Συγγρού και υπογραμμίζουν ότι «η κυβέρνηση ξέρει ότι θα χάσει τις εκλογές και επιδιώκουν να ?φρενάρουν? την αυτοδυναμία της ΝΔ».

Αντι­περισπασμός
Η Φ. Γεννηματά τονίζει ότι «η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο είναι πολύ σοβαρή υπόθεση, για να χρησιμοποιείται ως άλλη μια κίνηση αποπροσανατολισμού και αντιπερισπασμού από τον κ. Τσίπρα».

Απλή και άδολη
Το ΚΚΕ, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα καταψηφίσει την κυβερνητική πρόταση, καθώς τάσσεται παραδοσιακά υπέρ της απλής και άδολης αναλογικής.

Πρόταση
Ο Στ. Θεοδωράκης θα προσέλθει στο Μαξίμου με την πρόταση εκλογικού νόμου που έχει καταθέσει το Ποτάμι.

Χωρίς μπόνους
Ο Βασ. Λεβέντης, τέλος, τάσσεται υπέρ της απλής και άδολη αναλογικής, δεν πρόκειται να δεχθεί το οποιοδήποτε μπόνους για το πρώτο κόμμα.



 
website counter
friend finderplentyoffish.com