Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Αναπτυξιακός, αλλά όχι στα λόγια

Η παρουσίαση του νέου αναπτυξιακού νόμου από τον υπουργό Γιώργο Σταθάκη είναι το καλό νέο.



Ενα νόμο που άργησε να καταθέσει η παρούσα κυβέρνηση, άλλωστε έχουν περάσει 16 μήνες κατά τις οποίες η χώρα και η οικονομία έχασαν πολύτιμο χρόνο σε διαπραγματεύσεις, δημοψηφίσματα, πολιτικές συγκρούσεις με τεράστιο κόστος.

Η αγορά ελπίζει πλέον αυτός ο νόμος να λειτουργήσει και να τεθούν οι βάσεις για την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας, η οποία δεν μπορεί να έλθει παρά μόνο με ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Η Ελλάδα διατηρεί ακόμη μια αρνητική πρωτιά. Κάθε κυβέρνηση, μετά από μερικούς μήνες ή χρόνια από την εκλογή της, ανακοινώνει έναν αναπτυξιακό νόμο, εργαλεία ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, επιδοτήσεις, κίνητρα για επενδύσεις και άλλα μεγαλόπνοα σχέδια που συνήθως καταλήγουν σε ναυάγιο.

Δεν υπάρχει ένα σταθερό πλαίσιο, διαφανείς όροι, προϋποθέσεις που δεν θα θέτουν εμπόδια στην επιχειρηματικότητα. Ο υπουργός χθες μίλησε για «δίκαιη ανάπτυξη», αναφέροντας ότι αυτό σημαίνει πως θα υπάρχει μέριμνα για τις πληττόμενες κοινωνικές ομάδες. Ορθώς, αρκεί αυτό να μη φέρει νέα εμπόδια και το κυριότερο να μην εμφιλοχωρήσουν υπόγειες συναλλαγές και κομματικά - πελατειακά συμφέροντα σαν κι αυτά που τα προηγούμενα χρόνια οδήγησαν σε αποτυχία τα αναπτυξιακά σχέδια.

Επίσης, ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι το τρίπτυχο «καινοτομία, παραγωγή, μικρομεσαία επιχειρηματικότητα» θα είναι ο κεντρικός στόχος του νόμου.

Μακάρι κι αυτή η υπόσχεση να μη μείνει στα χαρτιά, καθώς ο μοναδικός δρόμος εξόδου από την κρίση για την Ελλάδα είναι η παραγωγή όλο και περισσότερων ποιοτικών και καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών. Φυσικά μόνο μέσω της στήριξης της ραχοκοκαλιάς της οικονομίας, των μικρομεσαίων δηλαδή, θα μπορέσει να υπάρξει άμεση υλοποίηση του αναπτυξιακού.

Ελπίδα όλων είναι αυτή τη φορά η κυβέρνηση να φανεί αποφασιστική και να μοιράσει δίκαια την «πίτα», ώστε να υπάρξει πραγματική ανάπτυξη και να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας. Ισως μάλιστα είναι η τελευταία ευκαιρία, αφού χωρίς ανάπτυξη της οικονομίας και με την κοινωνία σε απόλυτη αδυναμία να αντέξει άλλα μέτρα, το επόμενο στάδιο θα είναι πιο δραματικό απ’ όσα ζουν σήμερα εκατομμύρια Ελληνες.
 
website counter
friend finderplentyoffish.com