Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

Τέλος στο «χαρτοβασίλειο» του Δημοσίου με Μητρώο Πολιτών

«Φρένο» στο χαρτοβασίλειο και τη γραφειοκρατία του Δημοσίου βάζει το Μητρώο Πολιτών που σταδιακά ενεργοποιεί το υπουργείο Εσωτερικών. Σήμερα διακινούνται 11 εκατομμύρια έγχαρτα δικαιολογητικά και στόχος του υπουργείου είναι εντός του 2016 ο πολίτης να διεκπεραιώνει τις συναλλαγές του με το Δημόσιο άπαξ και χωρίς να απαιτείται να αναζητά έγγραφα από υπηρεσία σε υπηρεσία.


Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, ήδη έχει ενεργοποιηθεί η διασύνδεση του Εθνικού Δημοτολογίου με το Υπουργείο Παιδείας και το Εξωτερικών. Για παράδειγμα, ανέφερε, «στο δημοτικό σχολείο, φέτος, θα απαιτηθούν πολύ λιγότερα δικαιολογητικά για εγγραφή του παιδιού, από την πληθώρα που χρειαζόταν πέρυσι».

Όπως σημείωσε ο υπουργός, «εφικτός στόχος είναι η διασύνδεση 15 μεγάλων φορέων του Δημοσίου, όπως οι δύο που σας προανέφερα, με την πλατφόρμα του Δημοτολογίου και Ληξιαρχείου ώστε ο πολίτης να διεκπεραιώνει την δουλειά του, στην πρώτη επαφή που θα έχει με το Δημόσιο και να πάψει, πια, να τρέχει από υπηρεσία σε υπηρεσία, δαπανώντας άπειρες εργατοώρες, αλλά και κόπο. Αρκεί να σας πω ότι σήμερα διακινούνται 11 εκατομμύρια έγχαρτα δικαιολογητικά, αριθμό τον οποίο προσδοκάμε βασίμως, να ελαχιστοποιήσουμε. Για το Δημόσιο, αυτό θα σημάνει τεράστια εξοικονόμηση και σε χρήματα. Πρόκειται για μια πραγματική επανάσταση στα χρονικά του κράτους», υπογράμμισε ο κ. Κουρουμπλής.

Αναφορικά, με την Κωδικοποίηση της Νομοθεσίας του Δημοσίου, ο υπουργός διευκρίνισε πως πρόκειται για τη δημιουργία μιας μεγάλης ψηφιακής «πύλης» μέσω της οποίας ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί εύκολα να ανατρέξει στη νομολογία που τον αφορά. Ο ίδιος σημείωσε: «Επιχειρείται η εκκαθάριση και η απλούστευση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, η ταξινόμησή του ανά θεματική ενότητα και η οργάνωσή του ώστε να είναι πιο προσβάσιμο το νομοθετικό περιεχόμενο από τον πολίτη και φυσικά πιο διαχειρίσιμο από τον δικαστή».

Η μεταρρύθμιση, όμως, αυτή επεκτείνεται και στην επικαιροποίηση, τη διεύρυνση και τον εκσυγχρονισμό του περιεχομένου του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας με τρόπο που να απαντά στις σύγχρονες ανάγκες του πολίτη και της Δημόσιας Διοίκησης. Ενσωματώνονται, επίσης, πορίσματα από την πλούσια νομολογία εθνικών και ευρωπαϊκών δικαστηρίων. «Αντιλαμβάνεστε ότι μιλάμε για αλλαγή σελίδας και στον χώρο αυτόν», τόνισε ο υπουργός.

Παράλληλα, σε διαβούλευση ήδη βρίσκεται σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. «Μια νομοθετική πρωτοβουλία η οποία σηματοδοτεί την αλλαγή των μέχρι σήμερα ακολουθούμενων πολιτικών στη διαχείριση των αποβλήτων, στοχεύοντας σε ένα μοντέλο, σύγχρονο και φιλικό προς το περιβάλλον», ανέφερε ο κ. Κουρουμπλής.

Σχετικά με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την τοπική αυτοδιοίκηση, ήδη το προσχέδιο έχει σταλεί σε όλους τους θεσμικούς φορείς της Αυτοδιοίκησης προκειμένου να υποβάλουν τις προτάσεις τους. Άμεσα το σχέδιο νόμου θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, αφού προηγουμένως ληφθούν υπόψη οι προτάσεις των φορέων. Πρόκειται για ένα σχέδιο νόμου με το οποίο ρυθμίζονται σοβαρά ζητήματα οργάνωσης και λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιλύονται θέματα προσωπικού των ΟΤΑ και ζητήματα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.




 
website counter
friend finderplentyoffish.com