Είχαμε επισημάνει τον διπλό κίνδυνο για τη χώρα, δηλαδή την εσωτερική στάση πληρωμών και τα «λουκέτα» στις επιχειρήσεις.
Η έρευνα του ΕΒΕΑ ήρθε να επιβεβαιώσει τη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πραγματική οικονομία. Οταν επτά στους δέκα φορολογούμενους και επιχειρήσεις δηλώνουν αδυναμία καταβολής των φόρων, γίνεται αντιληπτό ότι η οικονομία βρίσκεται στα όρια του κραχ. Και μπορεί τον Μάιο τα έσοδα να πήγαν καλά -επειδή ο βαρύς «λογαριασμός» ακόμη δεν ήρθε- όμως, από το φθινόπωρο και μετά εκφράζονται φόβοι για ουσιαστική στάση πληρωμών.
Τα ταμεία του κράτους θα αδειάσουν, ενώ σε δεινή οικονομική θέση θα βρεθούν και τα ασφαλιστικά ταμεία, και παρά τη μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου, θα απαιτηθούν νέες παρεμβάσεις.
Η κυβέρνηση, έχοντας επίγνωση των αποφάσεων που λάμβανε, επέλεξε να επιβάλει νέους φόρους, αντί να προχωρήσει σε γενναίες παρεμβάσεις στο σπάταλο κράτος. Ο Β. Ντομπρόβσκις έσπευσε πρόσφατα να τονίσει ότι το μείγμα των μέτρων ήταν απόφαση της Αθήνας, επομένως τα θετικά ή αρνητικά δεδομένα που θα προκύψουν θα πρέπει να τα χρεωθεί η κυβέρνηση.
Αν, όμως, η οικονομία βουλιάξει μέχρι το τέλος του έτους, όποια κι αν είναι η κυβέρνηση που θα κληθεί να διαχειριστεί το πρόβλημα, θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια διαλυμένη χώρα. Κι αυτό πρέπει το πολιτικό σύστημα να το προσέξει ιδιαίτερα.
Στις άλλες χώρες που έχουν επικρατήσει τα άκρα ή οι λεγόμενοι «αντισυστημικοί» πολιτικοί, δεν υπάρχει το οικονομικό πρόβλημα στον βαθμό που το αντιμετωπίζει η Ελλάδα.
Μια χώρα λοιπόν που συνεχίζει να βουλιάζει στην ύφεση, που δεν πληρώνει κανείς και κανέναν, που δεν γίνονται μεγάλες επενδύσεις και δεν ανοίγουν θέσεις εργασίας, δεν μπορεί να περιμένει ότι θα εξέλθει σύντομα από την κρίση.
Ο φόβος της στασιμοχρεοκοπίας είναι και πάλι εδώ. Ο κίνδυνος, η Ελλάδα να «σέρνεται» όντας χρεοκοπημένη αλλά εντός του ευρώ, ελλοχεύει. Πριν να είναι αργά, η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει πολύ γενναίες αποφάσεις οι οποίες θα αλλάξουν το κλίμα, θα επαναφέρουν την αισιοδοξία, θα αποτελέσουν το «καύσιμο» για την πραγματική οικονομία.
Είναι η ώρα των μεγάλων πολιτικών και των μεγάλων αποφάσεων.