Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

«Η Ελλάδα έχει χάσει κάθε αξιοπιστία»

«Είναι κρίμα που η Ελλάδα έχει κατρακυλήσει τόσο χαμηλά...που έχει χάσει κάθε αξιοπιστία έναντι των εταίρων και των δανειστών».


Με τα λόγια αυτά και την εκτίμηση ότι η χώρα εισέρχεται σε νέα υφεσιακή τροχιά , ξεκινά η εβδομαδιαία οικονομική επισκόπηση του ΣΕΒ στο δελτίο, που κυκλοφόρησε χθες και παράλληλα για μία ακόμα φορά ο Σύνδεσμος διαψεύδει ότι έχει ζητήσει περικοπή των αμοιβών του ιδιωτικού τομέα.

«Οι απαξιωτικές εκφράσεις που περιέχονται στη δήλωση του Eurogroup της 24-25ης Μαΐου 2016, καθώς και η δημιουργία του Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας μόνον θλιβερές σκέψεις μπορούν να προκαλέσουν, αφού όπως λέει και ο Σπινόζα όταν απαιτείς σεβασμό από τους άλλους πρέπει πρώτα να σέβεσαι τον εαυτό σου» αναφέρει ο ΣΕΒ. Παρ'όλα αυτά εκφράζει κάποια ελπίδα ότι η ύφεση μπορεί να είναι η τελευταία, επισημαίνοντας κάποια εχέγγυα, όπως η υιοθέτηση όλων των μέτρων προσαρμογής για την επόμενη τριετία. Οι αναλυτές του Συνδέσμου εκτιμούν ότι έτσι θα διαφυλαχθεί κατά το δυνατόν η κοινωνική ειρήνη και θα μπορέσει η οικονομία να βρεί τον δρόμο της, ιδίως αν αντισταθμιστούν με επιτυχία οι υφεσιακές επιπτώσεις της ακραίας υπερφορολόγησης και δοθεί ένας ορίζοντας σταδιακής μείωσης των φόρων μόλις βελτιωθούν τα δημοσιονομικά μεγέθη. Ταυτόχρονα στηλιτεύει το στρεβλό φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα, που αποθαρρύνουν την ανάπτυξη και την εργασία.

«Αυταπάτες»
Ιδιαίτερα επικριτικός είναι ο ΣΕΒ όσον αφορά στην απώλεια της αξιοπιστίας της χώρας, εκτιμώντας ότι το μάθημα που μας έδωσαν οι Ευρωπαίοι τον τελευταίο χρόνο θα είναι χρήσιμο αν μας ωθήσει στο κτίσιμο μίας νέας εθνικής αυτοπεποίθησης, που δεν θα στηρίζεται σε ψευδαισθήσεις. «Πέρασαν ανεπιστρεπτί οι εποχές που ο λαός ζούσε με ψέματα και αυταπάτες» αναφέρει, τονίζοντας ότι η σωστή εφαρμογή του προγράμματος και η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων μπορούν να εξασφαλίσουν μία προοπτική. «Δεν επιτρέπεται να λέγονται φράσεις από επίσημα χείλη όπως αυτές περί προθέσεων του ΣΕΒ να περικόψει τις αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα ή ότι τα βάρη να μετακυλιστούν στους "μενουμευρωπαίους" ή να γίνονται μελέτες περί του χαμηλού κόστους μίας αποδεδειγμένα αντιπαραγωγικής και αναποτελεσματική δημόσιας διοίκησης» υπογραμμίζει, επίσης ο ΣΕΒ.

Σχολιάζοντας την ανάλυση του ΔΝΤ για τη χώρα μας, αναφέρει ότι δεν είναι καλύτερη από των Ευρωπαίων, ότι θεωρεί τη χώρα μη δεκτική μεταρρυθμίσεων και μη ικανή να αναπτυχθεί με τους ρυθμούς των άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Στο πλαίσιο αυτό, το Ταμείο προβλέπει τουλάχιστον για τον επόμενο μισό αιώνα χαμηλή ανάπτυξη για την Ελλάδα και υψηλή ανεργία και κατά το ΔΝΤ η διαγραφή χρέους ή τα ισοδύναμα μέτρα είναι αναπόφευκτα.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com