Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

«Δεν αντέχει η Ελλάδα καθυστερήσεις και πολιτική αβεβαιότητα»

Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλες καθυστερήσεις στην εφαρμογή του τρίτου Μνημονίου, ούτε και μια νέα περίοδο «υπερβολικής πολιτικής αβεβαιότητας», ήταν η σαφής προειδοποίηση που έστειλε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.



Μάλιστα ο ESM, υπογραμμίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει την πλήρη κυριότητα του προγράμματος, καθώς η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, την ώρα που όλες οι άλλες χώρες «έλαμψαν» σε οικονομικό επίπεδο, ενώ η Ελλάδα παραμένει εξαίρεση. Ασκεί δε κριτική στη στρατηγική που ακολουθήθηκε στο πρώτο εξάμηνο του 2015 η οποία, σύμφωνα με τον Μηχανισμό, οδήγησε την ελληνική οικονομία σε μια σοβαρή οπισθοδρόμηση και στην ανατροπή πολλών από όλα όσα είχαν επιτευχθεί με προηγούμενους κύκλους μεταρρυθμίσεων.

Εν τω μεταξύ οι τελευταίες διαροές επιβεβαιώνουν την αίσθηση πως την ερχόμενη εβδομάδα, εκτός απροόπτου, στις 22 Ιουνίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αποφασίσει την επαναφορά του waiver, κάθιστώντας φθηνότερη τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, η απόφαση αυτή πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαιη, ενώ θα είναι το πρώτο βήμα για να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, κάτι όμως που σύμφωνα με τις ίδιες πηγές δεν αναμένεται να συμβεί πριν από τον Σεπτέμβριο. Σε κάθε περίπτωση η απόφαση της ΕΚΤ την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι η πρώτη κίνηση στην αλυσίδα μιας ροής θετικών ειδήσεων για την οικονομία, όπου ποντάρει η κυβέρνηση, προκειμένου να αλλάξει το κλίμα και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Η διαδικασία αυτή ωστόσο έχει ορισμένες σημαντικές προϋποθέσεις, με τον ESM, τον φορέα χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, να προχωρά χθες σε μία σειρά από προειδοποιήσεις και διαπιστώσεις: Σύμφωνα με την έκθεση του ESM, όπως μετέδωσε χθες το ΑΠΕ ? ΜΠΕ:
«Δεν αντέχει η Ελλάδα καθυστερήσεις και πολιτική αβεβαιότητα»

[1] Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει άλλες καθυστερήσεις στην εφαρμογή του τρίτου προγράμματος, αλλά ούτε και μια νέα περίοδο «υπερβολικής πολιτικής αβεβαιότητας», εάν επιθυμεί η οικονομία της να επωφεληθεί πλήρως από τις βελτιώσεις που έχουν ήδη επιτευχθεί στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος.

[2] Η ελληνική κυβέρνηση και οι επίσημοι πιστωτές πρέπει να συνεχίσουν να χτίζουν τη σχέση εμπιστοσύνης και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει την πλήρη κυριότητα του προγράμματος, καθώς η χώρα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις. Στα αναγκαία μέτρα συγκαταλλέγονται, μεταξύ άλλων, η αναθεώρηση του φόρου εισοδήματος και η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, η μείωση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς και ο εκσυγχρονισμός του τραπεζικού τομέα.

[3] Όσον αφορά το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, επισημαίνεται ότι θα πρέπει να προχωρήσει «χωρίς αδικαιολόγητες πολιτικές παρεμβάσεις».

[4] Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Μηχανισμού, Κλ. Ρέγκλινγκ, το 2015 ήταν μια δύσκολη αλλά και επιτυχημένη χρονιά για τον ESM, με την Ελλάδα να αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση. «Ενώ η Κύπρος βγήκε ενισχυμένη από το πρόγραμμα τον Μάρτιο του 2016 και οι άλλες πρώην μνημονιακές χώρες έλαμψαν ως οικονομικά φωτεινά σημεία, η Ελλάδα παραμένει εξαίρεση», ανέφερε ο κ. Ρέγκλινγκ.

[5] Υπενθύμισε πως η κυβέρνηση εξελέγη με την εντολή να βρει ένα εναλλακτικό τρόπο αντιμετώπισης των χρηματοοικονομικών προβλημάτων της χώρας. «Αυτή η προσπάθεια κατέρρευσε τον Ιούνιο με τη λήξη του δεύτερου προγράμματος, χωρίς να πραγματοποιηθεί η τελική εκταμίευση και χωρίς να ακολουθήσει αμέσως ένα άλλο πρόγραμμα. Αυτή η άκαρπη επιδίωξη να αναζητηθούν άλλες επιλογές κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015 ήταν μια σοβαρή οπισθοδρόμηση για την ελληνική οικονομία που οδήγησε στο κλείσιμο των τραπεζών και στους ελέγχους κεφαλαίων, αλλά και στην ανατροπή πολλών από αυτά που είχαν επιτευχθεί με τις προηγούμενες μεταρρυθμίσεις. Οι μεταρρυθμίσεις σταμάτησαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ενώ κάποιες οπισθοχώρησαν. Για παράδειγμα, η Ελλάδα απέτυχε να νομοθετήσει τους αναγκαίους νόμους για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος και αποδυνάμωσε τις μεταρρυθμίσεις στη φορολογική διοίκηση. Η θετική τάση όσον αφορά το δημοσιονομικό ισοζύγιο ανατράπηκε και το έλλειμμα μεγάλωσε και πάλι. Όλα αυτά απαίτησαν αργότερα νέα επώδυνα βήματα. Επιπλέον, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της γενικής κυβέρνησης αυξήθηκαν πάνω από 50% μεταξύ Δεκεμβρίου 2014 και Ιουλίου 2015, επιβαρύνοντας περαιτέρω την ελληνική οικονομία».

[6] Σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ ο EFSF και ο ESM κατέχει σήμερα το 48,9% του ελληνικού δημόσιου χρέους, ποσοστό το οποίο αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά αν εκταμιευθεί όλο το ποσό των 86 δισ. ευρώ του τρίτου προγράμματος. Ωστόσο, εκτιμά ότι δεν θα χρειαστεί η εκταμίευση του συνολικού ποσού των 86 δισ. ευρώ, εκτός και αν οι συνθήκες αλλάξουν ριζικά.

Ντάισελμπλουμ
Την επιβεβαίωση της εκπλήρωσης των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης, έκανε χθες ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες. Η Ελλάδα φαίνεται να έχει κάνει «όλη τη δουλειά σε σχέση με τα προαπαιτούμενα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε ότι η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης θα ληφθεί σήμερα το πρωί. Πρόσθεσε πάντως πως υπάρχουν «τέσσερα πολύ μικρά θέματα», που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν «αργότερα».

Επαφές Γιούνκερ στην Αθήνα

Επίσκεψη με έντονη σημειολογία, δύο μόλις ημέρες πριν οι Βρετανοί προσέλθουν στις κάλπες για να αποφασίσουν υπέρ ή κατά του Brexit πραγματοποιεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Κλ. Γιούνκερ στην Αθήνα. Ο κ. Γιούνκερ αναμένεται να έχει σειρά επαφών, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο και με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα και αναμένεται να στείλει μήνυμα αλληλεγγύης προς τη χώρα, η οποία τα τελευταία χρόνια κυριάρχησε στην ευρωπαϊκή σκηνή, με την απειλή του Grexit στο τραπέζι, παραμένοντας και σήμερα, έξι χρόνια μετά, σε πρόγραμμα προσαρμογής.


 
website counter
friend finderplentyoffish.com