Σάββατο 4 Ιουνίου 2016

ΕΚΤ: «Παύση πυρός» τώρα, δεν αποκλείει νέα μέτρα αργότερα

Σε ασκήσεις ισορροπίας επιδόθηκε χθες ο Μάριο Ντράγκι που έστειλε από τη Βιέννη το μήνυμα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σε στάση αναμονής, έως ότου τα μέτρα χαλάρωσης νομισματικής πολιτικής που είχε υιοθετήσει τον Μάρτιο «ξεδιπλωθούν» πλήρως, δηλώνοντας παράλληλα έτοιμος για ανάληψη νέων πρωτοβουλιών στο μέλλον, σε περίπτωση που η πορεία της ανάπτυξης και του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη αποδειχθεί κατώτερη των προσδοκιών.



Κατά τη του συνεδρίαση, το ΔΣ της ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων του ευρώ (στο 0% και -0,4% αντστοιχα) και τις κύριες παραμέτρους του προγράμματος εκτύπωσης χρήματος του 1,7 τρισ. ευρώ που θα διαρκέσει τουλάχιστον έως τον Μάρτιο του 2018. Ο κ. Ντράγκι προσδιόρισε την ημερομηνία έναρξης των αγορών εταιρικών ομολόγων από το Ευρωσύστημα (8 Ioυνίου) και διευκρίνισε ότι το πρώτο από τα τέσσερα τετραετή δάνεια προς τις εμπορικές τράπεζες, με αρνητικά επιτόκια υπό προϋποθέσεις (TLTRO) θα ακολουθήσει στις 22 Ιουνίου.

Θετική εξέλιξη
Αναπροσάρμοσε επίσης επί τα βελτίω τις προβλέψεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης φέτος στο 1,6% (έναντι εκτίμησης για ρυθμό 1,4% τον Μάρτιο), σε μια εξέλιξη εν πολλοίς αναμενόμενη μετά την καλύτερη των προσδοκιών επίδοση για το ΑΕΠ α’ τριμήνου (+0,5%). Οριακά ανοδικά αναθεωρήθηκε και η εκτίμηση για τον πληθωρισμό φέτος (σε 0,2% από 0,1%), κάτι που προβλημάτισε πολλούς αναλυτές που περίμεναν ότι η ΕΚΤ θα ανέβαζε υψηλότερα τον πήχυ, με δεδομένη την ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου κατά 80% περίπου σε σχέση με τα χαμηλά δωδεκαετίας που είχαν προσεγγίσει στις αρχές του έτους. Δεν είναι όμως τυχαίο ότι ο κ. Ντράγκι αναφέρθηκε στην απουσία πληθωριστικών πιέσεων από το «μέτωπο» των μισθών στην Ευρωζώνη, με την εξαίρεση της Γερμανίας, ενώ και η βουτιά των τιμών παραγωγού τον Απρίλιο κατά -4,4% σε ετήσια βάση (η μεγαλύτερη από τον Νοέμβριο του 2009) καταδεικνύει πόσο δύσκολη είναι η αποστολή της ΕΚΤ να επαναφέρει τον πληθωρισμό από τη ζώνη του μηδέν στα συμβατά με τη σταθερότητα των τιμών επίπεδα του «κοντά, αλλά κάτω από το 2%», παρά τη χείρα βοηθείας που προσφέρει η πορεία των τιμών του μαύρου χρυσού τους τελευταίους μήνες.

Ο κ. Ντράγκι υπογράμμισε επίσης ότι οι κίνδυνοι για τις προοπτικές της ανάπτυξης στην περιοχή έχουν μειωθεί μεν, αλλά δεν έχουν εκλείψει, παραδεχόμενος ότι οι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ κατά το τρέχον τρίμηνο θα είναι πιθανότατα χαμηλότεροι σε σχέση με το προηγούμενο και μη παραλείποντας να κάνει ειδική μνεία στο δυνητικό σοκ που θα προκαλούσε η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. Επανέλαβε επίσης -σε υψηλότερους τόνους σε σχέση με άλλες φορές- ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να επωμιστεί μόνη της το βάρος της ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας, ζητώντας από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης να αναλάβουν τις ευθύνες τους, υλοποιώντας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με αναπτυξιακό προσανατολισμό και χαλαρώνοντας τη δημοσιονομική πολιτική εκεί όπου υπάρχουν περιθώρια.

Εκτιμήσεις
«Οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Ντράγκι υπονοούν ότι απουσία ενός Brexit ή άλλου σοκ, η ΕΚΤ θα τηρήσει στάση αναμονής για τους επόμενους μήνες», σχολιάζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics Τζόναθαν Λόινς. «Εάν όμως είναι ορθή η εκτίμησή μας ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα επιβραδυνθούν και ο δομικός τιμάριθμος θα παραμείνει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, τότε οι πιέσεις για ανάληψη πρόσθετων πρωτοβουλιών θα ενταθούν, με ορατό το ενδεχόμενο διεύρυνσης του προγράμματος εκτύπωσης χρήματος προς το τέλος του έτους, χωρίς να αποκλείονται και περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων...».

 
website counter
friend finderplentyoffish.com