Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

EUROBANK Δεν χωρούν καθυστερήσεις για το χρέος

Την εμπροσθοβαρή εφαρμογή του κατάλληλου πακέτου, σημαντικής, ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, από τους επίσημους πιστωτές, έστω σταδιακά και υπό προϋποθέσεις, υποστηρίζει μελέτη της Eurobank, με τους αναλυτές της τράπεζας να τονίζουν πως αυτό θα μπορούσε να συμβάλει στην ταχύτερη εμπέδωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.



Σύμφωνα με τη Eurobank, ένα νέο πακέτο ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα θα μπορούσε δυνητικά να δομηθεί με τρόπο, συμβατό με το πλαίσιο που συμφωνήθηκε στο Eurogroup, στις 24 Μαΐου.

Θεωρεί πως η τιμολόγηση εναλλακτικών σεναρίων επιβεβαιώνει τον σημαντικό βαθμό εξάρτησης των εκτιμήσεων από τις σχετικές υποθέσεις για την εξέλιξη των κύριων μακροοικονομικών μεγεθών, και ιδιαίτερα αυτών για την ανάπτυξη. Για παράδειγμα, σε θετικό σενάριο που υποθέτει επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά, καθώς και υψηλότερα έσοδα από αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας οι ετήσιες ακαθάριστες δανειακές ανάγκες παραμένουν, σε γενικές γραμμές, χαμηλότερες από 20% του ΑΕΠ μεταξύ 2016 - 2060.

Σε σενάριο στο οποίο «κλειδώνει» το επιτόκιο στα δάνεια του EFSF και του ESM στο 1% έως το 2040 και στο 3% μετά, ενώ παράλληλα μειώνεται κατά 50 μονάδες βάσης το επιτόκιο στα δάνεια του πρώτου πακέτου (GLF) οι ακαθάριστες ανάγκες παραμένουν κάτω του 20% για όλη την περίοδο και φθάνουν σε ανώτερο σημείο 17% του ΑΕΠ όχι πριν από το 2060.

Η μελέτη, τη συγγραφή της οποίας επιμελήθηκε ο Δρ. Πλ. Μονοκρούσος, επικεφαλής οικονομολόγος του Ομίλου Eurobank, αναφέρει ως βασικές στοχεύσεις τη δημιουργία απαραίτητου δημοσιονομικού χώρου για την ανάπτυξη, σημαντική εξοικονόμηση πόρων (σε όρους καθαρής παρούσας αξίας) από τη μείωση των μεσοπρόθεσμων δανειακών αναγκών και αντιστάθμιση του κινδύνου από το ενδεχόμενο απρόβλεπτων μεταβολών στα διατραπεζικά επιτόκια Euribor.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com