Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

Ανεβάζουν ταχύτητα στο ΤΑΙΠΕΔ για έσοδα 2 δισ. ευρώ το 2016

Εφικτός δείχνει ο στόχος που έχει τεθεί από το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) για έσοδα 2 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2016, καθώς αρκετές από τις αποκρατικοποιήσεις όπου είχαν εμφανιστεί δυσκολίες, όπως είναι, για παράδειγμα, αυτές του Αστέρα Βουλιαγμένης και του Αφάντου, δείχνουν πλέον να κινούνται με ταχείς ρυθμούς προς την ολοκλήρωση των σχετικών διαγωνισμών.



Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας, μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, παρουσιάστηκε αισιόδοξος ότι ο στόχος για φέτος θα επιτευχθεί, όπως και αυτός που έχει ταθεί για έσοδα συνολικά 6,2 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2018, καθώς όπως ανέφερερε χαρακτηριστικά, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων υλοποιείται με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Ο στόχος για 2 δισ. ευρώ μέσα στο 2016 μοιάζει εφικτός, αν αναλογιστεί κανείς ότι προς το τέλος της χρονιάς θα ολοκληρωθεί η μεταβίβαση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στη Fraport έναντι του ποσού του 1,234 δισ. ευρώ, ενώ έχει ολοκληρωθεί και η πώληση του 67% του ΟΛΠ έναντι 368,5 εκατ. ευρώ.

Ταυτόχρονα σε πολύ καλό δρόμο δείχνει να βρίσκεται η πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης μετά και το «πράσινο φως» που έδωσε όσον αφορά το νέο Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξη Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) το Συμβούλιο της Επικρατείας, με αποτέλεσμα να ξεπερασθεί ένα από τα βασικά εμπόδια για την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης αποκρατικοποίησης. Υπενθυμίζεται ότι το τίμημα που έχει συμφωνήσει να καταβάλει η κοινοπραξία του Jermyn Street Fund ανέρχεται στα 400 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα εγκρίθηκε και το σχέδιο χωρικής ανάπτυξης του ακινήτου που βρίσκεται σήμερα το ξενοδοχείο Αφροδίτη. Το σχέδιο περιλαμβάνει την τουριστική αξιοποίηση του εν λόγω ακινήτου με τη δημιουργία 15 κατοικιών το ανώτερο, με αυξημένες ωστόσο περιοχές προστασίας και ειδικές ρυθμίσεις για την ανάδειξη και προστασία των πολιτιστικών στοιχείων που είναι πλησίον ή εντός του ακινήτου.
Ανεβάζουν ταχύτητα στο ΤΑΙΠΕΔ για έσοδα 2 δισ. ευρώ το 2016

Παράλληλα, έσοδα υπάρχουν και από τις πωλήσεις διαφόρων ακινήτων που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικές δημοπρασίες, ενώ και η αξιοποίηση του ακινήτου της Κασσιόπης βρίσκεται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο και οι τελικές υπογραφές είναι πολύ πιθανό να πέσουν αρκετά σύντομα αποφέροντας στα ταμεία του ελληνικού Δημοσίου το ποσό των 23 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον πως ακόμη και η πώληση των δύο εναπομείναντων Airbus της Ολυμπιακής είναι μία εξέλιξη που δείχνει ότι υπάρχει η πρόθεση να κλείσουν όλα τα παγωμένα θέματα που υπάρχουν.

Επίσης, στις χθεσινές του δηλώσεις ο κ. Πιτσιόρλας επισήμανε ότι το ΤΑΙΠΕΔ βρίσκεται στο μέσον των διαπραγματεύσεων για την παράταση της σύμβασης για το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο, επίσης, περιλαμβάνεται στη λίστα των αποκρατικοποιήσεων.

Ακόμη, στο πρόγραμμα για φέτος είναι και η ολοκλήρωση της πώλησης της συμμετοχής του ΤΑΙΠΕΔ στη ΔΕΣΦΑ στη SOCAR από το Αζερμπαϊτζάν.

Με βάση τα παραπάνω, είναι μάλλον λογικό ο κ. Πιτσιόρλας να δηλώνει αισιόδοξος για την επίτευξη του στόχου των 2 δισ. ευρώ για τη φετινή χρονιά.

Κινητικότητα
Γενικότερα, η αίσθηση είναι πως υπάρχει αρκετή κινητικότητα στον χώρο των αποκρατικοποιήσεων και ότι προχωρούν projects, τα οποία δεν θα κλείσουν μεν φέτος, αλλά τουλάχιστον δεν παραμένουν «παγωμένα».

Σε αυτή τη λίστα περιλαμβάνεται, για παράδειγμα, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όπου ο διαγωνισμός προχωρεί έστω και με μία κατατεθειμένη προσφορά. Επίσης, προχωρεί και η αξιοποίηση του Ελληνικού, ένα από τα σημαντικότερα projects του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, καθώς και εκεί υπάρχει έντονη κινητικότητα και γενικότερα είναι από τις περιπτώσεις που αναμένεται να ολοκληρωθούν εν ευθέτω χρόνω.

Επίσης, σχεδιασμοί γίνονται και για την παραχώρηση μαρίνων, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, και στο θέμα της Εγνατίας Οδού αναμένεται σύντομα να υπάρξουν εξελίξεις με την ολοκλήρωση της διαδικασίας της επιλογής των συμβούλων του ΤΑΙΠΕΔ για τη συγκεκριμένη αποκρατικοποίηση.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com