Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

ΠΥΡΕΤΩΔΕΙΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ - ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ

Με τον χρόνο να μετρά αντίστροφα, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι διαπραγματεύσεις για τη διάσωση του Μαρινόπουλου.



Πηγές με γνώση της υπόθεσης αναφέρουν πως φαίνεται να υπάρχει μια πρώτη προσέγγιση σε διάφορα κρίσιμα ζητήματα, όπως το »κούρεμα» των απαιτήσεων των προμηθευτών μεταξύ των τραπεζών και της οικογένειας Σκλαβενίτη που φιλοδοξεί να παίξει τον ρόλο του »λευκού ιππότη» στο σχέδιο εξυγίανσης της ιστορικής αλυσίδας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα υπάρξει σύντομα συμφωνία.

«Φαίνεται πως πλησιάζουν σε ένα πρώτο συμπέρασμα...», διαμηνύουν πηγές από τις εταιρείες που εμπλέκονται στην υπόθεση και επαναλαμβάνουν πως στόχος είναι η εξεύρεση βιώσιμης λύσης που θα αποτρέψει ένα καταστροφικό »λουκέτο» με αλυσιδωτές επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας – εκτιμάται πως πάνω από 12.000 εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους, ενώ χιλιάδες μικροπρομηθευτές θα βρεθούν με την πλάτη στον τοίχο.

Η αγωνία στην αγορά χτυπάει κόκκινο, και όλοι μιλούν για την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία το συντομότερο δυνατό, καθώς η κλεψύδρα αδειάζει επικίνδυνα. Μπορεί ο χρονικός ορίζοντας να έχει τεθεί για την 21η Σεπτεμβρίου, διάστημα μέχρις ότου η εταιρεία εξασφάλισε προστασία από τους πιστωτές, με βάση την πρόσφατη απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, όμως ο κίνδυνος να αδειάσουν εντελώς τα ράφια από εμπορεύματα τις επόμενες ημέρες είναι μεγάλος.

Ήδη, αρκετοί προμηθευτές έχουν σταματήσει να τροφοδοτούν την αλυσίδα, εκτός και αν πληρωθούν τοις μετρητοίς, ενώ όσοι προμηθευτές έχουν απομείνει να την στηρίζουν, αρχίζουν να έχουν »δεύτερες σκέψεις». Όπως λένε στελέχη του λιανεμπορίου είναι κρίσιμο να συνεχίσουν να λειτουργούν τα καταστήματα, έστω και με κάποιες ελλείψεις, γιατί σε διαφορετική περίπτωση μαζί με τους καταναλωτές θα χαθούν και οι όποιες πιθανότητες έχει η αλυσίδα να ανακάμψει.

Δύσκολο εγχείρημα
Οι ίδιοι θεωρούν πως για να έχει πιθανότητες επιτυχίας το εγχείρημα σωτηρίας του Μαρινόπουλου θα πρέπει εκτός από γενναίο »κούρεμα» των απαιτήσεων των προμηθευτών, (κάποιοι μιλάνε για πάνω από 60% παρά τις γκρίνιες που εκφράζουν οι προμηθευτές), να υπάρξει πρόσθετη χρηματοδότηση πολλών εκατομμυρίων ευρώ και παράλληλα να προχωρήσουν οι τράπεζες σε αναδιάρθρωση των δανείων. Επιπλέον, θα πρέπει να κλείσει ένας σημαντικός αριθμός καταστημάτων και να πουληθεί ένα άλλο κομμάτι του δικτύου στους ανταγωνιστές». Είναι πολύ δύσκολο ο υποψήφιος "λευκός ιππότης" να μπορέσει να συντηρήσει ένα τόσο μεγάλο δίκτυο και να διαχειριστεί υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές που υπερβαίνουν τα 700 εκατ. ευρώ...

Επιπλέον, τόσο μεγάλη συγκέντρωση θα βρει απέναντί της την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία δεν θα ανάψει το «πράσινο φως» στο deal εάν μειωθεί δραστικά η έκταση του δικτύου στην περιοχή της Αττικής, όπου δραστηριοποιείται κατά κύριο λόγο ο Σκλαβενίτης», σημειώνουν χαρακτηριστικά. Ήδη, αλυσίδες όπως η ΑΒ Βασιλόπουλος και η MΕΤΡΟ (My Market) δηλώνουν έτοιμες να εξετάσουν το ενδεχόμενο απόκτησης σημείων του Μαρινόπουλου που τους ενδιαφέρουν, ωστόσο ξεκαθαρίζουν πως δεν έχουν υποβάλει ακόμη κανένα επίσημο αίτημα προς όσους εμπλέκονται αυτή τη στιγμή στις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης.

«Υπάρχουν κάποια σημεία που πληρούν τις προϋποθέσεις και δυνητικά θα μπορούσαν να ενταχθούν στο δίκτυό μας», επισημαίνουν πηγές των δύο ομίλων. Από την άλλη πλευρά, δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πως ο Μαρινόπουλος δεν θα τα καταφέρει, και θα έχει την τύχη της Ατλάντικ, η οποία παρά την υπαγωγή της στο άρθρο 99 και τις προσπάθειες της οικογένειας Αποστόλου δεν κατάφερε ποτέ να ανακάμψει.

Στο άρθρο 99 η Ενωση Πεζών Κρήτης
Δεν έχουν τέλος οι εταιρείες που ζητούν προστασία από τους πιστωτές. Χθες ήταν η σειρά της Ενωσης Πεζών Κρήτης να αιτηθεί υπαγωγή στο άρθρο 99 σε μια ύστατη προσπάθεια να αποφύγει το λουκέτο. Σύμφωνα με κρητικά μέσα ενημέρωσης, ο πιο ιστορικός συνεταιρισμός της Κρήτης παρουσίασε στο Πρωτοδικείο Ηρακλείου σχέδιο εξυγίανσης 120 σελίδων για τη μακροπρόθεσμη εξυπηρέτηση του τραπεζικού της δανεισμού, που ξεπερνά τα 23 εκατ. ώστε να μπορέσει να αποπληρώσει το 100% των χρεών της. Το Δικαστήριο εξέδωσε προσωρινή διαταγή προστασίας.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com