Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Α. ΧΑΡΙΤΣΗΣ Πέντε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία έως τον Μάρτιο του 2017

Την πεποίθηση ότι πολύ σύντομα "θα έχει ενεργοποιηθεί το 50% του ΕΣΠΑ 2014-2020, ποσοστό που αντιστοιχεί σε αξιοποίηση κοινοτικών πόρων ύψους 9 δισ. ευρώ", εξέφρασε, από τη Θεσσαλονίκη, ο υφυπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αξιοποιήσει μέσω του ΕΣΠΑ το θετικό momentum που δημιουργείται στην ελληνική οικονομία.



"Η απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2007-2013 κράτησε την οικονομία το 2015 και το τέταρτο τρίμηνο εκταμιεύτηκαν 5 δισ. ευρώ, αφού είχαν εξυγιανθεί τα προγράμματα και είχαμε διαπραγματευθεί την αλλαγή των κανονισμών του ΕΣΠΑ με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αποτέλεσμα να είμαστε πρώτοι στην ΕΕ σε ό,τι αφορά την απορρόφηση κοινοτικών πόρων" σημείωσε και πρόσθεσε ότι, πέρα από το ΕΣΠΑ, στόχος της κυβέρνησης είναι να μπορέσει να κινητοποιήσει κι άλλους χρηματοδοτικούς πόρους, καθώς οι πόροι του ΕΣΠΑ "είναι βεβαίως σημαντικοί αλλά πεπερασμένοι και δεν επαρκούν για την πλήρη κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού".

Πέντε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία θα έχουν ενεργοποιηθεί έως τον Μάρτιο 2017

Στο πλαίσιο αυτό ενεργοποιούνται πέντε νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, εκ των οποίων τα τρία θα μπουν στην αφετηρία μέχρι τέλους του 2016 και τα υπόλοιπα στο πρώτο τρίμηνο του 2017. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση, στο τέλος του χρόνου (2016) θα έχουν ενεργοποιηθεί τα νέα ταμεία Συμμετοχών (Fund of Funds) κι Επιχειρηματικότητας, καθώς και το νέο πρόγραμμα "Εξοικονομώ". Ακολούθως, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017 θα ενεργοποιηθούν τα νέα ταμεία Υποδομών και Μικροπιστώσεων.

Αναφερόμενος ειδικά στο αναπτυξιακό Ταμείο Συμμετοχών (Fund of Funds), επανέλαβε ότι τη διαχείρισή του θα αναλάβει το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (EIF). Σημαντικό ρόλο θα έχει ωστόσο -όπως είπε- κι ο νέος δημόσιος αναπτυξιακός φορέας (που θα προκύψει από την αναβάθμιση των ΕΤΕΑΝ/ΤΑΝΕΟ). Το Ταμείο θα συγκεντρώνει επενδυτικά κεφάλαια από δημόσιους πόρους, από το EIF, άλλες επενδυτικές τράπεζες κι εξειδικευμένα ιδιωτικά funds. Θα ξεκινήσει δε με 200 εκατ. ευρώ συγχρηματοδοτούμενους πόρους.

Σε ό,τι αφορά το νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ), το οποίο θα μπει στην αφετηρία με αρχικό κεφάλαιο 400 εκατ. ευρώ (συγχρηματοδοτούμενους πόρους), διευκρίνισε ότι αυτό θα αφορά προϊόντα δανειακά και εγγυοδοσίας, ενώ διατύπωσε την εκτίμηση ότι με τη συμμετοχή και των τραπεζών τα κεφάλαιά του θα ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ.

Σχετικά με το νέο πρόγραμμα "Εξοικονομώ κατ' οίκον" επισήμανε ότι θα διατεθούν συνολικά πόροι 292 εκατ. ευρώ, με τη μορφή επιχορηγήσεων, που μαζί με την ιδιωτική συμμετοχή εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν το μισό δισ. Ευρώ. Το νέο Ταμείο Υποδομών, τέλος, που θα αποτελέσει τη συνέχεια του JESSICA, θα κινηθεί στους άξονες (α) του περιβάλλοντος, (β) της ενέργειας, (γ) της αστικής ανάπτυξης, με παρεμβάσεις ενδεικτικά για την ενεργειακή εξοικονόμηση σε δημόσια κτίρια, την ανάπτυξη επιχειρηματικών/τεχνολογικών πάρκων, καθώς και τουριστικών/λιμενικών υποδομών.

Πολλαπλάσιες συμφωνίες αναμένονται προσεχώς στο πλαίσιο του Σχεδίου Γιούνκερ

"Έχουμε επίσης ξεκινήσει την αξιοποίηση του Σχεδίου Γιούνκερ. Έχουν υπογραφεί συμφωνίες ύψους 645 εκατ. ευρώ, με τα οποία μοχλεύουμε 1,4 δισ. ευρώ ιδιωτικούς πόρους στην πραγματική οικονομία. Στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένουμε πολλαπλάσιες συμφωνίες για νέα έργα. Ακόμη, μέσω του απευθείας δανεισμού της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) έχουν ήδη διασφαλιστεί 1,4 δισ. ευρώ, με τα οποία σε συνδυασμό με πόρους του ΕΣΠΑ θα υλοποιηθούν τρία σημαντικά έργα: (α) η νέα γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, (β) η ενεργειακή διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου μέσω υποβρύχιου καλωδίου, (γ) η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας" επισήμανε.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει ακόμη να προσελκύσει ιδιωτικές επενδύσεις. "Είναι σε προχωρημένο στάδιο 11 συνολικά επενδύσεις (ύψους 1,1 δισ. €) που έχουν υποβληθεί στο Enterprise Greece" διευκρίνισε.

Για το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, επισήμανε ότι σε εφαρμογή και της προεκλογικής δέσμευσης της κυβέρνησης, προχωρά η ενίσχυσή του με σημαντικούς πόρους. "Από 750 εκατ. φέτος, το 2017 θα ανέλθει σε 1 δισ. και το 2018 στο ίδιο ποσό. Το 2019 και το 2020", σημείωσε, "θα διαμορφωθεί στα 1,250 δισ. ευρώ" κατ΄έτος.

"Αντιστρέφουμε την κούρσα προς τον πάτο"

Ο κ. Χαρίτσης επισήμανε ότι κρίσιμες για τις προοπτικές της οικονομίας θα είναι οι ευρύτερες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, όπως το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, η ένταξη των τραπεζών στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και η διευθέτηση δημόσιου χρέους.

Πρόσθεσε ότι "η ανάταξη της ελληνικής οικονομίας δεν μπορεί παρά να στηριχτεί στην αναβάθμιση της εργασίας και την ανάσχεση της τάσης φυγής των υψηλά καταρτισμένων νέων ανθρώπων. Αντιστρέφουμε λοιπόν την 'κούρσα προς το πάτο', επιδιώκοντας τη δημιουργία καλά αμειβόμενων και ασφαλών θέσεων εργασίας".

Σύντομα δε έπονται δράσεις για την αναβάθμιση υφιστάμενων επιχειρήσεων μεσαίου μεγέθους, 50 έως 250 εργαζομένων (με προϋπολογισμό 100 εκατ.), τη δικτύωση των επιχειρήσεων (clusters, meta-clusters) με στόχο τη δημιουργία εγχώριων αλυσίδων αξίας (45 εκατ.), την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων (240 εκατ.), την αναβάθμιση επαγγελματικών προσόντων εργαζομένων σε επιχειρήσεις στους τομείς προτεραιότητας του ΕΠΑΝΕΚ (25 εκατ. ευρώ) και για την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών.

Δίνοντας τέλος το στίγμα της νέας λογικής στις δράσεις του ΕΣΠΑ, αναφέρθηκε στη χρήση της ρήτρας ευελιξίας - κάλυψη μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους, ενώ πρόσθεσε ότι μέχρι το τέλος του 2016 θα ανακοινωθεί μια πλειάδα δράσεων. Ενδεικτικά ανέφερε ότι έχει ήδη προδημοσιευτεί δράση (συνολικού προϋπολογισμού 370 εκατ. ευρώ) που θα ενισχύει συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς φορείς για την προαγωγή επενδύσεων στην έρευνα και την καινοτομία, καθώς και επιχειρήσεις για να κάνουν οι ίδιες έρευνα (μεμονωμένα ή σε ομάδες).


 
website counter
friend finderplentyoffish.com