Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2016

Ερχονται 40 περισσότερες ημέρες με... καύσωνα

Δραματικές αναμένεται να είναι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και στη χώρα μας, με τους νέους επιστήμονες κρούουν εκ νέου τον κώδωνα του κινδύνου για αύξηση των θερμών ημερών στην ηπειρωτική Ελλάδα.




Τουλάχιστον 40 ημέρες επιπλέον καλοκαιριού προβλέπονται έως το 2100, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ενώ οι ημέρες με δυσφορία θα αυξηθούν ιδιαίτερα στη Δυτική Ελλάδα. Ανάλογη θα είναι και η αύξηση των ημερών με απαιτήσεις ενέργειας για ψύξη όπως τονίζουν οι ερευνητές Δρ. Δήμητρα Φουντά και Δρ. Χρήστος Γιαννακόπουλος, τονίζοντας πως σε συνδυασμό με τη μείωση περίπου κατά 30% της χειμερινής βροχόπτωσης, η περίοδος ξηρασίας αναμένεται να επιμηκυνθεί κατά ένα μήνα, με ανάλογες αυξήσεις στον αριθμό των ημερών με αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς.

Οι δυσοίωνες αυτές εκτιμήσεις προκύπτουν από ένα συνδυασμό ιστορικών κλιματικών στοιχείων (χάρη στις μοναδικές ιστορικές χρονοσειρές του Αστεροσκοπείου Αθηνών από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα) και προσομοιώσεων διάφορων κλιματικών μοντέλων, που κάνουν προβλέψεις για το ποιες συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν στην Ελλάδα κατά τα τέλη του 21ου αιώνα.

Όπως τονίζει η Δ. Φουντά, η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου βρίσκεται και η χώρα μας, έχει χαρακτηριστεί από τους επιστήμονες ως μία από τις πλέον ευάλωτες περιοχές του κόσμου στην κλιματική αλλαγή, κυρίως σε ό,τι αφορά την αύξηση της θερμοκρασίας, τη συχνότητα εμφάνισης καυσώνων και την επικράτηση ξηρότερων συνθηκών στο μέλλον. Όπως επισημαίνει, η μεταβολή της θερμοκρασίας στη χώρα μας ακολουθεί ποιοτικά την πορεία της θερμοκρασίας του Βορείου Ημισφαιρίου, με θερμότερες και ψυχρότερες περιόδους, ενώ βρίσκεται σε συνεχή άνοδο από τα μέσα της δεκαετίας του 1970.

Η αύξηση της θερμοκρασίας στην Ελλάδα είναι πιο σημαντική κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και φτάνει μέχρι και τον ένα βαθμό Κελσίου ανά δεκαετία, ενώ συνοδεύεται από σημαντική αύξηση των ιδιαίτερα θερμών ημερών και των επεισοδίων καύσωνα, ακόμη πιο έντονα στα αστικά κέντρα.

Δράσεις
Στις αρχές του μήνα υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο που κυρώνει τη Συμφωνία των Παρισίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στη Βουλή, με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη, να δηλώνει «ικανοποιημένος, γιατί το ελληνικό Κοινοβούλιο ενέκρινε, με συντριπτική πλειοψηφία, το νομοσχέδιο με το οποίο κυρώνεται η Συμφωνία των Παρισίων, επιτρέποντας έτσι στη χώρα να συμμετέχει στο πρώτο κύμα ευρωπαϊκών χωρών που προχωρούν στην κύρωση της ιστορικής αυτής, νομικά δεσμευτικής, συμφωνίας». Μάλιστα, όπως τόνιζε «Το γεγονός ότι η Συμφωνία των Παρισίων τίθεται σε ισχύ σε λιγότερο από ένα έτος από την υπογραφή της, δείχνει ότι η παγκόσμια κοινότητα έχει, πλέον, συνειδητοποιήσει την ανάγκη ανάληψης ουσιαστικών δράσεων για την ανάσχεση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής».

Μέχρι σήμερα, η Συμφωνία έχει υπογραφεί από 191 χώρες και έχει κυρωθεί από 63, που εκπέμπουν το 52,11% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (η Ε.Ε. εκπέμπει το 12,28% των παγκόσμιων εκπομπών, ενώ η Ελλάδα εκπέμπει αντίστοιχα μόλις το 0,28%).

Προκειμένου να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία, θα πρέπει οι χώρες που την έχουν κυρώσει να καλύπτουν πάνω από το 55% των παγκόσμιων εκπομπών. Η Ελλάδα είναι μία από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που κυρώνουν τη Συμφωνία. Όπως συμφωνήθηκε στο έκτακτο συμβούλιο υπουργών Περιβάλλοντος, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ενημερώσουν από κοινού τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ώστε να τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία πριν από την έναρξη της Συνόδου του Μαρακές, όπου θα λάβει χώρα η 22η Σύνοδος των Μερών και στοχεύει στον καθορισμό των απαραίτητων κανόνων και διαδικασιών για την εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com