Με αρκετά γρήγορους ρυθμούς προχωρά το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο συνέδριο Capital & Vision.
Ο κ. Πιτσιόρλας σημείωσε ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του Αστέρα Βουλιαγμένης θα γίνει τον Νοέμβριο, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι πωλήσεις των ακινήτων στο Αφάντου Ρόδου και στην Κασσιώπη Κέρκυρας. Επιπλέον, ανέφερε ότι η παράδοση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων θα γίνει σταδιακά το διάστημα από τα τέλη Ιανουαρίου έως τα μέσα Φεβρουαρίου. Όπως επεσήμανε, η καθυστέρηση κατά μερικούς μήνες οφείλεται σε τεχνικής φύσης ζητήματα. Σχετικά με την πώληση του ΟΛΘ, ο κ. Πιτσιόρλας υποστήριξε ότι προσφορές θα υπάρξουν έως τα μέσα Ιανουαρίου, ενώ για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ αναμένεται η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που διεξάγει τον προσυμβατικό έλεγχο της συναλλαγής.
Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ επεσήμανε ότι το αποτέλεσμα των αποκρατικοποιήσεων για τα ελληνικά δεδομένα είναι καλό. «Ακούγεται ως παραδοξολογία μια αριστερή κυβέρνηση να υλοποιεί ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων μεγαλύτερο από ότι οι προηγούμενες που ήταν υπέρ των αποκρατικοποιήσεων και βρίσκονται στην αντιπολίτευση.
Η αντίληψη του κρατισμού είναι βαθιά στην ελληνική κοινωνία, στην αντίληψη και την ιδεολογική συγκρότηση όλων των κομμάτων. Η κρίση που ζούμε τα τελευταία χρόνια έχει επιτρέψει στο να αρχίσει να κλονίζεται αυτή η εδραιωμένη αντίληψη. Και έχει επιτρέψει να γίνονται βήματα που πριν από μερικά χρόνια δεν μπορούσαν να γίνουν. Ακόμη, το γεγονός ότι κυβερνά ένα κόμμα της Αριστεράς, που θα ήταν ο μεγαλύτερος πολέμιος των ιδιωτικοποιήσεων, επιτρέπει να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες του ΤΑΙΠΕΔ. Εάν δεν μας επέβαλαν οι δανειστές το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, θα έπρεπε να το είχαμε δημιουργήσει εμείς» σημείωσε ο κ. Πιτσιόρλας.
«Μεγάλοι τομείς της ελληνικής οικονομίας λειτουργούσαν και εξακολουθούσαν να λειτουργούν όχι με κριτήρια χρηματοοικονομικά αλλά για την εξυπηρέτηση πολιτικών στόχων και σκοπιμοτήτων. Αυτό είναι η πηγή της κακοδαιμονίας και θα αλλάξει με την παρουσία ιδιωτών στις εταιρείες αυτές. Και με τη συγκρότηση του Υπερταμείου και οι εταιρείες που θα ενταχθούν στο χαρτοφυλάκιό τους και δεν θα ιδιωτικοποιηθούν άμεσα θα ανεξαρτητοποιηθούν. Αυτό θα είναι επανάσταση. Οι αντιδράσεις που είχαμε στις ιδιωτικοποιήσεις ήταν από αυτούς που ήταν ωφελημένοι. Το παράδειγμα του ΟΛΠ είναι το πιο χαρακτηριστικό, ένα τεράστιο λιμάνι που είχε πενιχρά αποτελέσματα» σημείωσε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ.