Είναι γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις πέφτουν συχνά έξω, όταν πρόκειται να προβλέψουν ένα εκλογικό αποτέλεσμα.
Οι μετρήσεις, ωστόσο, είναι ακριβέστατες όταν καταγράφουν την κατάσταση που επικρατεί στην κοινωνία. Ετσι, λοιπόν, σύμφωνα με το τελευταίο βαρόμετρο, περίπου εννέα στους δέκα Ελληνες πιστεύουν ότι η χώρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση και μόλις 8% ότι κινείται σωστά.
Το 28% των ερωτηθέντων απαντά ότι το κυρίαρχο συναίσθημα που νιώθουν είναι οργή και αγανάκτηση, το 25% απογοήτευση και το 19% ντροπή.
Βεβαίως, πλήρως απογοητευμένοι είναι οι Ελληνες με το πολιτικό σύστημα, με τα κόμματα και τους εκπροσώπους στη Βουλή, που βεβαίως εξελέγησαν σε κάποιες εκλογές.
Διαβάζοντας αυτά τα στοιχεία κάποιος θα πρέπει να αναρωτηθεί αν η χώρα θα γλιτώσει την κοινωνική έκρηξη, η οποία είναι προ των πυλών. Οταν τα κόμματα δεν μπορούν να δώσουν λύσεις στα καθημερινά προβλήματα και η λαϊκή δυσαρέσκεια συνεχώς αυξάνεται, είναι δεδομένο ότι κάποια στιγμή θα υπάρξουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Και πολύ επικίνδυνες, αν κρίνει κανείς και από το γενικότερο περιβάλλον διεθνώς, αλλά και από τα πολλαπλά προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα με το προσφυγικό, τις τουρκικές προκλήσεις, τις πιέσεις των δανειστών για ακόμη μεγαλύτερη λιτότητα.
Θα έπρεπε να απασχολεί ιδιαίτερα τα δύο μεγάλα κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ότι πάνω από τους μισούς Ελληνες πιστεύουν ότι δεν μπορούν να οδηγήσουν την Ελλάδα σε ασφαλή μονοπάτια, να την βγάλουν από τα αδιέξοδα. Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι καταγράφεται πλήρης απογοήτευση για το μέλλον, κι αυτό σημαίνει παραίτηση... μέχρι την έκρηξη.
Δυστυχώς, φαίνεται ότι τα κόμματα δεν μπορούν να εκπροσωπήσουν την κοινωνία, δεν είναι σε θέση να δώσουν πειστικές απαντήσεις στα ερωτήματά της. Κι όπως βλέπουμε και σε άλλες χώρες, τα αδιέξοδα φέρνουν ενίσχυση του λαϊκισμού και επικίνδυνα πολιτικά φαινόμενα. Η ενίσχυση της ακροδεξιάς πανευρωπαϊκώς δείχνει τι δεν πρέπει να γίνει και στην Ελλάδα. Θα ακούσει κανείς;