Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

Οι δύο κινήσεις - απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στους δανειστές

Στην αντεπίθεση περνά η Αθήνα, μετά τα ομαδικά πυρά που δέχθηκε από τους δανειστές τα τελευταία 24ωρα εξαιτίας των πρόσφατων εξαγγελιών του Αλέξη Τσίπρα.



Ο πρωθυπουργός φέρεται αποφασισμένος να δώσει τη δική του απάντηση με δύο κινήσεις που θα δείχνουν ότι δεν είναι διατεθειμένος να υποχωρήσει στις νέες απαιτήσεις των δανειστών.

Συγκεκριμένα, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που υπήρχαν τις τελευταίες ώρες, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για την περιβόητη πια «13η σύνταξη», αλλά και την αποπομπή του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα κατά τη συνάντησή του με την Αγκελα Μέρκελ, κάτι που ωστόσο κυβερνητικές πηγές διαψεύδουν.

Ο σκοπός της ονομαστικής ψηφοφορίας

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός μόλις προσγειώθηκε στις Βρυξέλλες έδωσε εντολή να τεθούν αύριο σε ονομαστική ψηφοφορία τα μέτρα για το κοινωνικό μέρισμα.

Στόχος του, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι να αποκαλυφθούν οι προθέσεις των βουλευτών και των άλλων κομμάτων για τα μέτρα ενίσχυσης που εξήγγειλε τις τελευταίες ημέρες.

Πάντως, οι κυβερνητικές πηγές επιχειρούν να ρίξουν τους τόνους μετά την ανακοίνωση για πάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων, τονίζοντας οτι «η διαπραγμάτευση συνεχίζεται, μας ζήτησαν διευκρινιστικά στοιχεία και τα παρείχαμε».

Το αίτημα για το ΔΝΤ

Επικαλούμενος επίσης κυβερνητική πηγή, ο Guardian αποκαλύπτει ότι ο Αλέξης Τσίπρας σχεδιάζει να ζητήσει κατά τις συναντήσεις που θα έχει με Αγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ και Ευρωπαίους αξιωματούχυς, να μην συμμετέχει πλέον το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Οι σχέσεις της Ελλάδας με το Ταμείο δεν ήταν ποτέ εύκολες, αλλά μετά από τις τελευταίες εξελίξεις ίσως η κόντρα πήγε πολύ μακριά, τονίζεται στο δημοσίευμα.

«Πηγές κοντά στον Ελληνα πρωθυπουργό λένε ότι μετά από την απόφαση του ΔΝΤ να δημοσιοποιήσει τις απόψεις του, με το blog του Πολ Τόμσεν και του Μορίς Ομπστφελντ, ο Τσίπρας θα προτείνει το Ταμείο να απέχει από το πρόγραμμα διάσωσης», υποστηρίζει ο Guardian

«Το ΔΝΤ δεν μπήκε ποτέ επίσημα σε αυτό το πρόγραμμα και δεν το χρειαζόμαστε πραγματικά», ανέφερε η πηγή. «Το πολύ να μπορούσε να περιοριστεί σε έναν τεχνικό, συμβουλευτικό ρόλο», συμπλήρωσε.

Σημειώνοντας τη δήλωση του κ. Τσίπρα την Τρίτη, ο οποίος αναφέρθηκε στο Ταμείο κάνοντας λόγο για «παράλογους τεχνοκράτες», ο Guardian αναφέρει ότι η νέα στάση του Ελληνα πρωθυπουργού δεν έγινε δεκτή με «χειροκρότημα».

«Πολλοί την θεωρούν αντιπαραγωγική, υποστηρίζοντας ότι παρά τον δημοφιλή μύθο, το ΔΝΤ είναι μακρά ο καλύτερος σύμμαχος της Ελλάδας που την υποστηρίζει στην ανάγκη για ελάφρυνση χρέους και τη μείωση των απαιτήσεων για πρωτογενή πλεονάσματα», τονίζει ακόμη το δημοσίευμα.

Ο Βόλφγκανγκ Μαντσάου, υπενθυμίζει ο Guardian, εξέχων αρθρογράφος ευρωπαϊκών υποθέσεων, έγραψε στο Twitter ότι ο Τσίπρας κάνει ένα τεράστιο στρατηγικό λάθος, καθώς συντάσσεται με τους Ευρωπαίους, απέναντι στο ΔΝΤ.

Σημειώνεται ωστόσο ότι κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα διαψεύδουν το δημοσίευμα.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com