Οι απώλειες αυτές έρχονται να διακόψουν έναν ανοδικό κύκλο καταθέσεων που σημειώθηκε το 2016 με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ.
Χαμηλό 15ετίας παρουσίασαν τον Ιανουάριο οι καταθέσεις σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, μείωση που συντελέσθηκε μετά από την εξαιρετικά θετική πορεία το προηγούμενο έτος, που κατέληξε στο υψηλό του Δεκεμβρίου με το οποίο έκλεισε τελικώς το έτος.
Η μείωση τον Ιανουάριο είναι της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ.
Ετσι, τον πρώτο μήνα του 2017, καταγράφηκε αρνητική μηνιαία ροή καταθέσεων ύψους 1.567 εκατ ευρώ από νοικοκυριά και επιχειρήσεις , έναντι θετικής μηνιαίας ροής ύψους 2.972 εκατ ευρώ τον Δεκέμβριο.
Γιατί έσπασε το φράγμα των 120 δισ. στις καταθέσεις των Ελλήνων
Από το 1,5 δισ. ευρώ που έφυγαν από τα γκισέ των τραπεζών τον Ιανουάριο, τα 562 εκατ. ευρώ αφορούν επιχειρήσεις (που αντίστοιχα τον Δεκέμβριο είχαν καταθέσει ποσά ύψους 621 εκατ. ευρώ).
Στους λογαριασμούς καταθέσεων μη χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, δηλαδή επιχειρήσεων αμιγώς «επιχειρηματικών», οι αναλήψεις έφτασαν τα 760 εκατ. ευρώ έναντι αύξησης κατά 987 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο. Τα νοικοκυριά προχώρησαν σε αναλήψεις ύψους 972 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο. Εναν μήνα πριν, τον Δεκέμβριο του 2016, τα ίδια νοικοκυριά κατάφεραν να καταθέσουν στους λογαριασμούς τους, ποσά της τάξεως των 2,2 δισ. ευρώ (για την ακρίβεια 2.176 εκατ. ευρώ).
Τι συμβαίνει:
Ο Ιανουάριος αποτελεί κατά παράδοση έναν μήνα κατά τον οποίο οι καταθέσεις πιέζονται έναντι του Δεκεμβρίου που προηγείται. Ετσι συμβαίνει κάθε χρονιά. Η μείωση μεταξύ Δεκεμβρίου και Ιανουαρίου 2016 -2017 ύψους 1,5 δισ. είναι ίδια με εκείνη του αντίστοιχου διμήνου του 2015-2016.
Ωστόσο ο Ιανουάριος του 2017, όπως και ο Φεβρουάριος, επηρεάστηκαν και από άλλα στοιχεία.
Μετά από έναν πολύ θετικό Δεκέμβριο, με τον οποίο έκλεισε το 2016, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα για την καθυστέρηση στο μέτωπο της ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης (που θα έπρεπε να είχε κλείσει από τον περσινό Οκτώβριο - Νοέμβριο), επηρέασε, όπως ήταν φυσικό, την ψυχολογία των καταθετών με αποτέλεσμα: Να αποσύρονται στο πλαίσιο και των χαλαρότερων capital controls καταθέσεις που είχαν εισρεύσει στα γκισέ. Τούτο συμβαίνει και λόγω ανησυχιών, αλλά και επειδή κάποιοι καταθέτες κινήθηκαν υπό τον φόβο κατασχέσεων - ιδιαίτερα για οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία. Συγχρόνως με τις αναλήψεις περιορίστηκαν και οι καταθέσεις σε μετρητά από επιχειρήσεις, οι οποίες συναλλάσσονται κυρίως με μετρητά (super markets κ.λπ.).
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος, πέρσι καταγράφηκε επιστροφή στα γκισέ των εγχώριων τραπεζών αποθησαυρισμένων τραπεζογραμματίων (σ.σ. χρήματά που παρέμεναν σε θυρίδες και θησαυροφυλάκια), ύψους 5,1 δισ. ευρώ.
Επιπρόσθετα, κατά το διάστημα Ιανουαρίου- Νοεμβρίου 2016 επαναπατρίστηκαν από το εξωτερικό κεφάλαια, ύψους 5 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 2,4 δισ. ευρώ είχαν τοποθετηθεί σε επενδυτικά προϊόντα, τα οποία είχαν εκδοθεί στο εξωτερικό, ενώ τα 2,6 δισ. ευρώ ήταν καταθέσεις, που επανήλθαν στην Ελλάδα.
Το μέσο μηνιαίο ύψος των καθαρών εισροών αποθησαυρισμένων τραπεζογραμματίωνστο εγχώριο πιστωτικό σύστημα, κατά την περίοδο Ιουλίου 2015 -Δεκεμβρίου 2016, προσέγγισε τα 430 εκατ. ευρώ, ενώ το μέσο μηνιαίο ύψος των επιστρεφόντων από το εξωτερικό κεφαλαίων, εκ μέρους επιχειρήσεων και νοικοκυριών, που κατοικούν στην Ελλάδα, μεταξύ Ιουλίου 2015 και Νοεμβρίου 2016 διαμορφώθηκε σε 470 εκατ. ευρώ.
Οι συνολικές καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων είχαν αυξηθεί από τα 117,1 δισ. ευρώ του Δεκεμβρίου 2015, στα 121,4 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2016.
Οι καταθέσεις τον Ιανουάριο του 2017 διαμορφώνονται σε 119,745 δισ. ευρώ και είναι περίπου οι μισές από το υψηλότερό τους επίπεδο που ήταν οΣεπτέμβριος του 2009, όταν ανέρχονταν σε 238 δισ. ευρώ.
Χορηγήσεις
Εν τω μεταξύ μείωση κατά 1,4% εμφάνισαν τον Ιανουάριο και οι χορηγήσεις των τραπεζών σε ετήσια βάση. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε στο -1,6% από -1,4% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 885 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 124 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Ιανουάριο του 2017, ήταν αρνητική κατά 643 εκατ. ευρώ έναντι θετικής καθαρής ροής 296 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -0,4% από 0,1% τον προηγούμενο μήνα.
Τα νοικοκυριά
Τα νοικοκυριά προχώρησαν σε αναλήψεις ύψους 972 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο. Εναν μήνα πριν, τον Δεκέμβριο του 2016, τα ίδια νοικοκυριά κατάφεραν να καταθέσουν στους λογαριασμούς τους, ποσά της τάξεως των 2,2 δισ. ευρώ (για την ακρίβεια 2.176 εκατ. ευρώ).
Στοιχεία ΤτΕ
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος, πέρσι καταγράφηκε επιστροφή στα γκισέ των εγχώριων τραπεζών αποθησαυρισμένων τραπεζογραμματίων (σ.σ. χρήματα που παρέμεναν σε θυρίδες και θησαυροφυλάκια), ύψους 5,1 δισ. ευρώ.
Καθαρή ροή
Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Ιανουάριο του 2017, ήταν αρνητική κατά 643 εκατ. ευρώ έναντι θετικής καθαρής ροής 296 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -0,4% από 0,1% τον προηγούμενο μήνα.