Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

Στο 2% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο

«Φτερά» στα... γερμανικά «γεράκια» στο Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (που συνεδριάζει την άλλη εβδομάδα) αναμένεται να δώσει η άνοδος του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη στο 2% τον Φεβρουάριο (από 1,8% τον Ιανουάριο), σε ζενίθ τετραετίας και πάνω από το επίπεδο του «κοντά, αλλά κάτω από το 2%» που συνάδει με τη σταθερότητα των τιμών.




Η εξέλιξη που ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη μετά το προχθεσινό άλμα του πληθωρισμού στη Γερμανία στο 2,2% τον περασμένο μήνα θα εντείνει τις πιέσεις προς τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι να θέσει επί τάπητος το πότε και με ποιον τρόπο θα πρέπει η τράπεζα να δείξει τον δρόμο της εξόδου από την υπερ-χαλαρή νομισματική της πολιτική. Είναι ενδεικτικό ότι προχθές ο επικεφαλής του γερμανικού ινστιτούτου Ifo Κλέμενς Φουστ δήλωσε ότι η ΕΚΤ πρέπει να δώσει άμεσα «σήμα» σύσφιξης, ενώ ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Bundesbank προϊδέασε για ανοδική αναθεώρηση των επικαιροποιημένων προβλέψεων της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό.

Αυτή τη στιγμή, η ΕΚΤ αγοράζει κρατικά ομόλογα 80 δισ. ευρώ μηνιαίως, ενώ από τον Απρίλιο ο ρυθμός θα επιβραδυνθεί στα 60 δισ. ευρώ μηνιαίως έως το τέλος του έτους.
Στο 2% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο

Οι αποφάσεις για την παράταση ή μη του προγράμματος και το 2018 αναμένονται μετά το καλοκαίρι και είναι πλέον ορατό το ενδεχόμενο να μη δοθεί επιπλέον παράταση. Οσον αφορά την Ελλάδα, αυτό σημαίνει ότι κινδυνεύει να λάβει «πράσινο φως» για να ενταχθεί στο πρόγραμμα όταν θα είναι πλέον πολύ αργά, με αποτέλεσμα τα προσδοκώμενα οφέλη να είναι πολύ περιορισμένα ή ανύπαρκτα. Και ο κίνδυνος αυτός αυξάνεται όσο καθυστερεί το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης...

Μ. Ντράγκι << Στην παρούσα φάση, πάντως, εκτιμάται ότι ο κ. Ντράγκι θα αντισταθεί στις πιέσεις να σηματοδοτήσει την «αρχή του τέλους» για το πρόγραμμα εκτύπωσης χρήματος και την πολιτική των αρνητικών επιτοκίων, επιχειρηματολογώντας ότι η άνοδος του πληθωρισμού είναι «πετρελαιοκίνητη», η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη παραμένει εύθραυστη και οι προοπτικές για το μέλλον θολές, με δεδομένες τις αμφίρροπες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ολλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και ενδεχομένως την Ιταλία φέτος. Τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι η αύξηση του πληθωρισμού οφείλεται κατά κύριο λόγο στο άλμα 9,5% των τιμών της ενέργειας σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο και την αύξηση των ευμετάβλητων τιμών των φρέσκων τροφίμων κατά 5,2%. Ο δομικός τιμάριθμος (που δεν περιλαμβάνει τις δυο αυτές κατηγορίες) παρέμεινε αμετάβλητος στο 0,9%, σε μια ένδειξη ότι οι πληθωριστικές πιέσεις στο σύνολο της πραγματικής οικονομίας και ιδίως στο «μέτωπο» των μισθών παραμένουν συγκρατημένες, κάτι που ασφαλώς θα επισημάνει ο κ. Ντράγκι. Καθώς η ΕΚΤ βρίσκεται... «εκτός στόχων» για τον πληθωρισμό επί σειρά ετών, δεν επιθυμεί να βιαστεί, φοβούμενη ότι τυχόν αναταράξεις στις αγορές θα την υποχρεώσουν σε άτακτη υποχώρηση όπως συνέβη το 2011, όταν η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη κορυφώθηκε και ο κ. Ντράγκι «πήρε πίσω» άρον-άρον την αύξηση των επιτοκίων που είχε αποφασίσει ο προκάτοχός του Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη σύνοδο τον Ιανουάριο, ο επικεφαλής της ΕΚΤ περιέγραψε τρεις προϋποθέσεις για να ξεκινήσει η συζήτηση περί σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής: Πρώτον, η άνοδος του πληθωρισμού να είναι διατηρήσιμη σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, δεύτερον να μην εξαρτάται από τα μέτρα στήριξης της Τράπεζας και τρίτον να αφορά την Ευρωζώνη στο σύνολό της. Οι προϋποθέσεις αυτές δεν πληρούνται (ακόμα...). Προβλέψεις αναλυτών Εκτιμάται πάντως ότι η Τράπεζα θα αναγνωρίσει τη βελτίωση των προοπτικών τόσο για την ανάπτυξη όσο και τον πληθωρισμό, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξει η συζήτηση τους επόμενους μήνες για το πώς θα «σβήσει» βαθμιαία τα πιεστήρια και στη συνέχεια θα δρομολογήσει την αποκόλληση των επιτοκίων του ευρώ από τα αρνητικά επίπεδα. «Εάν τα μακροοικονομικά στοιχεία εξακολουθήσουν να είναι ισχυρά και η Μαρίν Λεπέν δεν κερδίσει τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, τότε η εν λόγω συζήτηση θα μπορούσε να ξεκινήσει το καλοκαίρι», εκτιμά η αναλύτρια της Intesa Sanpaolo Αννα-Μαρία Γκριμάλντι. Αποψη που συμμερίζεται και η ING που θεωρεί ότι εντός του καλοκαιριού η ΕΚΤ θα προϊδεάσει για έναρξη του tapering (δηλαδή της βαθμιαίας περιστολής των μέτρων νομισματικής στήριξης) εντός του 2018, ώστε να διασκεδάσει και τις γερμανικές αντιδράσεις στην τελική φάση της προεκλογικής περιόδου στη χώρα. Η δε Capital Economics τοποθετεί το τέλος της εκτύπωσης χρήματος εντός του α’ εξαμήνου του 2018 και την πρώτη αύξηση των επιτοκίων του ευρώ προς το τέλος του επόμενου έτους...
 
website counter
friend finderplentyoffish.com