Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

Φυγή προς τα εμπρός με Συνταγματική Αναθεώρηση

Τη σημασία της συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας κατά τη διάρκεια της εισήγησής του στην αρμόδια επιστημονική επιτροπή. Όπως είπε ο πρωθυπουργός «ήδη λειτουργεί η διαδικτυακή πλατφόρμα στην οποία ο καθένας, με διαφάνεια και απόλυτο σεβασμό στα προσωπικά του δεδομένα, μπορεί να καταθέσει τις απόψεις του».



ας τους πολίτες να έχουν λόγο στη διαδικασία. «Θα δοθεί η δυνατότητα στον κάθε πολίτη ξεχωριστά ή και στις ομάδες των πολιτών να μπορέσουν να παρέμβουν στη συζήτηση, όχι για να την καθοδηγήσουν, να τη χειραγωγήσουν, αλλά για να την κάνουν πιο ενδιαφέρουσα και ταυτόχρονα για να δώσουν και σε μας τους βουλευτές, που συντεταγμένα θα κληθούμε να πάρουμε αποφάσεις για την αναθεώρηση του Συντάγματος, μέσα από την προβλεπόμενη θεσμική διαδικασία, το στίγμα του πώς σκέφτεται η κοινωνία, τι ζητούν οι πολίτες από μας», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Απαντώντας δε στον προβληματισμό που διατυπώνεται για τα όρια παρέμβασης των πολιτών στη λήψη αποφάσεων ο πρωθυπουργός τόνισε πως πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία ανάμεσα στην άποψη ότι οι πολίτες έχουν πάντα δίκιο και σε αυτήν που λέει ότι πρέπει να λένε τη γνώμη τους μόνο μια φορά κάθε τέσσερα χρόνια.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, μέσω της Αναθεώρησης καλούμαστε να συζητήσουμε «τη Νέα μεταπολίτευση», πώς θα είναι δηλαδή η Ελλάδα από το 2020 και μετά. «Όλοι ελπίζουμε και με την οριστική έξοδο από την κρίση, η Ελλάδα να είναι πλέον μία χώρα στην οποία δεν θα επικρατεί μονάχα η κανονικότητα σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας, αλλά να είναι μια χώρα στην οποία τα Δικαιώματα, Διαφάνεια, Δικαιοσύνη, να είναι θεσμικά θωρακισμένα και η Δημοκρατία στο σύνολό της να λειτουργεί με τον πλέον σταθερό και ουσιαστικό τρόπο», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Υπενθυμίζεται ότι το πλέγμα προτάσεων για την Αναθεώρηση που είχε παρουσιάσει η κυβέρνηση αφορούσε πέντε άξονες και συγκεκριμένα την αρχιτεκτονική του Πολιτεύματος, την ενίσχυση άμεσης δημοκρατίας, το Κράτος Δικαίου, τις Σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας και τέλος τα κοινωνικά δικαιώματα.

Οι πολίτες
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την Επιτροπή «συνδετικό κρίκο» ανάμεσα στην Κοινωνία των Πολιτών και τη θεσμική διαδικασία στη Βουλή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, καλώντας τους πολίτες να έχουν λόγο στη διαδικασία.

Ισορροπία
Ο πρωθυπουργός στον προβληματισμό που διατυπώνεται για τα όρια παρέμβασης των πολιτών στη λήψη αποφάσεων τόνισε πως πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία ανάμεσα στην άποψη ότι οι πολίτες έχουν πάντα δίκιο και σε αυτήν που λέει ότι πρέπει να λένε τη γνώμη τους μόνο μια φορά κάθε τέσσερα χρόνια.

Μετά το 2020
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, μέσω της Αναθεώρησης καλούμαστε να συζητήσουμε «τη Νέα μεταπολίτευση», πώς θα είναι δηλαδή η Ελλάδα από το 2020 και μετά.

Οι πέντε άξονες της Συνταγματικής Αναθεώρησης

Αρχιτεκτονική του Πολιτεύματος
Ενίσχυση άμεσης δημοκρατίας
Κράτος Δικαίου
Σχέσεις Κράτους - Εκκλησίας
Κοινωνικά δικαιώματα

Επικίνδυνα παιχνίδια καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Με έντονο τρόπο αντέδρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες, καταγγέλλοντας επιχείρηση αποπροσανατολισμού και παιχνίδι με τους Θεσμούς. «Το Σύνταγμα και οι θεσμοί δεν είναι παιχνίδι στην πολιτική φαρέτρα του πρωθυπουργού, ούτε όχημα για τη δημιουργία εντυπώσεων, αλλά θεμέλιο του Κράτους και της Δημοκρατίας», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ. «Σκοπός του κ. Τσίπρα είναι να μεταφέρει τη συζήτηση σε λαϊκές επιτροπές και σε κουπόνια

λαϊκής συμμετοχής, που παραπέμπουν σε μαύρες εποχές για τον τόπο, αγνοώντας προκλητικά τη φυσική δημοκρατική έδρα της συνταγματικής αναθεώρησης, το Κοινοβούλιο» συνεχίζει η Συγγρού. Ξεκαθαρίζει δε ότι «η ΝΔ και στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης θα σταθεί υπεύθυνα, ως θεματοφύλακας των θεσμών, και θα καταθέσει στη Βουλή ένα σχέδιο πλήρους, σύγχρονης και προοπτικής συνταγματικής αναθεώρησης, που θα δημιουργεί συνθήκες ισορροπίας των θεσμών και ευημερίας της κοινωνίας». Σε ανάλογο μήκος κύματος το ΠΑΣΟΚ αναφέρει πως «χωρίς επιστημονική γνώση, χωρίς θεσμική νομιμοποίηση, δίχως ίχνος πολιτικής υπευθυνότητας, η Κυβέρνηση δεν διστάζει να παίξει με το Σύνταγμα, το πολιτικό σύστημα, τους πολιτειακούς θεσμούς, τα ίδια τα θεμέλια της δημοκρατίας». «Ο πρωθυπουργός εξαγγέλλει διαδικασίες παράτυπες, εξωθεσμικές, ακολουθώντας τις χειρότερες πρακτικές σκοτεινών χρόνων της πολιτικής μας ιστορίας» προσθέτει και τονίζει πως «σε πείσμα των προθέσεών του, η πραγματικότητα και η θεσμική νομιμότητα θα τον διαψεύσουν ξανά. Το Σύνταγμα πρέπει να αναθεωρηθεί όπως το ίδιο προβλέπει και προνοεί. Όχι όπως το επιθυμούν και το σχεδιάζουν οι μηχανισμοί προπαγάνδας του Μαξίμου».


 
website counter
friend finderplentyoffish.com