Παρασκευή 17 Μαρτίου 2017

Ανατροπές στον ΚΟΚ και μαθήματα «ζωής» από την Τροχαία

Ριζικές αλλαγές στα πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), αύξηση των ορίων ταχύτητας στους αυτοκινητοδρόμους, αλλά και μαθήματα κυκλοφορικής αγωγής στα σχολεία από την Τροχαία «επιστρατεύει» η κυβέρνηση, για να αλλάξει την οδική συμπεριφορά των Ελλήνων και να μειώσει τα τροχαία ατυχήματα στη χώρα μας. Το υπουργείο Μεταφορών εξετάζει την ταξική επιβολή προστίμων και την επιβολή «κοινωνικής θητείας» σε όσους προκαλούν τροχαία με θανατηφόρες ή βαριές βλάβες.



Μάλιστα την ίδια στιγμή με στόχο οι νέοι οδηγοί να έχουν καλύτερη οδική συμπεριφορά από τους σημερινούς, η Τροχαία ξεκινά στα σχολεία μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής σε μαθητές όλης της χώρας.

Οι αλλαγές του ΚΟΚ έχουν ήδη συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η οποία θα ξανασυνεδριάσει στα τέλη του μήνα:

Το υπουργείο, πάντως, είναι αποφασισμένο να προχωρήσει στις αλλαγές μόνον εφόσον υπάρξει μια ευρεία συναίνεση όλων των πλευρών.

Μάλιστα αναφορικά με τα ταξικά πρόστιμα αναφέρεται ότι η η οικονομική κατάσταση του παραβάτη θα διαπιστώνεται μέσω του φορολογικού συστήματος και το πρόστιμο θα επιβάλλεται μέσω του Taxis-net χωρίς να αποκαλύπτονται ή να γνωστοποιούνται τα στοιχεία οικονομικής κατάστασης του παραβάτη.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι το σημερινό ύψος των «ακριβών» προστίμων για παραβίαση STOP, οδηγεί πολύ συχνά στη μη επιβολή τους.

Μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται και Κοινή Υπουργική Απόφαση για μείωση του ύψους των προστίμων που θεωρείται ότι δε σχετίζονται με θανατηφόρα τροχαία, στο μισό. Στο πλαίσιο αυτό μειώνονται κατά 50% οι οικονομικές ποινές για τις περισσότερες παραβάσεις με εξαίρεση την παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, STOP, κατανάλωσης αλκοόλ, υπερβολικής ταχύτητας και όσων άλλων συσχετίζονται με την πρόκληση σοβαρών ατυχημάτων.

Η τρίτη αλλαγή θα αφορά την υιοθέτηση της «κοινωνικής θητείας», όπου η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών εξετάζει να εφαρμοστεί για τις περιπτώσεις όσων προκαλούν θανατηφόρα τροχαία ή ατυχήματα που έχουν ως συνέπεια αναπηρίες ή άλλες σοβαρές σωματικές βλάβες:

Η «κοινωνική θητεία», η οποία κατά το υπουργείο, θα ενταχθεί στις διοικητικές ποινές, όπως η αφαίρεση του διπλώματος και της άδειας οδήγησης, θα προβλέπεται και στον αναθεωρημένο ΚΟΚ, ενώ το διάστημα που θα διαρκεί εξετάζεται να είναι ανάλογο της σοβαρότητας των βλαβών που έχουν προκληθεί.

Αλλαγές στην οδική συμπεριφορά αλλά και τσουχτερά πρόστιμα φέρνει και το υπουργείο Υγείας σε εγκύκλιό του. Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, απαγορεύεται η χρήση προϊόντων καπνού, νέων προϊόντων καπνού, ηλεκτρονικών τσιγάρων και φυτικών προϊόντων για το κάπνισμα στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

Για την παράβαση επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ποσού 1.500 ευρώ στον επιβαίνοντα που καπνίζει ή ατμίζει (ηλεκτρονικό τσιγάρο), ενώ το πρόστιμο διπλασιάζεται στο ποσό των 3.000 ευρώ, αν ο παραβάτης οδηγεί αυτοκίνητο δημοσίας χρήσης.

Τα μαθήματα της Τροχαίας
Μαθήματα κυκλοφοριακής αγωγής έχει σχεδιάσει και πραγματοποιεί η Ελληνική Αστυνομία σε σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε όλη τη χώρα.

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται από τις Υπηρεσίες Τροχαίας του Σώματος και περιλαμβάνουν ενημέρωση των μαθητών για την οδική ασφάλεια και τους κανόνες οδικής συμπεριφοράς, παρουσίαση της λειτουργίας εξοπλισμού των Υπηρεσιών Τροχαίας και χρηστικές συμβουλές σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής.

Σκοπός των ενημερωτικών αυτών προγραμμάτων είναι να καλλιεργηθεί στα παιδιά, από μικρή ακόμα ηλικία, σωστή οδική παιδεία και αγωγή για την αποφυγή και πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων.

Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών αυτών προγραμμάτων (38.298) μαθητές ενημερώθηκαν το σχολικό έτος 2015-2016, αυξάνοντας τον αριθμό των μαθητών κατά περίπου 30.000, σε σύγκριση με το 2014.

Επιπλέον, τα έτη 2015 και 2016 πραγματοποιήθηκε μεγάλος αριθμός εκθέσεων και ημερίδων οδικής ασφάλειας από την Ελληνική Αστυνομία, τις οποίες παρακολούθησαν περισσότεροι από 40.000 μαθητές.

Οι ενημερωτικές αυτές επισκέψεις πραγματοποιούνται μετά από προηγούμενη συνεννόηση των Σχολείων με τις τοπικές Υπηρεσίες Τροχαίας της Ελληνικής Αστυνομίας.

Τη Δευτέρα μάλιστα αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Τροχαίας Αθηνών επισκέφθηκαν το 16ο Δημοτικό Σχολείο Κορυδαλλού, όπου είχαν τη δυνατότητα να ενημερώσουν τους μαθητές και να τους εκπαιδεύσουν σε ειδικό επικαθόδιο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής.

 
website counter
friend finderplentyoffish.com